ابهام و تناقض در تنظیم مقررات حوزه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات؟!

  در حالی که اخیراً وزارت ارتباطات در الحاقیه پروانه مخابرات، سهم این شرکت از بازار ADSL را حداقل ۲۵ درصد در سایر شهر‌ها و ۴۰ درصد در تهران تعیین کرده، همان افرادی که در تهیه این الحاقیه نقش داشتند، اخیراً در شورای رقابت بر سهم ۱۰ درصدی مخابرات از بازار ADSL تأکید کرده‌اند. به […]

 

در حالی که اخیراً وزارت ارتباطات در الحاقیه پروانه مخابرات، سهم این شرکت از بازار ADSL را حداقل ۲۵ درصد در سایر شهر‌ها و ۴۰ درصد در تهران تعیین کرده، همان افرادی که در تهیه این الحاقیه نقش داشتند، اخیراً در شورای رقابت بر سهم ۱۰ درصدی مخابرات از بازار ADSL تأکید کرده‌اند.

به گزارش فارس، در جلسه اخیر شورای رقابت موضوع بازار اینترنت پرسرعت با حضور نمایندگان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مورد بررسی قرار گرفته است.

در این جلسه قائم مقام سازمان و سرپرست معاونت نظارت رگولاتوری با ارایه گزارشی از وضعیت بازار و شرکت‌های فعال اینترنت در کشور، تأکید کرد: به دلیل وجود انحصار طبیعی شبکه کابل‌های مسی متعلق به شرکت مخابرات ایران، در سال‌های اخیر با به‌کارگیری و توسعه شبکه‌های رادیویی و طراحی چارچوب امتیازات موسوم به FCP، آن را به ۱۱ شرکت تعمیم داده که شرکت‌ها انواع خدمات مخابراتی حتی تلفن را نیز می‌توانند ارایه کنند و در نتیجه به لحاظ تکنولوژیک درجه انحصاری ارایه خدمات اینترنتی در حال کاهش است.

همچنین در این جلسه معاون صدور پروانه رگولاتوری، آماری از میزان فعالیت شرکت‌ها ارایه کرد که به موجب این آمار در حال حاضر ۵۸ درصد از پورت‌های فعال ADSL را شرکت مخابرات ایران و ۴۲ درصد را سایر شرکت‌ها در اختیار دارند.

شورای رقابت در گزارش جلسه خود یادآور شده: «با توجه به مصوبه جلسه ۱۰۶ شورای رقابت مورخ ۱۰/۰۲/۱۳۹۱، مبنی بر تعیین سقف ۱۰ درصدی برای شرکت مخابرات ایران، به ویژه در مراکزی که سایر شرکت‌ها آمادگی ارایه خدمات دارند مشاهده می‌شود که این بازار با ضابطه تعیین شده اختلاف بسیاری دارد. بنابراین به منظور ارزیابی دقیق‌تر از امکان اجرایی شدن مصوبه مذکور و یا لزوم اصلاح و تغییر آن، مقرر شد مرکز ملی رقابت ضمن اخذ اطلاعات دقیق‌تر و تبادل نظر با وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، پیشنهاد لازم را تهیه و به شورا ارایه کند.»

رعایت سهم ۱۰ درصدی مخابرات از بازار ADSL با استناد به مصوبه شورای رقابت در حالی میان اعضای این شورا و نمایندگان وزارت ارتباطات مورد تأکید قرار گرفته که همین نمایندگان حدود یک سال پیش و پس از مصوبه سال ۹۱ شورای رقابت، با نگارش الحاقیه پروانه مخابرات، سهم این شرکت از بازار اینترنت را حداقل ۲۵ درصد و تا ۴۰ درصد در تهران در نظر گرفته‌اند!

در پیگیری این موضوع، داوود زارعیان در گفت‌وگو با فارس با تأیید این مطلب، اظهار داشت: بر اساس الحاقیه پروانه شرکت مخابرات ایران سهم مخابرات از بازار ADSL در تهران ۴۰ درصد، در کلان‌شهر‌ها ۳۵ درصد و در سایر شهر‌ها حداقل ۲۵ درصد اعلام شده است.

سخنگوی شرکت مخابرات گفت: شرکت مخابرات تابع مقررات کمیسیون تنظیم مقررات است و اگر مراجع دیگری اعلام کنند که باید از شورای رقابت تبعیت کند این کار را انجام خواهد داد.

وی اظهار داشت: کمیسیون تنظیم مقررات و شورای رقابت با یکدیگر به توافق برسند که شرکت مخابرات باید از کدام یک پیروی کند و این ابهام را روشن کند.

بنابراین فارغ از موضوع سهم مخابرات در بازار ADSL، مسأله مهم تر تناقض گویی کمیسیون تنظیم مقررات و شورای رقابت و ابهام همیشگی در مقررات گذاری حوزه ICT است.

شورای رقابت در بخش مقررات گذاری حوزه ICT، تجربه تعیین تعرفه پالس تلفن ثابت را در کارنامه دارد. تعرفه‌ای که با مخالفت کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مواجه شد و کمیسیون شرکت مخابرات را به دلیل عمل به تعرفه شورای رقابت متخلف شناخت و در نهایت با وجود یک سال اعمال تعرفه در صورت حساب‌ها، خواستار بازگشت تعرفه به حال قبل شد.

 

پس از آن کمیسیون برای همیشه متذکر شد که تبعیت از مصوبات کمیسیون برای تمامی اپراتور‌ها الزامی است و در پایان تمامی مصوبات نیز تأکید می‌کند که مرجع تفسیر این مصوبات تنها کمیسیون است.