دو دلیل مشخص برای رشد صدور پروانه‌های ساختمانی

دو دلیل مشخص برای رشد صدور پروانه‌های ساختمانی بازار ساخت‌وساز بعد از رکود سنگین در چند سال اخیر در ۴ماهه اول امسال وارد رونق شد. آمارهای رسمی از فعالیت‌های ساختمانی در پایتخت، رشد ۸ درصدی شمار آپارتمان‌سازی در ۴ ماه اول امسال را نشان می‌دهد که بیانگر واکنش اولیه سازنده‌ها و سرمایه‌گذاران ساختمانی به سیگنال‌های […]

دو دلیل مشخص برای رشد صدور پروانه‌های ساختمانی

بازار ساخت‌وساز بعد از رکود سنگین در چند سال اخیر در ۴ماهه اول امسال وارد رونق شد. آمارهای رسمی از فعالیت‌های ساختمانی در پایتخت، رشد ۸ درصدی شمار آپارتمان‌سازی در ۴ ماه اول امسال را نشان می‌دهد که بیانگر واکنش اولیه سازنده‌ها و سرمایه‌گذاران ساختمانی به سیگنال‌های مثبت معاملات خرید ملک است.

به گزارش صما، به گفته کارشناسان کاهش تعداد پروانه‌های ساختمانی از نیمه پارسال متوقف شد، اما فرایند اوج‌گیری از ابتدای امسال کلید خورد. در شهر تهران طی ۴ ماه اول امسال مراحل ساخت ۲۱ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی جدید با صدور پروانه توسط شهرداری آغاز شد که این شمار نسبت به ۴ ماه اول سال ۹۵، رقمی معادل ۸ درصد افزایش نشان می‌دهد. آخرین آمار رسمی دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن، از افزایش ۴۲ درصدی شمار ساخت در پایتخت حکایت دارد که در اولین ماه تابستان امسال به ثبت رسیده است.

طبق آمارهای ارایه‌شده از مرکز آمار در حالی در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۷۲ هزار فقره پروانه ساختمانی صادرشده بود که این تعداد در سال ۱۳۹۳ به ۱۱۷ هزار فقره و در سال ۱۳۹۴ به ۱۰۱ هزار فقره کاهش یافت، اما در سال ۱۳۹۵ تعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده در کل مناطق شهری به ۱۱۳ هزار فقره افزایش پیدا کرد. در تهران نیز تعداد پروانه‌های ساختمانی از ۲۱ هزار فقره در سال ۱۳۹۲ به ۸٫۱ هزار فقره در سال ۱۳۹۴ افت پیداکرده است؛ اما آمار‌ها نشان می‌دهد که در فصل زمستان سال گذشته صدور پروانه‌های ساختمانی با رشد تقریباً قابل‌ توجهی روبه‌رو بوده است.

به گفته یک کارشناس ساخت‌وساز این افزایش پروانه‌های ساختمانی به دو دلیل افزایش خریدوفروش معاملات بازار مسکن و رشد درآمد عوارض شهرداری تهران شکل‌گرفته است، گفت: افزایش معاملات خرید زمین‌های کلنگی و توجه بیش‌تر به معاوضه زمین با املاک نوساز بیانگر تغییر و تحول چشمگیر در ۴ ماه اول امسال بوده است.

ایمان‌رفیعی در این خصوص گفت: در بازار زمین یا همان ملک کلنگی، حجم معاملات در زمستان سال گذشته و بهار امسال به ترتیب ۴۶ درصد و ۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال‌های قبل از آن، افزایش پیدا کرد. رشد فروش زمین به معنی تجهیز سازنده‌ها برای شروع پروژه‌های جدید ساختمانی است.

وی با بیان این‌که در وهله بعدی براساس گزارش بودجه‌ای شهرداری تهران می‌توان دریافت در ۴ ماهه نخست اخذ پروانه‌های ساختمانی رونق گرفته است، افزود: شهرداری تهران در نیمه اول امسال توانست ۹۵ درصد از درآمد پیش‌بینی کرده در بودجه ۶ ماهه بابت دریافت عوارض ساختمانی را وصول کند. این در حالی است که شهرداری در تحقق سایر منابع و درآمدهای خود در این مدت‌زمانی، عملکرد قابل قبولی نداشته به‌طوری‌که ۲۸ درصد کل منابع بودجه شهرداری تهران در نیمه اول امسال محقق نشد.

وی همچنین گفت: براساس اعلام آمارهای ساخت‌وساز میزان فروش زمین‌های کلنگی در برخی از مناطق پایتخت رشد مطلوبی داشته است.

این کارشناس ساخت‌وساز گفت: براساس آمار‌ها معاملات زمین‌های کلنگی در منطقه ۱۳ تهران طی بهار امسال، ۱۲۳ درصد رشد کرده این میزان در نقاط دیگر پایتخت حدود ۲۵ درصد بوده است.

رفیعی با بیان این‌که رشد معاملات زمین‌های کلنگی در مناطق مملو از بافت فرسوده خبر مهمی است، گفت: براساس آمارهای اتخاذشده منبع اصلی رشد معاملات زمین‌های کلنگی از مناطق مملو از بافت فرسوده نشأت گرفته است.

وی در نهایت گفت: رشد مقطعی پروانه‌های ساختمانی می‌تواند نشانه‌های از ورود ساخت‌وساز به دوران پیش رونق باشد.

۴ مؤلفه مؤثر بر رشد معاملات

در همین زمینه یک کارشناس مسکن با بیان این‌که با توجه به شرایط اقتصادی انتظار داریم روند رونق مسکن ادامه‌دار باشد، گفت: به نظر می‌رسد در ماه‌های آتی با رونق قابل ‌قبول‌تری روبه‌رو شویم.

بیت‌ا…ستاری با بیان مطلب فوق افزود: افزایش خریدوفروش، افزایش تولید، افزایش قیمت و افزایش سرمایه‌گذاری ۴ مؤلفه‌ای هستند که همزمان باهم در رونق معاملات بخش مسکن رخ می‌دهند در واقع این ۴ مؤلفه از هم جدا نیستند.

وی همچنین گفت: مشخص شدن نتیجه انتخابات ۲۹ اردیبهشت و تمدید دوره ریاست جمهوری حسن‌روحانی، زمینه‌ساز نوعی ثبات در عرصه اقتصادی شد و به همین دلیل می‌توان امیدوار بود که در ۴ سال آینده سرمایه‌گذاری در بخش مسکن رشد بیش‌تری پیدا کند.

عضو هیأت‌علمی دانشگاه تهران گفت: کاهش نرخ سود بانک‌ها شروع خوبی برای ایجاد رونق مسکن در شرایط فعلی بوده است و ادامه این روند تا بهار سال آینده به رونق بیش‌تر این بازار کمک خواهد کرد.

وی در نهایت در خصوص رشد قیمت مسکن نیز متذکر شد: رشد قیمت با رشد معاملات و رونق حتمی خواهد بود اما نباید رشد قیمت غیرمنطقی و نامتعارف صورت بگیرد.

نشانه‌هایی از رونق مشهود است

در همین زمینه رییس مشاوران املاک نیز گفت: وضعیت معاملات مسکن رو به بهبود است و در نیمه دوم امسال شاهد رشد قیمت به میزان تورم خواهیم بود، اما به معنی سونامی یا جهش قیمت در بازار مسکن نیست.

حسام‌عقبایی با بیان مطلب فوق گفت: معمولاً بررسی جدول سینوسی معاملات مسکن در سی‌وچند سال گذشته این مسأله را نشان می‌دهد. تلورانس تغییرات بازار مسکن هر ۴ یا ۵ سال، یک‌بار بوده در حال‌ حاضر نیز از سال ۹۲ تاکنون، بازار مسکن در رکود عمیقی به سر می‌برد.

وی گفت: در سال ۹۴ صدور پروانه ساختمانی افت ۴۶ درصدی و در نیمه اول سال ۹۵ افت ۱۷ درصدی داشت اما در نیمه‌دوم سال ۹۵ به‌ویژه صدور پروانه ساختمانی برای واحدهای کوچک متراژ افزایش یافت که ۱۷ تا ۴۸ ماه طول می‌کشد تا این رشد صدور پروانه خود را در بخش مسکن نشان دهد و شاهد رونق به‌ویژه در معاملات واحدهای کوچک خواهیم بود.

وی در این خصوص تأکیدکرد: اما به نظر می‌رسد با رشد پروانه‌های ساختمانی رونق نسبی وارد بازار شده و می‌تواند نشانه خوبی برای خروج از رکود باشد. در کنار این موضوع کاهش نرخ سود بانکی نیز از اهمیت بالایی برخوردار بود که مسؤولان نیم‌نگاهی به این موضوع کرده‌اند.

 

رییس مشاوران املاک در نهایت گفت: شاهد رونق بازار مسکن در نیمه دوم هستیم و البته این رونق ناگهانی و شتاب‌دار نخواهد بود.