عراقچی جنگهای آتی در منطقه بر سر موضوع آب خواهد بود سیدعباسعراقچی با اشاره به ادعای ترکها در ارتباط با پروژه «گاپ»، گفت: آنها ادعا میکنند که تبعات زیستمحیطی این پروژه را برای کشورهای اطراف در نظر گرفتهاند درحالی که این ادعای آنها است و ما نسبت به صحت این ادعا هنوز قانع نشدهایم، از دیگر […]
عراقچی
جنگهای آتی در منطقه بر سر موضوع آب خواهد بود
سیدعباسعراقچی با اشاره به ادعای ترکها در ارتباط با پروژه «گاپ»، گفت: آنها ادعا میکنند که تبعات زیستمحیطی این پروژه را برای کشورهای اطراف در نظر گرفتهاند درحالی که این ادعای آنها است و ما نسبت به صحت این ادعا هنوز قانع نشدهایم، از دیگر سو کارشناسان ایران، عراق و سایر کشورهای اطراف، دیدگاههای دیگری در این زمینه دارند.
معاون وزیر امور خارجه، در گفتوگو با ایسنا در مورد دیپلماسی آب، با بیان اینکه بحران آب در خاورمیانه به بحرانی بسیار جدی تبدیل شده و هر روز این بحران عمیقتر و وخیمتر میشود، خاطرنشانکرد: این احتمال وجود دارد که جنگهای آتی در این منطقه بر سر موضوع آب باشد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در این گفتوگوی یک ساعته که متن کامل آن به شرح زیر است، در مورد ابعاد فنی و سیاسی مسایل آبی و زیستمحیطی مطرح بین ایران و کشورهای افغانستان و ترکیه و همچنین موانع و چالشهای پیش روی ۵ کشور ساحلی دریای خزر برای رسیدن به رژیم حقوقی جدید به تفصیل سخن گفت و در پایان صحبتهای خود به نکته حاشیهای مهمی اشاره کرد.
سیدعباسعراقچی، در مورد جایگاه دیپلماسی آب در سیاست خارجی ایران و عرصه جهانی اظهارکرد: موضوع آب، تأمین منابع آبی، مقابله با کم آبی و همچنین چگونگی استفاده از حوزههای آبی مشترک از گذشته، جزو مسایل سیاست خارجی بوده و در وزارت امور خارجه کشورمان نیز مورد توجه قرار گرفته است.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه، با بیان اینکه هر یک از مسایل مرتبط با آب متناسب با موضوعشان در ادارات مختلف وزارت خارجه مورد بحث و بررسی قرار میگیرند، تصریحکرد: در چند دهه اخیر آب تبدیل به یک دغدغه جهانی شده و در همین چارچوب «دیپلماسی آب» و علمی به نام «سیاست آب» یا «هیدروپالیتکس» شکل گرفته است، چنان که در حال حاضر در برخی از دانشگاههای معتبر دنیا این رشتهها تدریس میشوند.
این مقام مسؤول در وزارت امور خارجه، ادامهداد: در چند سال اخیر در کشور ما نیز مسأله آب و کمبود آن به یک موضوع جدی و حساس تبدیل شده است و ابعاد مختلف حتی امنیتی به خود گرفته است.
عراقچی افزود: با توجه به اهمیت این موضوع، در وزارت امورخارجه نیز سعی شده است که تمرکز بیشتری بر روی دیپلماسی آب به وجود آید. در همین چارچوب و با توجه به ابعاد حقوقی و بینالمللی دیپلماسی آب، این موضوع در معاونت حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
وی اعلام کرد: در راستای مسایل مورد اشاره، بخشی به نام دیپلماسی آب در این معاونت شکل گرفته و دستیار ویژهای سرپرستی این بخش را برعهده دارد. البته به نظر میرسد در ساختار جدید وزارت امور خارجه، دیپلماسی آب جایگاه ویژه و جدیتری خواهد داشت و به صورت متمرکزتر بر روی آن کار خواهد شد.
عراقچی در مورد تشکیل کمیته آب در وزارت خارجه، نیز توضیح داد: در جریان مذاکرات اخیر ایران و افغانستان بر تشکیل ۵ کمیته کاری بین دو کشور توافق شد که یکی از این کمیتهها، کمیته آب است.
معاون وزیر امور خارجه گفت: مسؤولیت هر کدام از کمیتهها با یکی از معاونین وزیر در وزارتخانههای مختلف است اما همه این کمیتهها زیر نظر وزیر امور خارجه فعالیت میکنند. در همین راستا مسؤولیت کمیته آب به معاونت حقوقی و بینالملل دستگاه دیپلماسی سپرده شده است. این کمیتههای ۵گانه، تاکنون یک بار در ایران تشکیل جلسه دادهاند و جلسه بعدی آنها در افغانستان خواهد بود، گرچه هنوز زمان دقیق آن مشخص نیست.
وی در پاسخ به این سؤال که در مورد آب، ۳ موضوع تالابهای هامون، رود هیرمند و رودخانه هریرود بین ایران و افغانستان مطرح است و تاکنون در کمیته آب چه بحثهایی در مورد این ۳ موضوع انجام شده است؟، خاطرنشانکرد: در کمیته آب که بین ایران و افغانستان تشکیل شده است، ۴ موضوع را بررسی میکنیم که شما ۳ موضوع آن را اشاره کردید. موضوع اول مربوط به تالابهایهامون و اکوسیستم این منطقه است. متأسفانه به دلیل بیتوجهیهایی که در سالهای گذشته صورت گرفته و همچنین تغییرات اقلیمی، خیلی از تالابها به سمت خشک شدن رفتهاند و برخی از آنها خشک شدهاند. خشک شدن تالابها منجر به ایجاد مشکلاتی در زمینه کشاورزی و همچنین محیطزیست از جمله تولید گرد و غبار شده است و اکنون یکی از موضوعات مشترک بین ما و افغانستان که هر دو نیز با آن روبهرو هستیم، همین قضیه است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.