سیل، تالاب بیشه‌دالان بروجرد را احیا کرد

  تالاب بیشه‌دالان بروجرد از زیستگاه‌های طبیعی گونه‌های مختلف جانوری در بارندگی‌های سیل آسای هفته گذشته احیا شد. به گزارش ایرنا، بارندگی‌های هفته گذشته در شهرستان بروجرد اگر چه سیل‌آسا بود و خسارت‌های زیادی به اراضی کشاورزی، باغی و تاریخی این شهرستان وارد کرد اما روح تازه‌ای را در تالاب خشکیده بیشه‌دالان بروجرد دمید و […]

 

تالاب بیشه‌دالان بروجرد از زیستگاه‌های طبیعی گونه‌های مختلف جانوری در بارندگی‌های سیل آسای هفته گذشته احیا شد.

به گزارش ایرنا، بارندگی‌های هفته گذشته در شهرستان بروجرد اگر چه سیل‌آسا بود و خسارت‌های زیادی به اراضی کشاورزی، باغی و تاریخی این شهرستان وارد کرد اما روح تازه‌ای را در تالاب خشکیده بیشه‌دالان بروجرد دمید و زیبایی این تالاب را دوچندان کرد به‌طوری که این تالاب اکنون میزبان گونه‌های مختلف پرندگان از نقاط مختلف است.

کم‌آبی و عقب‌نشینی این تالاب در سال‌های اخیر موجب شده بود تا برخی از کشاورزان منطقه بخشی از اراضی تالاب را تصرف کنند؛ تصرفی که گاه با سهل انگاری مسؤولان منجر به سند دار شدن این اراضی نیز شد و خسارت جبران ناپذیری بر بدنه تالاب وارد کرد؛ تالابی که به عنوان تفرجگاهی زیبا و سدی محکم در برابر سیل شناخته شده است.

به دلیل بی‌توجهی و خشکسالی در سال‌های گذشته فقط ۸۰ هکتار از ۹۳۰ هکتار وسعت تالاب بیشه‌دالان به محیط‌زیست واگذار شده است و بقیه اراضی یا به تصرف کشاورزان و افراد ذی‌نفع در آمده یا تحت نظارت منابع طبیعی است.

حراست، حفظ و احیای این تالاب به عنوان زیستگاه پرندگان و جانوران و یک سد طبیعی در مقابل سیلاب می‌تواند با ذخیره حجم انبوهی از آب درون خود مانع جاری شدن روان آب‌ها در اراضی پایین ‌دست شود و خسارت‌های جاری شدن سیلاب را به حداقل برساند.

تالاب بیشه‌دالان بنا به دلایل مختلف از جمله تصرف از سوی کشاورزان، ورود فاضلاب خانگی، زهکشی، انحراف آب، استفاده بیش‌ از حد سموم دفع آفات و بهره‌برداری تجاری با تهدید و کاهش وسعت همراه شده است و نمونه‌های نادر گیاهی و جانوری آن رو به نابودی می‌روند.

رییس اداره حفاظت از محیط‌ زیست بروجرد گفت: بارندگی‌‌های اخیر ۹۰ درصد از ۹۳۰ هکتار وسعت تالاب بیشه‌دالان بروجرد را احیا و باعث بازگشت بسیاری از پرندگان و گونه‌های جانوری به این تالاب شده است.

مصطفی مصطفی‌وند افزود: اداره محیط زیست بروجرد تلاش دارد با ایجاد پاسگاه محیط بانی در مجاورت این تالاب از تصرف غیرقانونی این تالاب توسط افراد سودجو جلوگیری کند.

وی گفت: چشم‌انداز زیبای تالاب بیشه‌دالان و ورود گونه‌های مختلف جانوری، پرندگان و پستانداران این تالاب را به یک مکان گردشگری منحصر به فرد تبدیل کرده است.

رییس اداره حفاظت محیط‌زیست بروجرد افزود: احیای این تالاب که از هر نوع در غرب کشور بی‌نظیر است علاوه بر تلطیف هوای بروجرد باعث رونق گردشگری و رفاه مردم منطقه می‌شود.

تالاب بیشه‌دالان با ۹۳۰ هکتار وسعت در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی بروجرد و در دشت سیلاخور استان لرستان واقع شده است.

نام محلی این تالاب، «بیشه دالون» است و یکی از زیستگاه‌های اصلی پرندگان و جانوران بومی و مهاجر به شمار می‌رود که بخش‌هایی از آن در سال‌های اخیر به تصرف کشاورزان در آمده و ۸۰ هکتار آن در اختیار محیط زیست است.

مار، مرغابی، خرگوش، لاک پشت، حواصیل، گرگ، شغال و سگ آبی از حیواناتی هستند که در منطقه تالاب بیشه‌دالان بروجرد یافت می‌شوند.

میزان بارندگی در فروردین امسال ۲۱۱ میلیمتر و در روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته ۱۸۶ میلیمتر بود که این امر باعث وقوع سیلاب در برخی مناطق شهری و روستایی بروجرد شد.

 

البته این بارش‌های کم سابقه با وجود وارد کردن خسارت‌های فراوان به زیرساخت‌های شهرستان بروجرد باعث احیای تالاب بیشه‌دالان این شهرستان شد.