یک سوم جمعیت شهری کشور در وضعیت بدمسکنی به‌سر می‌برند

وزیر راه و شهرسازی یک سوم جمعیت شهری کشور در وضعیت بدمسکنی به‌سر می‌برند وزیر راه و شهرسازی گفت: سیاست‌گذاران کشور تصور می‌کنند که تولید انبوه مسکن و با اجرای طرح‌های آماده‌سازی می‌تواند راه‌حل رفع مشکل مسکن در کشور باشد، حال آن‌که در حقیقت هیچ یک از موارد نام برده مشکل بافت فرسوده و حاشیه‌نشینی […]

وزیر راه و شهرسازی

یک سوم جمعیت شهری کشور در وضعیت بدمسکنی به‌سر می‌برند

وزیر راه و شهرسازی گفت: سیاست‌گذاران کشور تصور می‌کنند که تولید انبوه مسکن و با اجرای طرح‌های آماده‌سازی می‌تواند راه‌حل رفع مشکل مسکن در کشور باشد، حال آن‌که در حقیقت هیچ یک از موارد نام برده مشکل بافت فرسوده و حاشیه‌نشینی را حل نمی‌کند به همین دلیل باید ضمن گردهمایی و گفت‌و‌گو به درک درستی از صورت مسأله اصلی این حوزه در سطح کشور دست یابیم.

به گزارش مناقصه‌مزایده، عباس‌آخوندی با تأکید بر اهمیت برگزاری ستاد بازآفرینی در سطح کشور بیان‌کرد: بدون شک ستاد بازآفرینی یک سوم از جمعیت شهری کشور و ارتقای کیفیت زندگی آنها را مورد هدف قرارداده و به همین دلیل مهم باید جلسات ستاد به‌طور منظم و مرتب و به صورت ماهیانه در سطح استانی و شهرستانی در کشور برگزار شود چراکه هیچ مسأله‌ای مهم‌تر از رسیدگی به افراد ساکن در محلات ناکارآمد در زمان فعلی وجود ندارد.

وزیر راه و شهرسازی در جریان سفر دو روزه به اردبیل ضمن حضور در جلسه ستاد بازآفرینی استان با تأکید بر این نکته که ما باید در کشور به اجماعی در خصوص صورت مسأله واقعی بحث مسکن و شهرسازی برسیم، گفت: اگر به تحلیل محتوای مسایل مطرح شده در این جلسه بپردازیم کاملاً به صورت مسأله مشکل مسکن در کشور پی برده و انحرافات و درک نادرست خود از این مبحث را متوجه می‌شویم.

وی در ادامه بیان‌کرد: آمار و ارقام مربوط به این حوزه به روشنی نشان می‌دهد که در حال حاضر ۳۰ درصد از مساحت شهر‌ها در استان اردبیل جزو بافت فرسوده، ناکارآمد میانی و حاشیه‌ای است که در حقیقت مشکل و صورت مسأله اصلی ما در حوزه مسکن را در تمامی کشور بیان می‌کند. در حقیقت مشکلی که ما از آن رنج می‌بریم همین نکته است که به جای اجماع روی این نکته آن را کنار گذاشته و تصور می‌کنیم که ساخت و ساز جدید می‌تواند آن را برطرف نماید، این درحالی است که مسأله مذکور غیرقابل پیش‌بینی بوده و باید برای حل آن به اتفاق نظری واحد در کل کشور رسید.

آخوندی در ادامه با اشاره به این نکته که استان اردبیل حدوداً ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۳۰ درصد آن در وضعیت بدمسکنی هستند، گفت: ما باید به‌طور حتم در همین نقطه به دنبال راه‌حل بگردیم، در حال حاضر در کل ایران حدود ۵۹ میلیون جمعیت شهری داریم که ۱۹ میلیون آن برابر با یک سوم جمعیت شهری کل کشور در وضعیت بد مسکنی زندگی می‌کنند که متأسفانه تاکنون راه‌حل مناسبی برای رفع آن به‌کار گرفته نشده است.

این مقام مسؤول با تأکید بر این‌که قطعاً مسأله مهم و استراتژیک دو الی ۳ دهه آینده در کشور ارتقای کیفیت زندگی خواهد بود، گفت: ما در تمامی طرح‌های عمرانی خود به دنبال همین مسأله بوده و در تلاش هستیم به صورت مسأله اصلی مشکل رسیدگی کنیم. به تصور من تمام سیاست‌گذاران و نمایندگان مجلس‌شورای‌اسلامی باید به این مسأله توجه کنند چراکه همچنان تصور آنها برای رفع بحران همانند دهه ۶۰ است.

تولید انبوه مسکن مشکل بافت‌فرسوده و حاشیه‌نشینی را حل نمی‌کند

به گفته عضو کابینه دولت دوازدهم سیاست‌گذاران کشور تصور می‌کنند که تولید انبوه مسکن و با اجرای طرح‌های آماده‌سازی می‌تواند راه‌حل رفع مشکل مسکن در کشور باشد، حال آن‌که در حقیقت هیچ یک از موارد نام برده مشکل بافت فرسوده و حاشیه‌نشینی را حل نمی‌کند به همین دلیل باید ضمن گردهمایی و گفت‌و‌گو به درک درستی از صورت مسأله اصلی این حوزه در سطح کشور دست یابیم.

آخوندی در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به رشد کاهنده جمعیت در اکثر استان‌های کشور بیان‌کرد: با توجه به نرخ فعلی رشد جمعیت در کشور با جمعیت ثابتی در اکثر استان‌ها مواجه هستیم، جمعیت شهری در استان اردبیل در سال ۹۰ برابر با ۴۸۸ هزار نفر و در سال ۹۵، ۵۲۷ هزار نفر اعلام شده است که تقریباً افزایش جمعیت سالانه ۷ هزار نفر را نشان می‌دهد.

به گفته وی رشد در مرکز به عنوان شهری مهاجرپذیرتر نسبت به سایر شهر‌ها به سمت کاهش جدی بوده و حتی این نرخ در سایر شهر‌ها نیز رشدی منفی را نشان می‌دهد.

وی همچنین در اشاره به وضعیت رشد جمعیتی در کلان‌شهر تهران نیز بیان کرد: به‌طور مثال جمعیت شهری تهران نیز در سال ۹۰، ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر و در سال ۹۵، ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر اعلام شده است که رشدی به شدت منفی را نشان داده و حاکی از این روند کاهنده در سراسر کشور است.

آخوندی همچنین با تأکید بر این‌که تنها رشد جمعیت در برخی از شهرهای مستثنی مانند چابهار به دلیل ایجاد بندر ممکن است رو به افزایش باشد، گفت: در حقیقت این رشد ثابت و در برخی مناطق منفی نوعی فرصت و تهدید برای ما به شمار می‌رود چراکه وقتی رشد متوقف شود می‌توانیم به جای کمیت به کیفیت زندگی در شهر‌ها فکر کرده و سیاستی درست را انتخاب کنیم.

هدف ستاد، بازآفرینی ارتقای کیفیت زندگی یک سوم از جمعیت شهری کشور است

وزیر راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت برگزاری ستاد بازآفرینی در سطح کشور بیان‌کرد: بدون شک ستاد بازآفرینی یک سوم از جمعیت شهری کشور و ارتقای کیفیت زندگی آنها را مورد هدف قرارداده و به همین دلیل حایز اهمیت است، جلسات ستاد باید به‌طور منظم و مرتب و به صورت ماهیانه در سطح استانی و شهرستانی در کشور برگزار شود چراکه هیچ مسأله‌ای جز رسیدگی به افراد ساکن در محلات ناکارآمد در زمان فعلی کشور وجود ندارد.

عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به حضور بیش از ۲۰ دستگاه در جلسات ستاد بازآفرینی و آغاز به‌کار آن در دولت یازدهم گفت: ما منابع محدود تمامی دستگاه‌ها را یک جا جمع کرده و با هم در محلات هزینه می‌کنیم و به این ترتیب می‌توانیم بگوییم که به جای هدر رفت منابع در آخر کار حداقل شاهد رفع مشکلات یک محله بوده‌ایم که قطعا در نتیجه هماهنگی تمامی دستگاه‌ها محقق شده است.

این مقام مسؤول محله محوری را یکی از سیاست‌های اصلی وزارت راه و شهرسازی در رسیدگی به بافت‌های ناکارآمد در کشور اعلام کرد و افزود: سیاست ما در این حوزه از دولت یازدهم برخورد با مشکلات به صورت محل‌های است، چرا که مسأله و مشکل هر محله با محله دیگر متفاوت بوده و ما نمی‌توانیم برای رویارویی با آن یک راه‌حل عمومی تعریف کنیم، از سوی دیگر بین افراد یک محله علاقه‌ای خاص وجود دارد که ما با ایجاد محله در مناطق حاشیه‌ای به دنبال به وجود آمدن حس تعلق بین افراد هستیم.

ایجاد محله بر ایجاد مسکن اولویت دارد

آخوندی در این راستا ایجاد محله و دادن هویت و تشخص به آنها را یکی از اصلی‌‌ترین سیاست‌های دولت دوازدهم در مناطق حاشیه‌نشین دانست و گفت: به تصور من ایجاد محله بر ایجاد مسکن اولویت دارد، قطعاً یک محله باید افتخارآفرین بوده و به ساکنین خود حسی خوش و افتخار بدهد، در محله روابط اجتماعی، سرمایه اجتماعی و مشارکت اجتماعی به همراه حس تعلق دیده شده و به شهروند که موضوع مورد توجه ما در این حوزه است نیز اهمیت می‌دهد.

وزیر راه و شهرسازی شهروند محوری را رویکرد دیگر خود در رسیدگی به مشکلات بافت ناکارآمد در کشور اعلام کرد و گفت: ما تمامی این اقدامات را انجام می‌دهیم تا در آخر کار شهروندان احساس رضایت بیش‌تری داشته باشند پس چه بهتر است که خود این افراد محور اقدامات اجرایی قرار بگیرند، چراکه شهر باید نظامی اجتماعی داشته باشد و ما علاوه بر کالبد باید به بخش اجتماعی آن نیز توجه کنیم.

وی با بیان این مطلب که مسکن مهر به دلیل بی‌توجهی به شهروند و رویکردی کالبد محور پروژه‌ای نادرست بود، گفت: مسأله ما در کشور آن است که ما به جای رسیدگی به همین مسایل ساده آنها را ر‌ها کرده و به ارایه سخنانی بزرگ می‌پردازیم که نتیجه‌‌اش پس از ۷۰ سال چیزی جز وجود یک سوم جمعیت شهری در وضعیت بدمسکنی نبوده است.

این مقام مسؤول عدم توجه به شهروند محوری در پروژه‌های اجرایی گذشته را مشکل اصلی آنها دانست و افزود: ما باید برای رفع حقیقی این مشکل صورت مسأله را تغییر داده و بدون شک برای رسیدن به این مرحله نیاز به گفت‌و‌گو در سطح ملی داریم.

وزیر راه و شهرسازی در اشاره به وجود مشکل ثبت مالکیت در مناطق ناکارآمد استان اردبیل نیز بیان کرد: مسؤولان استانی با استناد به ماده ۹ قانون احیا می‌توانند با تشکیل شورای مربوطه به راحتی آن را رفع و به مسایل موجود رسیدگی کنند.

تأکید بر استفاده از صندوق پس‌انداز یکم

آخوندی در خصوص نحوه تأمین مالی در تهیه مسکن نیز در کشور بیان‌کرد: روشی که در این حوزه از نظر من توصیه می‌شود روش استفاده از صندوق پس‌انداز یکم است چراکه این روش قیمت تمام شده پول را کاهش داده و دولت در آن یارانه‌ای پرداخت نمی‌کند به همین دلیل قابل تداوم است.

به گفته وی در این روش که کم‌تر در سطح کشور معرفی و تبلیغ شده است فرد می‌تواند ظرف ۶ ماه، ۶ برابر میزان پول پس‌انداز شده خود را دریافت کرده و تسهیلات ارزانقیمت بگیرد.

آخوندی که این روش را روندی سودمند برای بانک و متقاضی دانست، گفت: خوشبختانه در سطح کشور شاهد استقبال خوبی از این روش بوده‌ایم به‌گونه‌ای که طبق آمار تاکنون ۲۶۰ هزار نفر در آن ثبت نام کرده و خواستار دریافت تسهیلات هستند.

عضو کابینه دولت دوازدهم با بیان این‌که آمار اعلام شده نشان‌دهنده ثبت نام روزانه ۹۳۲ نفر طی یک هفته گذشته در کشور است گفت: قطعاً از آنجایی که بانک محور این روش بوده و باعث ایجاد تقاضای مطمئنی در بازار و قدرت خرید در متقاضی می‌شود روش بسیار خوبی محسوب می‌شود که در تلاش هستیم تا مدت‌زمان ۶ ماهه را کاهش داده و زمان ارایه تسهیلات را کوتاه کنیم.

آخوندی همچنین خاطرنشان‌کرد: من از تمامی مسؤولین و نمایندگان در سطح استان‌ها می‌خواهم تا با معرفی این روش و آموزش روش ثبت نام در آن این راه با دوام در تهیه مسکن را در کشور ترویج دهند، این روش از آن جهت که به بودجه دولت وابسته نیست بادوام محسوب می‌شود، بدون شک هر طرحی که به بودجه دولتی وابسته باشد به دلیل محدودیت این بودجه با شکست روبه‌رو خواهد شد.

وزیر راه و شهرسازی در پایان در خصوص مباحث و پیشنهادات مطرح شده در سطح استان نیر در جلسه بیان‌کرد: ما تلاش داریم تا ردیف بودجه‌ای مشخصی برای استان در سال ۹۷ قرارداده و با اکثر پیشنهادات مطرح شده موافق هستیم که برای آغاز عملیات اجرای آنها باید از جهت بودجه‌ای آن را مورد بررسی قرار دهیم.

جاده فیروزآباد-خلخال به بهره‌برداری رسید

همچنین وزیر راه و شهرسازی از آغاز مطالعات محور ارتباطی کلور-درام خبر داد.

عباس‌آخوندی در مراسم افتتاح راه اصلی فیروزآباد-خلخال از آغاز مطالعات محور ارتباطی کلور-درام خبر داد و گفت: بحث چهارخطه کردن اردبیل به فیروزآباد نیز امروز آغاز شد و امیدواریم به تدریج کل محور اردبیل-سرچم چهارخطه شود.

وی با اشاره وضعیت نامناسب راه‌های ارتباطی خلخال و کوثر، افزود: در همین راستا امروز دستور آغاز مطالعات محور کلور-درام صادر شد.

آخوندی ادامه داد: با اتصال این جاده به منجیل شاهد توسعه راه‌های ارتباطی خلخال خواهیم بود.

دولت عزم جدی برای راه‌آهن اردبیل دارد

وزیر راه و شهرسازی همچنین از عزم جدی دولت برای راه‌آهن اردبیل خبر داد.

 

آخوندی در حاشیه افتتاح راه اصلی فیروزآباد-خلخال از عزم جدی دولت برای راه‌آهن اردبیل خبر داد و گفت: این راه‌آهن بیش از ۱۷۰ کیلومتر طول دارد که دارای ۲۴ کیلومتر تونل و ۴ کیلومتر پل و دره‌های عمیق است.