گرما و کم‌آبی کوچ پرندگان به مازندران را به تأخیر انداخت

گرما و کم‌آبی کوچ پرندگان به مازندران را به تأخیر انداخت گرما و تنش آبی ناشی از کاهش بارندگی که منجر به خشک شدن تعدادی از تالاب و آببندان‌های مازندران شده، کوچ دسته‌جمعی پرندگان زمستان‌گذران را به این خطه شمالی کشور به تأخیر انداخت. به گزارش ایرنا، تاکنون تعداد اندکی از گونه‌های پرندگان زمستان‌گذران به […]

گرما و کم‌آبی کوچ پرندگان به مازندران را به تأخیر انداخت

گرما و تنش آبی ناشی از کاهش بارندگی که منجر به خشک شدن تعدادی از تالاب و آببندان‌های مازندران شده، کوچ دسته‌جمعی پرندگان زمستان‌گذران را به این خطه شمالی کشور به تأخیر انداخت.

به گزارش ایرنا، تاکنون تعداد اندکی از گونه‌های پرندگان زمستان‌گذران به تالاب‌ها و آببندان‌های مازندران به خصوص تالاب بین‌المللی میانکاله به عنوان اقامتگاه حدود ۸۰ درصد از پرندگان زمستانی کوچ کرده‌اند.

خوتکا، حواصیل، اردک و آب چلیک‌ها از پیشقراولان مهمانان پاییز و زمستان‌گذران تالاب و آببندان‌های مازندران بودند که تاکنون به این منابع ذخیره‌گاهی کوچ کرده‌اند و هنوز خبری از سایر گونه‌ها به خصوص غاز، فلامینگو و سایر پرندگان دیگر نیست.

رییس اداره حیات‌وحش محیط‌زیست مازندران کم‌آبی تالاب‌ها و آببندان‌ها و گرمای اقامتگاه‌های تابستانی پرندگان مهاجر را دلیل اصلی در تأخیر کوچ دسته جمعی اکثر گونه‌های زمستان‌گذران به این خطه شمال کشور اعلام کرد.

کوروس‌ربیعی به ایرنا گفت که به دلیل تنش آبی و خشک شدن برخی تالاب‌های دائمی و مزارع شالیزاری پرندگانی که تاکنون به استان کوچ کرده‌اند نیز در ابتدای ورود برای یافتن مکان مناسب با مشکل مواجه شدند.

وی افزود: با شروع بارش‌های پاییزی و آبگیری تالاب‌ها و شالیزارهای استان و سردتر شدن مناطق کوچ قشلاقی پرندگان به مازندران به صورت دسته‌جمعی از سر گرفته می‌شود.

وی پیش‌بینی کرد حداقل تا اوایل آبان ماه سال جاری کوچ دسته جمعی پرندگان زمستان‌گذران به این استان شروع شود.

همه ساله مهاجرت پرندگان زمستان‌گذران از داخل و خارج کشور به خصوص سیبری به تالاب‌ها و آبگیرهای مازندران از اواسط شهریورماه آغاز می‌شود و تا اواخر آبان‌ماه ادامه می‌یابد و در این مدت افزون بر ۱۵۰ گونه از پرندگان با یک میلیون و ۵۰۰ هزار بال به این استان مهاجرت می‌کنند.

مازندران افزون بر ۸۰۰ تالاب و آببندان با ۱۷ هزار هکتار وسعت و ۴۰۰ میلیون مترمکعب ظرفیت آبگیری دارد. بیش‌ترین جمعیت پرندگان زمستان‌گذران در تالاب بین‌المللی میانکاله به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های مهم زیست‌کره اسکان می‌یابند.

براساس اعلام محیط‌زیست مازندران، تابستان امسال تالاب «لپو» متشکل از ۳ تالاب کنار هم شامل لپو، شیرخان لپو و پلنگان در یک کیلومتری جنوب دریای‌خزر و غرب تالاب بین‌المللی میانکاله خشک شد.

این تالاب‌های کوچک در کنار تالاب اصلی میانکاله، زیستگاه بخش بزرگی از پرندگان مهاجر زمستان‌گذران بودند که با وجود آنها، تالاب میانکاله همیشه با تراکم پرندگان مهاجر زمستانی روبه‌رو است.

براساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره‌داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست بوم مازندران شناسایی شده‌اند.

 

پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی‌ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات‌وحش مازندران را تشکیل می‌دهند.