دست به دست معادن کویری ایران با آب خلیج‌فارس

جزییات طرح ملی انتقال آب به صنایع معدنی جنوب شرق دست به دست معادن کویری ایران با آب خلیج‌فارس  حجم وسیع معادن مس، سنگ آهن و صنایع فولادسازی، طرح‌های عظیم توسعه‌ای صنایع معدنی، نبود منابع آب، اعم از زیرزمینی و سطحی در حوضه‌های منطقه طرح (استان‌های کرمان، یزد و هرمزگان) و حوضه‌های مجاور، خشکسالی‌هایی با […]

جزییات طرح ملی انتقال آب به صنایع معدنی جنوب شرق

دست به دست معادن کویری ایران با آب خلیج‌فارس

 حجم وسیع معادن مس، سنگ آهن و صنایع فولادسازی، طرح‌های عظیم توسعه‌ای صنایع معدنی، نبود منابع آب، اعم از زیرزمینی و سطحی در حوضه‌های منطقه طرح (استان‌های کرمان، یزد و هرمزگان) و حوضه‌های مجاور، خشکسالی‌هایی با دوره‌های درازمدت را می‌توان به عنوان مهم‌ترین اهداف طرح ملی انتقال آب خلیج‌فارس به صنایع جنوب شرق کشور نام برد.

به گزارش ایسنا، با توجه به این‌که مطالعات نشان می‌دهد، انتقال گندله و کنسانتره از معادن به بندرعباس، گران‌تر از انتقال آب نمکزدایی شده از خیلج فارس به صنایع و معادن است، بنابراین نمکزدایی و انتقال آب خلیج‌فارس تنها راه‌حل نیاز آبی صنایع فوق است که در این راستا طرح شیرین‌سازی و انتقال آب مجموعاً به میزان ۶۵۰ میلیون متر مکعب در سال در قالب طرح انتقال آب خلیج‌فارس به صنایع جنوب‌شرق کشور مطرح شده است.

در طرح انتقال آب خلیج‌فارس به صنایع جنوب شرق کشور که از سال ۱۳۹۲ کلید خورده است، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر ۳۴ درصد، شرکت مس سرچشمه ۳۳ درصد، شرکت سنگ‌آهن گهر زمین ۱۰درصد و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ۲۲ درصد سهامدارند.

فاز اول این پروژه در ۳ قطعه اجرا می‌شود که تاکنون قطعه اول ۹۹ درصد، قطعه دوم ۸۴ درصد و قطعه سوم ۳۱ درصد پیشرفت تجمعی داشته است.

در فاز نخست این طرح، شیرین‌سازی حدود ۱۸۰ متر مکعب در سال، که ۱۳۰ میلیون متر مکعب در سال آن به استان‌های کرمان و یزد انتقال می‌یابد، به گونه‌ای که ظرفیت اجرایی در فازهای ۲ و ۳ این طرح، شیرین‌سازی و انتقال ۴۷۰ میلیون مترمکعب در سال است.

لازم به ذکر است که این پروژه در دو بخش اجرا می‌شود، به گونه‌ای که در بخش اول آبگیری از خلیج‌فارس و شیرین‌سازی توسط شرکت مهندسی توسعه آب آسیا که صددرصد سهام آن متعلق به شرکت تأمین و انتقال آب خلیج‌فارس است و در بخش دوم ایستگاه‌های پمپاژ و خطوط انتقال از سایت شیرین‌سازی بندرعباس تا سیرجان، مس سرچشمه و اردکان یزد و چادرملو حدوداً به طول ۹۷۵ کیلومتر اجرا می‌شود.

در بخش اول این طرح که ایجاد تأسیسات آب‌شیرین‌کن بندرعباس می‌باشد، شرکت مهندسی توسعه آب آسیا به عنوان پیمانکار طرح، با توجه به پیش‌بینی رخداد بحران آب در کشور، نسبت به ایفای نقش خود با ایجاد بزرگ‌ترین واحد آب‌شیرین‌کن در ایران پیشگام در صنعت تولید آب‌شیرین‌کن از دریاست، به گونه‌ای که با استفاده از نوآوری‌های علمی، وظیفه استحصال آب از خلیج‌فارس و شیرین‌سازی آن را در ۳ فاز جهت تأمین مصارف شرب و صنعت بر عهده دارد.

از اهداف اجرای این طرح می‌توان به تولید آب شیرین از آب دریا جهت مصارف شرب و صنعتی به ظرفیت اسمی یک میلیون متر مکعب در روز (قابلیت ارتقا تا دو میلیون متر مکعب در روز) با استفاده از روش اسمز معکوس بر مبنای سه شیفت هشت ساعته و ۳۴۵ روز کاری در زمینی به مساحت ۱۵۵ هکتار در بندرعباس اشاره کرد.

این پروژه در کیلومتر ۳۶ جاده بندرعباس-خمیر، شهرک صنعتی خلیج‌فارس واقع در غرب بندرعباس واقع گردیده و احداث هر واحد از پروژه‌های آب‌شیرین‌کن از زمان ابلاغ به مدت ۳۶ ماه در نظر گرفته شده است که این مدت شامل شش ماه دوره پیشبرد، ۲۴ ماه احداث و ۶ ماه راه‌اندازی و بهره‌برداری آزمایشی می‌باشد.

فاز صفر طرح انتقال آب

فاز صفر و یک پروژه آب‌شیرین‌کن بندرعباس با حجم سرمایه‌گذاری حدودی ۳۸۵ میلیون یورو به علاوه ۹٫۲۴۵ میلیارد ریال با ظرفیت ۶۰۰ هزار متر مکعب در روز در قالب ۳واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی شامل یک واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی با اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملی با سرمایه‌گذاری حدود ۱۱۵میلیون یورو توسط شرکت مهندسی توسعه آب آسیا، یک واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی با اخذ تسهیلات از بانک اسپانیایی با سرمایه‌گذاری حدود ۱۱۵ میلیون یورو یوسط شرکت مهندسی توسعه آب آسیا، یک واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی توسط پیمانکار سرمایه‌گذار BOO با سرمایه‌گذاری حدود ۱۱۵ میلیون یورو در دست اجرا می‌باشد (کل حجم سرمایه‌گذاری ریالی معادل ۲۷٫۵۰۰ میلیارد ریال می‌باشد).

ساخت تأسیسات جانبی و زیرساخت‌های مورد نیاز جهت تأمین آب مورد نیاز برای شیرین‌سازی آب به میزان ۶۰۰هزار متر مکعب با حجم سرمایه‌گذاری ۴۰ میلیون یورو به علاوه ۹٫۲۴۵ میلیارد ریال برآورد شده است.

در فاز اول این طرح، تأمین و شیرین‌سازی آب خلیج‌فارس به میزان ۶۰۰هزار متر مکعب در روز در قالب دو واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی توسط پیمانکار سرمایه‌گذار به صورت BOO و یک واحد ۲۰۰هزار متر مکعبی توسط شرکت مهندسی آب آسیا در دستور کار است.

در فاز دوم این طرح افزایش ظرفیت به میزان ۲۰۰هزار متر مکعب که قابلیت ارتقا تا ۷۰۰هزار متر مکعب در روز را بنا به نیاز آبی مصرف کننده‌های مختلف دارد، شامل می‌شود.

در فاز سوم طرح نیز افزایش ظرفیت به میزان ۲۰۰هزار متر مکعب که قابلیت ارتقا تا ۷۰۰هزار متر مکعب در روز را بنا به نیاز آبی مصرف‌کننده‌های مختلف دارا می‌باشد و همچنین احداث فاز دوم نیروگاه و افزایش ظرفیت تا ۵۰۰ مگاوات با توجه به نیاز در دستور کار قرار دارد.

طول خط انتقال آب در قطعه اول از فاز اول در حدود ۳۰۰ کیلومتر و تونلی به طول تقریبی هزارو۶۷۰ متر در محدوده ۴ کیلومتری غرب حاجی آباد ایجاد می‌شود که دبی آن ۴ متر مکعب در ثانیه و نیازمند ۷ ایستگاه پمپاژ آب است.

طول خط انتقال قطعه دوم از فاز اول نیز حدود ۱۵۰ کیلومتر از معدن گل گهر سیرجان تا مجتمع مس سرچشمه کرمان با دبی آب ۲٫۷ متر مکعب بر ثانیه نیازمند ۴ دستگاه پمپاژ آب است.

طول مسیر اصلی خط انتقال آب اصلی از قطعه سوم فاز اول حدود ۳۷۰ کیلومتر از ایستگاه شماره ۳ قطعه دوم تا مجتمع فولادی اردکان یزد با دبی آب انتقالی ۱٫۵ متر مکعب بر ثانیه می‌باشد، به گونه‌ای که طول انشعاب اخذ شده از خط اصلی تا محل مجتمع معدنی چادرملو حدود ۱۵۰ کیلومتر است.

تأمین تجهیزات و عملیات اجرایی این طرح نیز از محل آب‌شیرین‌کن بندرعباس تا معدن گل‌گهر تاکنون بیش از ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که در قطعه اول طراحی و اجرای تونل حاجی آباد است که در ۴ کیلومتری غرب شهرستان حاجی‌آباد اجرا و تاکنون ۲۶ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

تأمین تجهیزات و عملیات اجرایی این طرح در قالب ۵ کارگاه (کارگاه بندرعباس به طول ۵۸ کیلومتر) (کارگاه رضوان به طول ۸۷ کیلومتر خط انتقال)، (کارگاه حاجی آباد به طول ۱۰۰ کیلومتر)، (کارگاه گل‌گهر به طول ۵۸ کیلومتر) و (کارگاه تونل در ۴ کیلومتری غرب حاجی آباد) صورت پذیرفته است.

تاکنون عملیات اجرایی و بازگشایی مسیر و احداث (R.O.W) قطعه دوم خط انتقال آب صددرصد انجام شده است و عملیات اجرایی و بازگشایی مسیر و احداث (R.O.W) قطعه سوم خط انتقال آب ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.