بهبود شرایط وام ۸۰ میلیونی مسکن در بن‌بست معادلات بانک‌ مسکن

بهبود شرایط وام ۸۰ میلیونی مسکن در بن‌بست معادلات بانک‌ مسکن پیشنهاد آخوندی وزیر راه و شهرسازی برای کاهش اقساط وام خرید مسکن، بانک مسکن را با چالش مواجه کرده به‌طوری که این بانک اعلام کرده در صورت اجرای این پیشنهاد، دولت باید کسری منابع را از محلی جبران و برای این اقدام یارانه بدهد. […]

بهبود شرایط وام ۸۰ میلیونی مسکن در بن‌بست معادلات بانک‌ مسکن

پیشنهاد آخوندی وزیر راه و شهرسازی برای کاهش اقساط وام خرید مسکن، بانک مسکن را با چالش مواجه کرده به‌طوری که این بانک اعلام کرده در صورت اجرای این پیشنهاد، دولت باید کسری منابع را از محلی جبران و برای این اقدام یارانه بدهد.

به گزارش فارس، از پیشنهاد جذاب وزیر راه و شهرسازی به دولت برای کاهش اقساط وام خرید مسکن ماه‌ها می‌گذرد، اما ظاهراً هنوز این پیشنهاد در دولت و یا بانک مرکزی جدی گرفته نشده و به نوعی نسبت به آن بی‌اعتنا هستند.

بانک مسکن نیز بعد از مدت‌ها نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و اعلام کرده است در صورتی دوره بازپرداخت اقساط تسهیلات صندوق پس‌انداز یکم افزایش می‌یابد که دولت یارانه‌ای برای تأمین منابع بپردازد.

اگرچه از این پیشنهاد بسیاری از کارشناسان و متقاضیان مسکن به خصوص خانه اولی‌‌ها خرسند شده و این اقدام در بالا بردن قدرت خرید و رونق خرید و فروش مناسب ارزیابی شد اما واکنش به این مطلب از سوی بانک مسکن که امکان افزایش دوره بازپرداخت اقساط را طی شرط و شرطی ارزیابی کرده این نتیجه را حاصل می‌کند که اجرای این پیشنهاد حداقل به سال جاری قد نمی‌دهد

*وام ۸۰ میلیونی سطح فعلی قدرت خرید متقاضیان هدف را پوشش دهد

محمدحسن‌مرادی مدیر امور طرح و برنامه بانک‌مسکن با تأکید بر این‌که هر تغییری در شرایط تسهیلات، بر روی مدل و سازوکار صندوق پس‌انداز یکم اثرگذار است، گفته است: افزایش دوره بازپرداخت اقساط وام مسکن می‌تواند منجر به کاهش و افزایش منابع شود بنابراین باید در صورت اجرای این پیشنهاد، دولت از طریقی کسری منابع را جبران کند.

مدیر امور طرح و برنامه بانک‌مسکن ادامه داد: جبران به این معنا که کسری صندوق با ارایه یارانه‌ای تأمین شود. پیش از این هم کسری صندوق از محل بازپرداخت اقساط مسکن مهر جبران شد.

مرادی گفته بود که برای اجرای این پیشنهاد باید مبالغی تأمین شود که منابع آن را می‌توان از طرق مختلف از جمله از محل صندوق توسعه ملی تأمین کرد.

وی همچنین درباره امکان افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن تا پایان سال جاری گفت: افزایش سقف وام مسکن نه در دستور کار بانک مسکن است و نه در دستور کار وزارت راه و شهرسازی. همین مقدار وام می‌تواند سطح فعلی قدرت خرید متقاضیان هدف را پوشش دهد.

*برای پوشش بیش‌تر و بالا رفتن درصد این پوشش باید میزان وام افزایش یابد

این در حالیست که حامدمظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با حمایت از کاهش اقساط و افزایش دوره بازپرداخت وام مسکن به فارس گفته بود که در مذاکرات با بانک مرکزی بر این موضوع تأکید کرده‌ایم که میزان وام باید افزایش یابد و طول مدت بازپرداخت اقساط از ۱۲ سال به ۱۵ سال برسد و نرخ سود این تسهیلات که در حال حاضر در بافت فرسوده ۸ درصد و در سایر نقاط ۹٫۵ درصد است کاهش یابد.

مظاهریان تأکیدکرد: پس برای پوشش بیش‌تر و بالا رفتن درصد این پوشش باید میزان وام افزایش یابد؛ چراکه در حال حاضر میزان پوشش وام در شهرهای کوچک برای خرید مسکن ۸۰ درصد و تهران تا ۵۰ درصد است.

براساس این گزارش، در حال حاضر اقساط وام ۸۰ میلیونی مسکن به صورت ثابت ماهانه بیش از ۹۵۰ هزار تومان است و پرداخت این مبالغ در این سطح از عهده خانه اولی‌‌ها خارج است.

اگرچه آمار ثبت‌نام در صندوق خانه یکم در بانک مسکن بالا است اما بالا بودن اقساط باعث شده تا برخی از متقاضیان علی‌رغم سررسید امتیاز تسهیلات ۸۰ میلیونی خرید هنوز در خرید مسکن جدی نباشد.

هر چند مسؤولان ارشد وزارت راه و شهرسازی سطح کنونی اقساط را مناسب ارزیابی کرده‌اند اما به‌طور جدی پرداخت این مبالغ بسیار سخت و دشوار است و از عهده هر متقاضی که با پس‌انداز قصد خرید مسکن دارد خارج است.

پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان ایران با اشاره به این‌که مدلی که در ایران اجرا می‌شود نتوانسته پاسخگوی تقاضا و عرضه باشد، گفت: به نظر می‌رسد باید پرداخت تسهیلات، راحت‌تر شود و مدت بازپرداخت حداقل ۲۵ سال و سپرده‌گذاری هم حداکثر ۶ ماه باشد.

وی ادامه داد: اکنون مسکن در رکود قرار دارد اما با این بخش مانند یک حوزه در رکود قرارگرفته رفتار نمی‌شود. اگر هر بخشی دچار رکود شود باید مشوق‌های مالیاتی و تسهیلات در نظر بگیرند اما متأسفانه این اقدام در بخش مسکن انجام نشد.

مجیدکیان‌پور، نایب ‌رییس کمیسیون عمران مجلس نیز در این باره تأکید دارد با وضعیت فعلی جوانان نمی‌توانند به‌راحتی صاحب مسکن شوند و همین موضوع باعث شده تا سن ازدواج بالا برود. برای یک کشور اسلامی خوب نیست که جوانان آن در گیرودار تهیه مسکن برای ازدواج باشند.

وی افزود: نرخ سود تسهیلات مسکن باید بسیار پایین باشد تا مردم براحتی توانایی بازپرداخت آن را داشته باشند. مدت بازپرداخت هم باید طوری باشد که متناسب با قدرت خرید مردم و به صورت پلکانی تعریف شود.

در عین حال معادلات بانک مسکن رسماً علامت ایست به اجرای پیشنهادات وزیر راه و شهرسازی است و باید دید وزیر قادر است یارانه را به بانک مسکن ببرد؟