حفاظت از غارها برای حفظ منابع آب و سفرههای زیرزمینی ضروری است دبیر کارگروه غارشناسی کشور گفت: با توجه به شرایط ویژه کشور از لحاظ منابع آبی و به ویژه سفرههای زیرزمینی، توجه به غارها و حفظ و حراست از آنها ضروری است. به گزارش ایرنا، محمد مدادی با اشاره به اینکه غارها بخشی از […]
حفاظت از غارها برای حفظ منابع آب و سفرههای زیرزمینی ضروری است
دبیر کارگروه غارشناسی کشور گفت: با توجه به شرایط ویژه کشور از لحاظ منابع آبی و به ویژه سفرههای زیرزمینی، توجه به غارها و حفظ و حراست از آنها ضروری است.
به گزارش ایرنا، محمد مدادی با اشاره به اینکه غارها بخشی از اکوسیستم فعال و اثرگذار هر منطقه هستند، افزود: غارها در ارتباط تنگاتنگ با سایر عوامل محیطی نقش به سزایی در پایداری محیط ایفا میکنند.
وی ادامه داد: تأثیر برخی گروهها و گونهها که در شرایط بسیار خاص غار زندگی و رشد میکنند و تکثیر میشوند، به عنوان حلقههایی از زنجیره حیات حتی در محیط بیرون از غارها به اثبات رسیدهاند، از طرفی پدیدهها و زیباییهای طبیعی جزیی از سرمایههای ملی هر کشور محسوب میشود که حفاظت و بهرهبرداری خردمندانه از آنها الزامی است.
تشکیل بسیاری از غارها به وسیله جریانهای آب زیرزمینی
مدادی با اشاره به اهمیت توجه به غارها در شرایط فعلی کشور و ارتباط اغلب غارها با سفرههای آب زیرزمینی اظهار کرد: بسیاری از غارهای کشور در مناطق کارستی و به وسیله جریانهای آب زیرزمینی تشکیل شدهاند و بهطور مستقیم با منابع آب ارتباط دارند.
به گفته دبیر کارگروه غارشناسی کشور، از کارستها به عنوان گنجینههای مطمئن منابع آب یاد میشود و گسترش قابل توجه مناطق کارستی در کشور به ویژه در زاگرس و البرز ضرورت برنامهریزی برای حفاظت بیشتر از آنها را دوچندان میکند.
مدادی، ایجاد فروچالهها، گردشگری بیضابطه و آلودگیهای ناشی از فعالیتهای کشاورزی و صنعتی را از تهدیدات عمده مناطق کارستی عنوان کرد و گفت: در بیشتر کشورها برای حفاظت منابع آب کارستی در برابر آنها تمهیدات و ضوابطی اعمال میشود.
نقش خفاشها در پیشگیری از بیابان زایی
وی در خصوص نقش خفاشها که از زیستمندان مهم غارها هستند، گفت: نقش خفاشها در پیشگیری از بیابانزایی از طریق مشارکت مؤثر در گرده افشانی و انتشار دانه گیاهان به ویژه گیاهان بیابانی به اثبات رسیده است.
مدادی ادامه داد: خفاشهای کشور با بیش از ۵۰ گونه، جمعیت قابل توجهی را دارا هستند که بیشتر آنها از گروه خفاشهای حشره خوار هستند؛ این گروه از خفاشها با تعدیل جمعیت حشرات نقش مهمی در دفع آفات گیاهی دارند.
دبیر کارگروه غارشناسی کشور گفت: نامگذاری دوم مهر توسط گروههای متخصص و فعال مردمی به نام «روز غار پاک» زمینه مناسبی را برای فرهنگسازی و ارتقای آگاهیهای عمومی فراهم کرده است که در این راستا اقدامات گستردهای در سالهای گذشته در این روز در ارتباط با معرفی غارها و ضرورت حفاظت از آنها انجام گرفت.
رونمایی از تابلوی حفاظتی رود افشان همزمان با روز غار پاک
مدادی از برگزاری برنامههای متعدد در سطح استانها در روز غار پاک خبر داد و گفت: همزمان با دوم مهرماه روز غار پاک با همکاری انجمن غارشناسی و با همکاری سازمان میراث فرهنگی، فرمانداری دماوند، فدراسیون کوهنوردی و دبیرخانه کارگروه غارشناسی از تابلوی حفاظتی غار رود افشان رونمایی و از کاشف این غار تجلیل خواهد شد.
غار رود افشان از معدود غارهای ثبت شده کشور به عنوان اثر طبیعی ملی در استان تهران است که از نظر زمینشناسی در سنگ آهکهای دوره کرتاسه و در اثر پدیده کارستی شدن به وجود آمده است، اهمیت این غار علاوه بر دارابودن ساختهای زیبا از غار نهشتهها، به دلیل زیست جمعیت خفاش در آن است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.