هدف کمپین قهرمانان ازن چیست؟

هدف کمپین قهرمانان ازن چیست؟ کمپین قهرمانان ازن به دنبال جلب موفقیت‌های عمده پروتکل مونترال برای حفاظت از لایه ازن، افزایش شناخت و ایجاد پشتیبانی بیش‌تر برای پروتکل و دستورالعمل جدید آن است. به گزارش مهر، پس از این‌که گروهی از دانشمندان انگلیسی، متوجه تخریب لایه ی ازن شدند، ۲۸ کشور به منظور ایجاد یک […]

هدف کمپین قهرمانان ازن چیست؟

کمپین قهرمانان ازن به دنبال جلب موفقیت‌های عمده پروتکل مونترال برای حفاظت از لایه ازن، افزایش شناخت و ایجاد پشتیبانی بیش‌تر برای پروتکل و دستورالعمل جدید آن است.

به گزارش مهر، پس از این‌که گروهی از دانشمندان انگلیسی، متوجه تخریب لایه ی ازن شدند، ۲۸ کشور به منظور ایجاد یک مکانیزم همکاری برای حفاظت از لایه ازن، در تاریخ ۲۲ مارس ۱۹۸۵ در کنوانسیون وین، با یکدیگر هم پیمان شدند و در سپتامبر ۱۹۸۷، پیش نویس پروتکل مونترال در مورد تخریب لایه ازن تهیه شد. در سال ۱۹۹۴ مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز ۱۶ سپتامبر راروز بین‌المللی حفاظت از لایه ازن اعلام کرد.

پروتکل مونترال از تصویب حدود ۵۰ کشور جهان گذشت تا بلکه بتوانند با رعایت برخی تمهیدات فنی و مدیریتی، از تخریب بیش‌تر آن جلوگیری کرده و بدین ترتیب، این مهم‌ترین و حیاتی‌‌ترین سپر دفاعی نیوار (اتمسفر) در برابر آثار خطرناک گروهی از پرتوهای خورشیدی (مانند ماورای بنفش) مجدداً ترمیم و محافظت شود.

لایه ازن، نه تنها زمین را از تابش پرتوهای مضر خورشید محافظت کرده و زندگی انسان و اکوسیستم‌ها در این سیاره را حفظ می‌کند، بلکه به‌طور قابل‌توجهی تلاش‌های جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی را امکان پذیر می‌سازد.

تعدادی از مواد شیمیایی که توسط انسان ساخته می‌شوند و معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرند، به شدت به لایه ی ازن آسیب می‌رسانند.

متیل برمید، متیل کلروفرم، تتراکلریدکربن و خانواده‌های شیمیایی به نام هالون، کلروفلوئوروکربن‌ها (CFCs) و هیدروکلروفلوئوروکربن‌ها (HCFCs) دارای کلر و برم هستند که موجب تخریب ازن می‌شوند. هالوکربن‌ها مواد شیمیایی هستند که در آن، یک یا چند اتم کربن با یک یا چند اتم هالوژن (فلوئور، کلر، بروم یا ید) مرتبط هستند.

هالوکربن‌های حاوی برم، معمولاً پتانسیل تخریب ازن (ODP) را بیش‌تر از کلر دارند. هدف اصلی پروتکل مونترال این است که با اقدامات لازم برای کنترل تولید و مصرف جهانی این مواد و امکان حذف آنها براساس پیشرفت‌های دانش علمی و اطلاعات تکنولوژیکی، لایه ازن را حفظ کند.

پیاده‌سازی پروتکل مونترال در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، به خوبی پیشرفت کرده است. کوفی عنان، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، با توجه به پیشرفت مستمر در این پروتکل، در سال ۲۰۰۳ اظهار داشت: شاید تنها توافقنامه ی موفق بین‌المللی تا به امروز، پروتکل مونترال بوده است. دیدگاه‌های وی به‌طور گسترده‌ای در جامعه بین‌المللی به اشتراک گذاشته شده است.

توجه اولیه در مورد مواد شیمیایی، به پتانسیل تخریب ازن از جمله CFC‌ها و هالون‌ها متمرکز بود. برنامه کاهش فاضلاب برای HCFC‌ها با توجه به پتانسیل تخریب ازن پایین‌تر بوده و به عنوان جایگزین‌های انتقالی CFC نیز مورد استفاده قرار گرفته است. در سال ۲۰۰۷، طرفین پروتکل مونترال تصمیم گرفتند که برنامه کاهش HCFC را برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تسریع کنند.

امسال سی‌امین سالگرد پروتکل مونترال است و به عنوان بخشی از جشن سالگرد، دبیرخانه لایه ی ازن، پیش از این مناسبت جهانی، برای مراقبت از زندگی همه ی زیستمندان زیر تابش خورشید، یک کمپین ارتباطات راه‌اندازی خواهد کرد.

کمپین #OzoneHeroes که در تاریخ ۱۴ سپتامبر راه‌اندازی خواهد شد، به دنبال جلب موفقیت‌های عمده ی پروتکل مونترال برای حفاظت از لایه ی ازن، افزایش شناخت عمومیِ این موفقیت‌ها و تأثیر پروتکل، ایجاد پشتیبانی بیش‌تر برای پروتکل و دستورالعمل جدید آن برای کاهش فلوئوروکربن‌های گرم‌کننده آب و هوا، مصوب سال ۲۰۱۶ است.

 

مطالب کمپین و اطلاعات بیش‌تر در مورد این‌که چگونه همه می‌توانند در جشن این مرحله ی مهم شرکت کنند، از ۱۴ سپتامبر در www.ozoneheroes.org در دسترس خواهند بود.