دست دولت همیشه کیمیاگر نیست

رییس مجمع واردات دست دولت همیشه کیمیاگر نیست رییس مجمع واردات با اشاره به نقش پررنگ بخش خصوصی در کمک به اشتغال کشور گفت: باید ریشه‌های بیکاری را در بی‌اعتنایی دولت‌ها به توانمندی بخش خصوصی جستجو کرد. به گزارش تسنیمعلیرضا‌مناقبی، با اشاره به نقش بخش‌های مختلف اقتصاد در تحقق اشتغال اظهارداشت: ترکیب اشتغال در کشور […]

رییس مجمع واردات

دست دولت همیشه کیمیاگر نیست

رییس مجمع واردات با اشاره به نقش پررنگ بخش خصوصی در کمک به اشتغال کشور گفت: باید ریشه‌های بیکاری را در بی‌اعتنایی دولت‌ها به توانمندی بخش خصوصی جستجو کرد.

به گزارش تسنیمعلیرضا‌مناقبی، با اشاره به نقش بخش‌های مختلف اقتصاد در تحقق اشتغال اظهارداشت: ترکیب اشتغال در کشور باید به دقت مورد توجه قرار گیرد و مشخص شود که بخش خصوصی و بخش دولتی، هر کدام چه اندازه در کشور اشتغال‌زایی کرده‌اند.

وی ادامه‌داد: براساس آمار در ابتدای سال ۱۳۹۶ آمار نیروی انسانی بخش دولت حدود دو میلیون نفر است و این نشان می‌دهد که در واقع، این بخش خصوصی است که پیشرو در ایجاد شغل برای افراد جامعه است

مناقبی اضافه‌کرد: با این وجود و در شرایطی که بخش خصوصی متولی اشتغال‌زایی است و متقاضی اصلی نیروی کار است، باز هم شاهد هستیم که رأی و نظر تشکل‌های تخصصی بخش خصوصی چندان در سیاست‌گذاری‌ها لحاظ نمی‌شود و اغلب کمیسیون‌هایی که بابت بحران بیکاری تشکیل می‌شود، با حضور نمایندگان بخش دولتی است.

وی ادامه‌داد: تاریخ چند دهه اخیر نشان داده که نمایندگان دولت‌ها، اعم از هر طیف سیاسی، به جای بخش خصوصی و برای بخش خصوصی، تصمیم‌گیری می‌کنند و ابلاغ رأی می‌کنند. بدون این‌که بخش خصوصی حتی در جریان فرایند کارشناسی و تصمیم‌سازی قرار گیرد.

مناقبی اضافه‌کرد: واقعاً عجیب است که بنا بر کدام منطق و خرد جمعی، چنین رویکردی در کشور غالب شده که بخش خصوصی با سرمایه شخصی خود و حتی با تکیه به تسهیلات بانکی و قبول پرداخت سودهای ۳۰درصدی، تلاش کند ظرفیت بنگاه‌های خود را افزایش دهد و ریسک بنگاه‌داری و مواجهه با انواع و اقسام دست‌انداز‌ها را بپذیرید ولی صدایش در فرایند سیاست‌گذاری‌ها شنیده نشود.

رییس مجمع واردات افزود: خصوصی‌سازی و مردمی شدن اقتصاد، سازوکار و زیرساخت‌هایی را می‌طلبد که از مهم‌ترین آنها، توجه دولتمردان به رأی و نظر تشکل‌های تخصصی هر حوزه است. و اگر اینچنین نشود، بدون شک نمی‌توانیم از برکات و دستاوردهای خصوصی‌سازی خوشه چینی کنیم.

وی ادامه‌داد: دولت یازدهم در این مسیر گام‌هایی برداشت و حتی معاون اول رییس‌جمهور در این رابطه بخشنامه‌ای صادر کرد که دستگاه‌های دولتی را ملزم می‌کرد پیش از صدور هر بخشنامه، رأی تشکل‌های مربوطه را دریافت کنند ولی واقعیت این است که در صحنه اجرا و عمل، شاهد صدور بخشنامه‌هایی بودیم که بخش خصوصی حتی از روند شکل‌گیری آن بی‌خبر بود.

وی تصریح‌کرد: عوامل ضد انگیزشی در اقتصاد ایران، باید با معرفی بخش خصوصی، برچیده شود تا فعالیت در این بخش، روز به روز رونق بگیرد. نه این‌که دولت تصور کند که دست کیمیاگر دارد و می‌تواند همه موضوعات را تحلیل و همه مشکلات را برطرف کند.

مناقبی با تأکید بر این موضوع که دولت باید تصور این‌که دست کیمیاگر دارد، را کنار بگذارد اظهارداشت: دنیا به این نتیجه رسیده که دولت‌ها نمی‌توانند الزاماً همه کار‌ها را به بهینه‌‌ترین شکل اجرا کنند و چاره‌ای ندارند جز این‌که به تشکل‌های بخش خصوصی اعتماد کنند و از تجربیات شکل گرفته نزد تشکل‌ها به عنوان بازوی مشورتی بهره‌مند شوند ولی متأسفانه در کشور ما هنوز دولت‌ها فکر می‌کنند که صاحب دست کیمیاگری هستند.

رییس مجمع واردات تصریح کرد: پدیده بیکاری نه فقط از زاویه اقتصادی؛ بلکه عواقب، تبعات و آسیب‌های اجتماعی گسترده‌ای به دنبال دارد که حتی می‌تواند منجر به معضلات امنیتی شود و باید پذیرفت که ظرفیت دولت‌ها برای اشتغال‌زایی بسیار محدود است.

به گفته مناقبی، اگر باور می‌کردیم که ظرفیت دولت‌ها برای اشتغال‌زایی بسیار محدود است، امروز با بحران بیکاری مواجه نبودیم.

 

وی تأکیدکرد: باید ریشه‌های بیکاری را در بی‌اعتنایی دولت‌ها به توانمندی بخش خصوصی جستجو کرد و گذشته را چراغ راه آینده ساخت و بیش از این ظرفیت‌ بخش خصوصی در حوزه تولید، خدمات و بازرگانی را با ایجاد دست‌اندازهای اداری و مقررات زائد کاهش نداد.