ضرورت تشکیل شورای معادن خراسان‌رضوی

ضرورت تشکیل شورای معادن خراسان‌رضوی رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی خواستار تشکیل شورای معادن این استان شد. علی‌اصغرپورفتح‌‌ا… به ایرنا گفت: ماده ۴۳ قانون برنامه ششم توسعه تصریح دارد که دولت مکلف است به منظور حمایت، توسعه و ارتقای جایگاه بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ملی شورای معادن را […]

ضرورت تشکیل شورای معادن خراسان‌رضوی

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی خواستار تشکیل شورای معادن این استان شد.

علی‌اصغرپورفتح‌‌ا… به ایرنا گفت: ماده ۴۳ قانون برنامه ششم توسعه تصریح دارد که دولت مکلف است به منظور حمایت، توسعه و ارتقای جایگاه بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ملی شورای معادن را در هر استان تشکیل دهد.

وی افزود: شورای معادن هر استان موظف است در چارچوب قوانین و مصوبات شورای عالی معادن علاوه بر نظارت بر استخراج ماده معدنی شناسایی شده و هرگونه فروش و واگذاری پروانه قبل از بهره‌برداری با رعایت ملاحظات زیست‌محیطی و حداقل تخریب منابع طبیعی اقدام لازم را برای تسهیل، تسریع و ایجاد صنایع پایین‌دستی انجام دهد.

وی اظهارکرد: درخواست اتاق بازرگانی، صنایع و معادن خراسان‌رضوی این است که به منظور رسیدگی هرچه سریع‌‌تر به مشکلات فعالان معدنی، این قانون به مرحله اجرا درآید و شورای یاد شده به ریاست استاندار خراسان رضوی تشکیل شود.

پورفتح‌ا… به بروز پاره‌‌ای مشکلات و موانع در مسیر فعالیت‌ معادن اشاره کرد و گفت: متولیان امر در حوزه‌های مختلف و به ویژه در رعایت ضوابط زیست‌محیطی، باید ماهیت فعالیت‌های معدنی را مدنظر قرار دهند و میان این بخش با سایر فعالیت‌ها در حوزه‌های دیگر، تفاوت قائل شوند.

وی از معاونت معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان‌رضوی خواست اجرای «پنجره واحد معدنی» را به صورت جدی پیگیری نموده و محقق سازد تا بخش معدن از رکود خارج شود.

وی افزود: پنجره واحد معدنی، ایده‌ای است برای تسهیل انجام امور اداری در بخش معدن و ارجاع کلیه امور به یک واحد و طبق دستورالعمل ماده ۷۰ قانون برنامه پنجم توسعه کشور نیز پنجره واحد عبارت است از سامانه مجازی یا واحد اداری مشخص که دستگاه اصلی برای ارایه خدمات یکپارچه مورد نیاز متقاضیان ایجاد می‌کند به‌گونه‌ای که هماهنگی لازم میان دستگاه اصلی و دستگاه فرعی مربوطه برای پاسخگویی متمرکز ظرف مدت معین صورت گیرد و متقاضی، امکان رهگیری تقاضای خود را داشته باشد.

استان خراسان‌رضوی با ۷۶۴ معدن و ۴۶ نوع ماده معدنی دارای پروانه بهره‌برداری با ۲٫۸ میلیارد تن ذخیره معدنی از نظر تعداد معادن در رتبه سوم کشور جای دارد.

رونق اقتصاد و اشتغال خراسان‌رضوی با توسعه ژئوتوریسم و گردشگری معدنی

همچنین جعفررکنی، معاون اجرایی اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی شمال شرق کشور گفت: خراسان‌رضوی با برخورداری از معادن و جاذبه‌های طبیعی منحصربه‌فرد، ظرفیت مطلوب برای رونق ژئوتوریسم (زمین‌گردشگری) و گردشگری معدنی دارد که می‌تواند در رونق اقتصاد و اشتغال نقش به‌سزا ایفا کند.

جعفررکنی، با بیان این‌که حمایت از توسعه پایدار و اشتغال‌زایی از اهمیت ویژه برخوردار است، افزود: بخشی از این امر را می‌توان با شناخت جاذبه‌های طبیعی و پدیده‌های ژئومورفولوژیکی (شناسایی اشکال ناهمواری‌های زمین) در صنعت توریسم محقق کرد.

به گفته وی، پرداختن به حوزه‌های جدید گردشگری از قبیل گردشگری زمین و چشم‌اندازهای مورفولوژیکی و جاذبه‌های دست‌ساز انسان در اعماق زمین که به دنبال کشف و استخراج موادمعدنی ایجاد شده، از اهمیت مضاعف برخوردار است.

این کارشناس حوزه زمین‌شناسی، تنوع در جاذبه‌های گردشگری را مهم ارزیابی کرد و گفت: منطقه شمال شرق کشور به ویژه شهرستان مشهد به عنوان قطب گردشگری کشور، توان بسیار زیادی در حوزه‌های مختلف گردشگری زیارت، سلامت، کوهپیمایی و ژئوتوریسم دارد.

وی، برخی از جاذبه‌های گردشگری را حاصل فعالیت‌های انسانی عنوان‌کرد و افزود: گردشگری معدنی نقطه اتصال گردشگری انسانی و طبیعی است زیرا انسان با تغییراتی که در محیط طبیعی و در قالب استخراج از معادن داده، چشم‌اندازی جدید و بدیع خلق کرده که برای بازدید گردشگران می‌تواند از جذاب‌‌ترین و ناب‌‌ترین تجربه‌ها باشد.

رکنی خاطرنشان‌کرد: معرفی و توسعه زیرساخت‌های جذب گردشگری در مناطق هدف به‌ویژه برای علاقه‌مندان به طبیعت می‌تواند ماندگاری گردشگر را در این مناطق افزایش داده و منبع درآمد برای کشور باشد.

معاون اجرایی اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی شمال شرق کشور، با بیان این‌که در مناطق مختلف خراسان رضوی ویژگی‌های توپوگرافیک (موقعیت طبیعی) و ژئومورفیک (زمین‌ریخت‌شناسی) بسیار وجود دارد، تصریح کرد: این عوامل همراه با سایر عناصر و عوامل طبیعی مانند شرایط اقلیمی چنانچه زیرساخت لازم برای آن فراهم شود می‌تواند بخشی از گردشگرانی را که از کشور‌ها و شهرهای دیگر به مشهد مسافرت می‌کنند به سوی خود جذب کند.

وی، از منطقه کلات نادری در خراسان‌رضوی با چشم‌اندازهای طبیعی و مورفولوژیکی فراوان که توانایی جذب گردشگر و ایجاد یک ژئوپارک طبیعی را دارد، یاد کرد و گفت: پدیده‌های زیبا و ارزشمند که در گستره کوه‌های بینالود و ارتفاعات هزار مسجد وجود دارد با توجه به توان بسیار شهرستان‌های مشهد و نیشابور در بخش شمالی و جنوبی رشته‌کوه بینالود و مسیر پرتردد مسافران شمال کشور در جنوب ارتفاعات هزار مسجد می‌تواند جذابیت دیگری در بخش ژئوتوریسم باشد.

وی در ادامه از معادن متروک که سنگ‌‌‌ها و کانی‌های قیمتی آن استخراج شده به عنوان یک جاذبه و منبع درآمد یاد کرد و گفت: برخی کشور‌ها با پیوند دادن صنعت گردشگری و صنعت معدن توانسته‌اند در زمینه کاهش فقر در مناطق کم برخوردار گام‌های مثبتی ‌بردارند.

این کارشناس‌ارشد، ضمن اشاره به معدن فیروزه نیشابور در شمال شرق کشور به‌عنوان یکی از معادن قدیمی که تمام مراحل از استخراج تا فرآوری فیروزه در آن منطقه انجام می‌شود، خاطرنشان‌کرد: در صورت کسب مجوزهای لازم و ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز می‌توان از تونل‌های متروک اکتشاف و بهره‌برداری شده آن استفاده مطلوب در زمینه جذب گردشگر به‌عمل آورد.

به گفته رکنی، معدن سنگ نمک عمارلو در نیشابور، ژئوسایت معدنی مسیر تربت حیدریه به بایگ شامل معادن طلای زرمهر، بازالت‌های منشوری، کائولن سرسپیدار و معدن زغال‌سنگ گل بانو در آق دربند از دیگر معادن دارای ظرفیت برای جذب گردشگر در این استان است.

وی افزود: در مجموع از سایر معادن متروکه که هم‌اکنون بسیاری از آنها معضلی برای محیط‌زیست به‌شمار می‌آیند می‌توان در صورت تبدیل شدن به یک قابلیت گردشگری، درآمد برای ساکنان روستاهای مجاور ایجاد کرد.

 

معاون اجرایی اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی شمال شرق کشور، تصریح کرد: راه‌اندازی سفرهای ژئوتوریستی برای بازدید از معادن شدادی و اکتشاف شده و همچنین معادن در حال کار نیز می‌تواند بخشی از این نوع جاذبه‌ها باشد و همه این قلمروهای جدید با ساماندهی گردشگران می‌تواند در کاهش فقر مناطق دورافتاده و کسب درآمد و اشتغال‌زایی مؤثر و مفید واقع شود.