فاینانسورهای خارجی تمایلی برای تأمین‌مالی واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط ندارند

عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران فاینانسورهای خارجی تمایلی برای تأمین‌مالی واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط ندارند عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران معتقد است اغلب فاینانسورهای خارجی تمایلی برای تأمین‌مالی واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط با ارقام کوچک ندارند و همین مسأله باعث می‌شود این اعتبارات نصیب شرکت‌های بزرگ شود در حالی که بانک‌ها می‌توانند در […]

عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران

فاینانسورهای خارجی تمایلی برای تأمین‌مالی واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط ندارند

عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران معتقد است اغلب فاینانسورهای خارجی تمایلی برای تأمین‌مالی واحدهای اقتصادی کوچک و متوسط با ارقام کوچک ندارند و همین مسأله باعث می‌شود این اعتبارات نصیب شرکت‌های بزرگ شود در حالی که بانک‌ها می‌توانند در تعامل با بانک‌های طرف قرارداد فاینانس، این خطوط اعتباری را دریافت و به ارقام کوچک‌تر تبدیل کنند و به واحد‌‌ها اختصاص دهند.

محمد لاهوتی، در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران اظهارکرد: اگر فاینانس‌هایی که اخیراً قرارداد آنها بین ایران و برخی کشور‌‌ها به امضا رسیده است، در اختیار بخش خصوصی، به‌ویژه صنایع کوچک و متوسطی که به دنبال ارتقای دانش فنی و به‌روزرسانی خطوط تولید خود هستند قرار بگیرد، در کیفیت کالای صادراتی کشور، منجر به تغییرات قابل ملاحظه‌ای خواهد شد.

وی افزود: نکته قابل توجه این است که معمولاً تجربه نشان داده فاینانس‌های مانند آنچه اکنون دریافت می‌کنیم، اغلب در اختیار واحدهای بزرگ مقیاس قرار می‌گیرد و واحدهای کوچک و متوسط تولیدی کم‌تر قادر به استفاده از آنها هستند.

لاهوتی ادامه داد: بی‌نصیب ماندن واحدهای کوچک و متوسط به دو-۳ موضوع ریشه‌ای مربوط می‌شود که در صدر آن‌ها، عدم تمایل ارایه دهندگان خطوط اعتباری، به تخصیص مبالغ خُرد به واحدهای متعدد قرار دارد و عملاً زمینه استفاده این تسهیلات برای واحدهای خُرد و متوسط اقتصادی را از بین می‌برد.

به اعتقاد رییس کنفدراسیون صادرات، این معضل را می‌توان با تعامل بانک‌های عامل ایرانی با فاینانس‌دهندگان حل کرد به‌گونه‌ای که بانک‌های ایران مبالغ کلان فاینانس را دریافت کنند و با تقسیم آن به مبالغ کوچک‌تر آنها را در اختیار تعداد بیش‌تری از واحدهای اقتصادی قرار دهند.

لاهوتی تصریح ‌کرد: نکته دیگری که می‌تواند در بحث استفاده از فاینانس خارجی برای بهبود وضعیت تولید صادرات محور کمک کند، این است که از طریق این فاینانس‌ها، خرید مواد اولیه برای واحدهای تولیدی به‌منظور تبدیل به محصول و کالای صادراتی در دستور کار قرار بگیرد.

عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران با اشاره به سابقه دریافت‌ فاینانس‌های خارجی در دوران پیش از تحریم، اظهار‌ کرد: قبل از دوران تحریم از این فاینانس‌‌‌ها برای خرید ماشین‌آلات، قطعات و مواد اولیه استفاده می‌شد و بسیار می‌توانست در تأمین منابع مالی واحد‌‌ها مفید باشد اما در آن دوران نیز واحدهای کوچک و متوسط امکان استفاده از این مبالغ را نداشتند و عملاً فقط در اختیار بنگاه‌های بزرگ قرار می‌گرفت.

لاهوتی تأکید‌ کرد: در حال حاضر نیز زمینه برای استفاده صنایع کوچک و متوسط از فاینانس‌‌‌ها وجود ندارد اما این امکان وجود دارد که فاینانس‌‌‌ها از طریق برخی بانک‌های ایرانی به مبالغ کوچک زیر یک میلیون دلار تبدیل شود و در اختیار متقاضیان قرار بگیرد.

وی ادامه ‌داد: قبل از اعمال تحریم‌های ناعادلانه اقتصادی علیه ایران، فعالان اقتصادی ایرانی با کمک روابط کارگزاری بانک‌های ایرانی، از خطوط اعتباری فاینانس و ری فاینانس مدت‌دار یک ساله و ۶ ماهه استفاده می‌کردند و اگر همان رویه‌های گذشته دوباره احیا شود قطعا واحدهای کوچک نیز قادر به استفاده از این منابع خواهند بود.

عضو کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران تأکید کرد: زمینه‌سازی برای تخصیص خطوط اعتباری خارجی به صنایع کوچک و متوسط تا حد زیادی متأثر از برقراری روابط کارگزاری و ارتباط بین بانک‌های ایرانی و بین‌المللی است که میدان استفاده از فاینانس‌‌‌ها را بزرگتر می‌کند.

به گفته لاهوتی، در گذشته کشورهای اروپایی این خطوط اعتباری را به ایران می‌داند که عملاً در کشورهای اتحادیه اروپا قابل استفاده بود اما وقتی خطوط فقط از یک کشور مانند چین یا کره‌جنوبی دریافت می‌شود، ما هم ناگزیر هستیم فقط محدود به آن کشور‌‌ها می‌شویم و از ظرفیت آنها استفاده کنیم.

وی البته یادآور‌شد: چین و کره‌جنوبی جزو شرکای مطرح تجارت ایران به شما می‌روند و بر این اساس فعالان اقتصادی کشورمان می‌توانند از خطوط اعتباری این کشور‌‌ها برای همکاری‌هایی که با آنها دارند بهره‌بگیرند.

عضو شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی اضافه‌ کرد: کره‌جنوبی یکی از کشورهای مهم طرف تجارت ایران است به‌گونه‌ای کمه براساس آمارهای ۵ماهه منتشر شده از سوی گمرک ایران، کره چهارمین شریک تجاری ما در صادرات و سومین شریک در واردات بوده است.

 

لاهوتی تصریح‌کرد: بخش زیادی از واردات ایران از کره‌جنوبی مربوط به آن بخش از قطعات منفصله‌ است که در ایران به کالا تبدیل می‌شوند و حجم قابل توجهی از تجارت با این کشور را شامل می‌شود. بر این اساس، صنایعی که در این زمینه با کره‌جنوبی تعامل دارند می‌توانند به خوبی از خطوط اعتباری اختصاص داده شده، استفاده کنند.