سلب صلاحیت از بهره‌برداران غیرفعال معادن

  رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان از سلب صلاحیت بهره‌برداران غیرفعال، معادن خبر داد و گفت: این صلاحیت به بهره‌برداران واقعی واگذار می‌شود. به گزارش ایسنا، مواد معدنی زیربنای اقتصاد و صنعت هر جامعه را تشکیل داده و بشر نیز در طول تاریخ، برحسب نیازمندی‌‌ها و شناخت خود از این نوع مواد استفاده […]

 

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان از سلب صلاحیت بهره‌برداران غیرفعال، معادن خبر داد و گفت: این صلاحیت به بهره‌برداران واقعی واگذار می‌شود.

به گزارش ایسنا، مواد معدنی زیربنای اقتصاد و صنعت هر جامعه را تشکیل داده و بشر نیز در طول تاریخ، برحسب نیازمندی‌‌ها و شناخت خود از این نوع مواد استفاده کرده است.

بهره‌برداری اقتصادی از معادن کشور گرچه به دهه‌های گذشته بازمی‌گردد اما در سال‌های اخیر و به‌ علل گوناگون نقش و اهمیت بخش معدن در اقتصاد فزونی یافته است.

معادن و نقش مؤثر آن‌‌ها در توسعه صنعتی گیلان

بخش معدن از عمده‌‌ترین بخش‌های تأمین‌کننده مواد اولیه صنایع محسوب شده و ذخایر غنی مواد معدنی به‌عنوان یک امکان بالقوه می‌تواند نقش اساسی را در توسعه صنعتی کشور ایفا کرده و راهگشای بسیاری از معضلات خودکفایی صنعتی کشور باشد.

اهمیت استفاده از مواد معدنی در صنایع مختلف تاحدی است که وجود برخی صنایع به چنین موادی وابسته شده است. صنعت سیمان به معدن سنگ آهک، صنعت ذوب آهن به سنگ آهن و زغال سنگ، صنایع شیشه و سرامیک به سیلیس و خاک‌های صنعتی از جمله صنایعی هستند که ۸۰ تا ۱۰۰ درصد فعالیت آن‌‌ها به وجود ذخایر معدنی وابسته است.

بسیاری از صنایع دیگر از جمله صنایع شیمیایی و ساختمانی به معادن آجر، گچ، سنگ، شن، ماسه وابسته هستند و تأمین برخی کودهای کشاورزی از طریق مواد معدنی چون فسفر و پتاس نشان‌دهنده اهمیت این نوع مواد و ذخایر موجود در کشور است.

گیلان با ۶۸ معدن

در این میان استان گیلان اگرچه همواره به تولید محصولات کشاورزی مختلف از جمله برنج، چای، پرورش کرم ابریشم، فندق و بادام زمینی، پرورش و صید انواع ماهیان استخوانی و خاویاری مشهور بوده است اما در همین استان ۶۸ معدن وجود دارد که عمده‌‌ترین مواد استخراجی از آن را «سنگ لاشه»، «واریزه کوهی»، «سنگ آهک»، «سنگ نما» و «سنگ ساختمان»، «شن و ماسه کوهی»، «میکا»، «مارن»، «زغال سنگ»، «سیلیس»، «سرب»، «مرمریت» و «گابرو» تشکیل می‌دهند.

وجود چنین معادنی در گیلان و بهره‌گیری از ظرفیت‌های آن می‌تواند در کنار سایر توانمندی‌‌ها و ظرفیت‌های استان و بخش صنعت آن، در رشد و توسعه اقتصادی و تأمین مواد مورد نیاز برخی صنایع استان مؤثر باشد.

با وجود چنین منابع ارزشمندی به نظر می‌رسد بخش معدن آن چنان‌چه که باید شناخته نشده و به‌علت شرایط طبیعی و زیست‌محیطی گیلان در کنار سایر مشکلات خاصی که هر معدن با آن مواجه است، بهره‌برداری کاملی از ظرفیت‌های این معادن انجام نشده است. علل متعددی برای تعطیلی و یا نیمه فعال شدن معادن، وجود دارد.

کاهش تقاضا در بازار مصرف از علل تعطیلی فعالیت معادن گیلان

علی منتظری، با بیان این‌که ابتدا باید بدانیم مشکلات واحدهای معدنی ناشی از چیست؟ گفت: در برخی موارد کاهش فروش به‌علت کاهش تقاضا در بازار مصرف علت تعطیلی فعالیت معادن است و در برخی موارد دیگر داشتن معارضین محلی و یا عدم نظر مساعد دستگاه‌های مختلف از جمله منابع طبیعی و محیط‌زیست می‌تواند دلیل این امر باشد.

وی با اشاره به این‌که در برخی موارد هم شاهد تعطیلی بی‌مورد واحدهای معدنی بوده‌ایم، افزود: با توجه به تنوع علل در تعطیلی معادن، مثلاً با ورود فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها و دهیاری‌ها و ایجاد شرایط مناسب تعاملی میان فعالان معدنی و معارضین محلی می‌توان به برطرف کردن این مشکل برای متقاعد کردن آن‌‌ها و ادامه فعالیت معدن امیدوار بود.

رکود فروش مسکن موجب کاهش فعالیت معادن می‌شود

منتظری ادامه داد: همکاری و مساعدت دستگاه‌های اجرایی مانند منابع طبیعی و محیط‌زیست هم می‌تواند بخش دیگری از مشکلات این بخش را برطرف کند. البته رکود فروش به‌علت کاهش تقاضا که در پی کاهش ساخت و ساز‌ها حادث شده مقوله‌ای است که در سطح کلان باید برای برطرف کردن آن‌‌ها پرداخته شود.

وی در خصوص واحدهای معدنی بدون هیچ‌گونه علت موجهی تعطیل شده است، تصریح کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان روندی را امسال آغاز کرده است و در این روش با سلب صلاحیت از بهره‌برداران غیرفعال، معدن را به بهره‌برداران واقعی واگذار می‌شود.

 

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان یادآور شد: توسعه اکتشافات مواد معدنی به‌ویژه انجام عملیات ژئو فیزیک هوایی برای شناسایی ظرفیت‌های معدنی استان و برنامه‌ریزی استخراج مواد معدنی جدید نیز یکی از برنامه‌های افزایش فعالیت‌های معدنی در گیلان در سالجاری است.