چراغ اول توسعه معادن کشور کی روشن می‌شود

۴۰میلیارد تن ذخایر زیر خاکی ایران در انتظار پول چراغ اول توسعه معادن کشور کی روشن می‌شود محمد قره داغلی – توسعه بخش معدن؛ بخشی غنی و سرشار از منابع مالی که به گفته کارشناسان معدنی می‌تواند جایگزین مناسبی برای نفت باشد. به گزارش مناقصه مزایده ،ظرفیت قطعی معادن ایران ۴۰ میلیارد تن است و […]

۴۰میلیارد تن ذخایر زیر خاکی ایران در انتظار پول

چراغ اول توسعه معادن کشور کی روشن می‌شود

محمد قره داغلی – توسعه بخش معدن؛ بخشی غنی و سرشار از منابع مالی که به گفته کارشناسان معدنی می‌تواند جایگزین مناسبی برای نفت باشد.

به گزارش مناقصه مزایده ،ظرفیت قطعی معادن ایران ۴۰ میلیارد تن است و ارزش آن رقمی بیش از ۷۷۰ میلیارد دلار را شامل می‌شود که می‌تواند بیش از ۱۰ میلیون شغل ایجاد کند.

همچنین معادن ایران داری تنوع بسیاری است؛ حدود ۶ هزار معدن با ۷۰ نوع ماده معدنی در کشور وجود دارد که می‌تواند بستری مناسب برای توسعه کشور باشد.

حال مهم‌ترین مسأله برای توسعه بخش معدنی کشور بی‌شک حضور شرکت‌های بزرگ معدنی جهان و سرمایه‌گذاری خارجی است.

 در همین ارتباط، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس بر به فعلیت درآوردن ظرفیت‌های معدنی و صنایع معدنی با اتکا به مدل قراردادهای نفتی تأکید کرد.

سعید باستانی با اشاره به ابلاغ احکام وزرا از سوی رییس‌جمهور به تبیین اولویت‌های پیشنهادی خویش در حوزه صنعت، معدن و تجارت پرداخت.

به گفته نماینده مردم تربت‌حیدریه در مجلس، خروج معدن و صنایع معدنی از نابسامانی‌های جاری، ریل‌گذاری برای تولید صادرات‌محور، هماهنگی بین بخشی با سازمان امور مالیاتی و سازمان‌های بیمه‌گر، تقویت مشوق‌های صادراتی، دیپلماسی اقتصادی فعال و تکیه بر مزیت‌های نسبی، نوسازی صنایع و تأمین اعتبار آنها، بازار سرمایه و منابع مالی ارزان قیمت برای تولید در کنار هم باید منجر به بهبود وضعیت نابسامان تولید و اقتصاد کشور شود.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، توسعه بخش معدن کشور را مشروط به انعقاد قراردادهای بلندمدت با شرکت‌های بزرگ معدنی بین‌المللی دانست و افزود: بخش معدن کشور برای به فعلیت در آوردن ظرفیت‌های نهفته و بالقوه خود تا حد محدودی می‌تواند روی بازار پولی داخلی حساب باز کند اما برای توسعه این بخش باید مدل قراردادهای نفتی را به اجرا درآورد. لزوم توسعه بخش معدن و محدودیت منابع ریالی داخلی ایجاب می‌کند روی سرمایه‌گذاران خارجی حساب ویژه‌ای باز شود.

معادن کشور سرمایه‌گذاران فقیر دارد

یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز گفت: معادن بزرگ نیاز به سرمایه‌های خارجی دارد اما تاکنون در این زمینه اقدام عملی صورت نگرفته است.

علی‌اسدی‌کردم در واکنش به این‌که وام ۴ درصدی به معادن کوچک اختصاص داده می‌شود، اظهارداشت: از آنجایی که معادن بزرگ در تأمین سرمایه مشکلات متعددی دارند، در نظر گرفتن تسهیلات بانکی برای معادن کوچک تأثیر بیش‌تری بر این بخش از تولید و اشتغال کشور می‌گذارد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن با بیان این‌که معادن بزرگ به سرمایه‌ای بالغ بر هزار و ۵۰۰ میلیاردتومان نیاز دارد، ادامه داد: این در حالی است که معدن کوچک با سرمایه‌ای بالغ بر ۶ تا ۱۰ میلیارد تومان راه‌اندازی می‌شود، با این حساب می‌توان معادن با پهنای کوچک را فعال کرد.

نماینده شهر بابک همچنین در خصوص ایده تجمیع معادن متروکه گفت: اگر معادن با پهنای کوچک تجمیع شود، در زمینه اکتشاف می‌توان به موفقیت‌های دست پیدا کرد اما هر چه پهنای معادن گسترده شود سرمایه برای استخراج و اکتشاف نیز افزایش پیدا می‌کند.

اسدی کرم با تأکید بر این‌که جذب سرمایه برای فعال کردن معادن بزرگ و کوچک به سختی صورت می‌گیرد، اظهارداشت: با سرمایه‌های داخلی از عهده فعال کردن معادن کوچک بر می‌آییم اما موضوع این است که معادن بزرگ به سرمایه‌های بزرگ نیاز دارد که باید از خارج از کشور تأمین شود.

این نماینده مجلس تأکیدکرد: تاکنون در زمینه جذب سرمایه‌های خارجی در بخش معدن صحبت‌هایی شده اما تاکنون نتیجه از آن دیده نشده است.

وی گفت: اگر بخش معدن در کشور فعال شود بیش از صنعت نفت اشتغال‌زایی می‌شود، بنابراین باید به سمتی برویم که معادن داخل کشور به سمت ارزش افزوده بروند تا بیکاری در مناطق معدنی مرتفع شود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس‌شورای‌اسلامی با انتقاد از رویه در پیش گرفته شده در زمینه معدن، عنوان‌کرد: متأسفانه دولت نگاه توسعه‌ای و اکتشافی به معادن ندارد و اگر سیاست خود را تغییر ندهد، معادن فعال نمی‌شوند بنابراین توصیه می‌شود دولت به سمت اکتشاف معادن برود.

پیشتر مهدی‌کرباسیان، رییس سازمان ایمیدرو با اشاره به تأکید ویژه رییس‌جمهور بر فعال‌تر شدن بخش معدن و صنایع معدن و جایگاه آن در اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام‌فروشی گفته بود: مقام‌معظم‌رهبری نیز تأکید زیادی بر اشتغال‌زایی دارند و بر همین اساس وزیر صنعت نیز مسؤولیتی را برای تدوین یک نقشه راه ۴ساله در بخش معدن به ایمیدرو داده است.

وی ادامه داد: در این راستا چالش‌ها، راهکار‌ها و پیشنهادات لازم برای بهبود وضعیت بخش معدن را موردبررسی قراردادیم که در ۶۷ مورد جمع‌بندی شد. برخی از این موارد به درون وزارت صنعت برمی‌گردد. برخی به کمبود دولت مرتبط می‌شود و برخی نیز نیازمند تدوین قانون است که اگر به جمع‌بندی می‌رسید، شاهد جهش در بخش معدن و صنایع معدن خواهیم بود.

کرباسیان پیش‌بینی کرد بخش‌های مختلفی از جمله اکتشاف و حمایت از بخش خصوصی در حوزه معدن کاری، فناوری و استخراج و در نهایت صادرات مواد معدنی در نقشه راه تدوین شده، برای بخش معدن مورد توجه قرار گیرند.

به گفته وی این نقشه راه پس از جمع‌بندی به وزیر صنعت و سپس به رییس‌جمهور ارایه می‌شود.

رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن ادامه داد: در دنیا از بازار دو هزار و ۲۰۰ میلیارد دلاری معدن و صنایع معدنی، حدود ۴۳ درصد به فولاد و حدود ۶۰ درصد به چند محصول مختلف ازجمله مس و آلومینیم اختصاص دارد. ما نیز کشوری معدنی هستیم که به منابع معدنی مناسبی دسترسی داریم و می‌توانیم از آن برای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم.

 

کرباسیان در مورد ظرفیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران نیز گفت: یکی از چالش‌های اصلی در بخش معدن، جذب سرمایه‌گذاری و بیش از ۳۰ میلیارد دلار پتانسیل جذب سرمایه در بخش معدن ایران وجود دارد که امیدواریم با تفاهمنامه‌هایی که با کره، چین، آلمان و اتریش و کشورهای دیگر داریم، جذب سرمایه‌گذاری خارجی تسهیل شود.