انتقاد توکلی به یک رانت عمرانی

انتقاد توکلی به یک رانت عمرانی احمدتوکلی با انتشار یادداشتی در کانال شخصی خود نسبت به رانت یکی از وزرای سابق در گازرسانی به ویلای شخصی خود در روستای سنگان انتقاد کرد. به گزارش مهر، احمدتوکلی، نماینده سابق ادوار مجلس و رییس سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت، با انتشار یادداشتی در کانال شخصی […]

انتقاد توکلی به یک رانت عمرانی

احمدتوکلی با انتشار یادداشتی در کانال شخصی خود نسبت به رانت یکی از وزرای سابق در گازرسانی به ویلای شخصی خود در روستای سنگان انتقاد کرد.

به گزارش مهر، احمدتوکلی، نماینده سابق ادوار مجلس و رییس سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت، با انتشار یادداشتی در کانال شخصی خود در مورد بررسی مشکلات مردم سنگان (در حوالی تهران) ناشی از عملیات راهسازی، نسبت به عدم رعایت عدالت در گازرسانی به این روستا اعتراض کرده و نسبت به گازکشی به ویلای یکی از مسؤولان انتقاد کرد.

متن کامل این مطلب به شرح زیر است:

«سه‌شنبه ۱۸ مهر به دعوت یکی از اهالی سنگان به آنجا رفتم تا از تبعات احداث #بزرگراه_تهران_شمال بر زندگی و اقتصاد آنجا را از نزدیک ببینم. سنگان در جاده امامزاده داوود، بعد از کن و سولقان قرار دارد که به دلیل نزدیکی به تهران در طول سال، ساکنان دائمی دارد.

درآمد تقریباً تمامی روستانشینان با تولیدات باغی به ویژه گیلاس گره خورده است.

مشاهدات من غالب دعاوی آنان را تأیید کرد:

به دلیل طراحی بد مسیر، پایه پل‌‌ها یا دیوارهای بتنی تأمین‌کننده ایستایی آزادراه، حتی تا پشت اتاق برخی ساختمان‌ها آمده است، راه آسان دسترسی به مزارع را بسته است.

گویی در نقشه این آزادراه سنگان نادیده گرفته شده است.

در اثر انفجار برای باز کردن مسیر دیوارهای تعدادی از خانه‌ها ترک خورده و دیگر ایمن نیستند.

گردوغبار دائمی ناشی از رفت‌وآمد کامیون‌ها و کمپرسی‌های سنگین و سایر عملیات ساخت که در موقع انفجار‌ها یکباره بسیار شدید برمی‌خیزد و زندگی روستاییان، به ویژه بانوان را به شدت مختل کرده است.

بدتر از آن غبارگرفتگی درختان میوه است که ظرف ۳ سال فروش گیلاس صادراتی را از ۳ میلیارد تومان به ۷۰۰ میلیون تومان رساند و امسال تقریباً صفر بوده است.

به دلیل فقدان ظرفیت جاده رفت‌وآمد غیراستاندارد کامیون‌ها و کمپرسی‌های سنگین بر خطر تردد برای مردم افزوده است.

چون برخی از دیوارهای بتنی آزادراه از حاشیه باغ‌ها می‌گذرد، بتن به باغ سرایت کرده و تعدادی از درختان را خشکانده است.

سروصدای دائمی تراش کوه امان همه را بریده است.

علاوه بر این سولقان لوله‌کشی گاز دارد. از سولقان به سمت سنگان برای آن‌که باغچه وزیر اقتصاد دولت یازدهم از گاز بهره‌مند شود، یک و نیم کیلومتر به سمت سنگان انجام شده است. این یکی دیگر آتش به جان مردم می‌زند.

اضافه کنیم در این مشکل بزرگ‌تر که خاص این روستا نیست و آن حریم قائل شدن برای جاده و رودخانه است. در نتیجه اگر پدری بخواهد برای پسرانش سوروسات ازدواج راه بیندازد، نمی‌تواند دو اتاق به ساختمان خود اضافه کند.

پس از اتمام بازدید اهالی در حسینیه بسیار زیبا و استثنایی سنگان گرد هم آمدند. آنها نسبت به احداث آزادراه معترض نبودند، بلکه می‌گفتند چرا دولت نسبت به تبعات کار عمرانی خویش بی‌تفاوت است و پاسخگو نیست و کسی هم نمی‌آید به دادشان برسد.

من به آنها حق دادم؛ گفتم، دولت باید خساراتی را که به شما رسیده است، جبران کند. زحماتی که بر زندگی و کاسبی شما تحمیل شده است باید جبران گردد. یکی از بهترین جبران‌‌ها انجام لوله‌کشی گاز است. بدین‌ترتیب زشتی رانت تبعیض‌آمیز وزیر کاهش می‌یابد. به آنان قول پیگیری دادم.

درباره جبران خسارت‌ها نیز مشکلات دولت را برایشان تشریح کردم و گفتم هرچند از نظر قانون مدنی خسارت زننده‌ها ملزم به جبران خسارت هستند، اما ممکن است دولت به دلیل کمبود مالی به سرعت نتواند این کار را بکند.

شب بعد، حوالی اذان از سنگان زنگ زدند که قرار است دادستان منطقه غرب، امشب به سنگان بیاید ولی از غروب چندین خودروی پلیس ویژه در اول راه سولقان به سنگان ایستاده‌اند. این امر باعث نگرانی و عصبانیت مردم شده بود.

تازه فهمیدم سنگانیان طی بیانیه‌ای به مقامات مسؤول اولتیماتوم داده بودند که اگر تا ۲۰ مهر تکلیف را روشن نسازند، جاده را بر روی رفت‌وآمد تجهیزات راهسازی خواهند بست. دوست من در گزارش تلفنی خود گفت که اگر پلیس به ما حمله کند، ما مقابله به مثل خواهیم کرد. من به شدت نهی‌شان کردم.

بلافاصله در تماس با مسؤولان محترم وزارت کشور و یکی از فرماندهان نیروی انتظامی به این برادران تأکید کردم خواسته‌های مردم غالباً حق است، مبادا مسأله‌ای پیش بیاید.

ساعتی بعد همان دوست گزارش کرد که کارگر، ریاست دادسرای منطقه غرب تهران با جمعی از مسؤولان ذی‌ربط احداث آزادراه و چند قاضی بلند پایه در جمع مردم حاضر شده و با حوصله و تدبیر بین مسؤولان حاضر و روستانشینان تفاهم ایجاد کرد. مسؤولان برای جبران خسارت به مردم تعهداتی سپردند. آقای کارگر خودش نیز پیگیری را به گردن گرفت.

 

ماجرا به خیروخوشی در ساعت ۲۲:۳۰ پایان یافت. ظاهراً آمادگی پلیس ویژه برای پیشگیری از بی‌نظمی احتمالی و کنترل حوادث غیرمترقبه بود. این نوع برخورد رییس دادسرای منطقه غرب تهران، نشانه عقل و تدبیر و احترام به مردم است. من به عنوان یک شهروند، تلفنی از آقای کارگر تشکر کردم و قرار گذاشتیم برای تحقیق خواسته‌های سنگانیان همکاری کنیم. جا دارد آقای جعفری‌دولت‌آبادی، داستان محترم تهران از این همکار عاقل خویش تقدیر نماید».