جزییات و شرایط اعطای پروانه اپراتور ماهواره‌ای به بخش خصوصی

مصوبه جدید کمیسیون تنظیم مقررات اعلام شد جزییات و شرایط اعطای پروانه اپراتور ماهواره‌ای به بخش خصوصی حق امتیاز؛۹۰ میلیارد ریال کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، کلیات صدور مجوز و نحوه فعالیت اپراتور ماهواره‌ای در کشور را تصویب کرد که طبق آن، این اپراتور باید تا ۱۰ سال دیگر، در موقعیت‌مداری ایران، خدمات دهد. به گزارش […]

مصوبه جدید کمیسیون تنظیم مقررات اعلام شد

جزییات و شرایط اعطای پروانه اپراتور ماهواره‌ای به بخش خصوصی

حق امتیاز؛۹۰ میلیارد ریال

کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، کلیات صدور مجوز و نحوه فعالیت اپراتور ماهواره‌ای در کشور را تصویب کرد که طبق آن، این اپراتور باید تا ۱۰ سال دیگر، در موقعیت‌مداری ایران، خدمات دهد.

به گزارش مهر، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره ۲۶۲ خود، با هدف توسعه و انسجام فعالیت‌های بخش خصوصی در استفاده از ماهواره‌ها، حفظ و توسعه امتیازات مدار- فرکانسی، تسریع در توسعه خدمات ماهواره‌ای درکشور از طریق اپراتور داخلی ماهواره‌ای و حرکت در جهت حذف وابستگی کشور در حوزه ارتباطات ماهواره‌ای، کلیات و چارچوب حاکم بر صدور پروانه اپراتورهای ماهواره‌ای را تصویب کرد.

امکان ارایه خدمات ماهواره‌ای در داخل و خارج کشور

خدمات ماهواره‌ای شامل توزیع و فروش پهنای باند ماهواره‌های در اختیار، ایجاد شبکه‌های اختصاصی و ارایه هرگونه خدمات ارتباطی و انتقال داده از قبیل خدمات ثابت و سیار ماهواره‌ای، ایجاد دسترسی به اینترنت پرسرعت، ایجاد دسترسی به شبکه ملی اطلاعات و خدمات مبتنی بر آن، ارایه خدمات صوتی، تصویری، متنی و داده‌ای و انواع خدمات محتوایی و ارزش افزوده، ارایه خدمات پخش همگانی ماهواره‌ای در چارچوب ضوابط قانونی و مقرراتی کشور می‌شود.

در این راستا دریافت‌کننده مجوز این خدمات، می‌تواند با رعایت قوانین و مقررات داخلی، ملاحظات حاکمیتی که در زمان صدور پروانه تعیین و به دارنده پروانه اعلام خواهد شد و همچنین رعایت مقررات بین‌المللی از جمله مقررات اتحادیه جهانی مخابرات (ITU)، نسبت به ارایه خدمات در داخل و نیز به خارج از مرزهای جغرافیایی کشور اقدام کند.

اپراتور دریافت‌کننده مجوز فعالیت، باید حداقل ۸۰ درصد نیاز بازار داخلی را به صورت عمده فروشی برای اپراتورهای ارایه‌دهنده خدمات انتقال داده از طریق ارتباطات ماهوارهای (SAP) و دیگر ارایه‌کنندگان خدمات ماهواره‌ای مجاز، تأمین کند و در هرصورت سهم آن از بازار داخلی خرده‌فروشی داخلی، بیش از ۲۰ درصد نخواهد بود.

ارایه خدمات از طریق ماهواره ایرانی در موقعیت مداری ایران

در راستای الزامات حاکم بر راه‌اندازی شبکه ماهواره‌ای، دارنده پروانه می‌تواند در آغاز ارایه خدمت، با هماهنگی سازمان فضایی ایران و با اجاره امتیاز مدار- فرکانس از دیگر کشورها، نسبت به در اختیار گرفتن ماهواره‌ای که در موقعیت مداری متعلق به جمهوری‌اسلامی‌ایران نیست، اقدام کرده و به ارایه خدمت ماهواره‌ای بپردازد. اما باید حداکثر تا پایان سال دهم، امکان بهره‌برداری و ارایه خدمات از طریق حداقل یک ماهواره قرار گرفته در موقعیت مداری ثبت شده به نام ایران را فراهم کند.

کنترل کامل ماهواره (داشتن دسترسی، تجهیزات، دانش و نیروی متخصص لازم برای کنترل دقیق و دائم روی تمامی بخش‌های ماهواره به منظور انجام عملیات مانور مداری، تثبیت موقعیت و کنترل محموله و زیرسامانه ها)، قراردادن ایستگاه‌های کنترل اصلی و پشتیبان ماهواره در قلمرو جمهوری‌اسلامی‌ایران و پوشش کل قلمرو جمهوری اسلامی، به محض استفاده دارنده پروانه از امتیاز مدار- فرکانس متعلق به جمهوری‌اسلامی‌ایران، باید تأمین شود.

پیوست فنی راه‌اندازی اپراتور ماهواره‌ای تدوین می‌شود

رگولاتوری موظف شده با همکاری سازمان فضایی ایران حداکثر تا دو ماه پس از تصویب این مصوبه، اصول حاکم بر پروانه فعالیت اپراتورهای ماهواره‌ای را به همراه شرایط متقاضی، معیارهای ارزیابی کیفی، فنی و مالی و نحوه انتخاب و امتیازدهی برای تصویب، به کمیسیون ارایه کند. در همین حال سازمان فضایی ایران ملزم به تدوین پیوست فنی حاکم بر راه‌اندازی شبکه ماهواره‌ای مربوط به آغاز فعالیت دارنده پروانه و ادامه فعالیت آن شده است.

در این مصوبه سهم سهامدار خارجی در اپراتور ماهواره‌ای حداکثر ۴۹ درصد تعیین شده و حق امتیاز صدور پروانه نیز ۹۰ میلیارد ریال تعیین شده است.

درصد تسهیم درآمد خدمات موضوع پروانه به صورت عمده‌فروشی (توزیع و فروش پهنای باند ماهواره‌ای به دارندگان پروانه دسترسی و ارایه خدمت ماهواره‌ای در کشور)، ۳ درصد تعیین شده که در صورتیکه اپراتور ماهواره‌ای طبق تأیید سازمان فضایی ایران، موفق به ثبت و قرارگیری ماهواره در موقعیت مداری به نام کشور شود، از یک درصد کاهش در تسهیم درآمد و در صورتی که از تولیدات و توانمندیهای داخلی در خصوص ماهواره و حمل آن استفاده کند، از یک درصد کاهش دیگر در مبالغ تسهیم درآمد بهره‌مند خواهد شد.

نظارت بر عملکرد فنی اپراتور ماهواره‌ای و بررسی‌های فنی جهت ثبت بین‌المللی موقعیت مداری جدید و یا بهره‌برداری از موقعیت‌های مداری موجود کشور و همچنین بررسی نحوه و میزان استفاده از تولیدات و توانمندی‌های داخلی، با هماهنگی رگولاتوری، به عهده سازمان فضایی ایران گذاشته شده است.

مدت زمان اعتبار این مجوز فعالیت، از زمان صدور پروانه ۱۵ سال درنظر گرفته شده و درصورتیکه شرایطی برای لغو پروانه وجود نداشته باشد، پروانه مطابق با شرایط مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، قابل تمدید خواهد بود.

 

—————-