شکار پرندگان مهاجر و بهانه‌های شکارچیان

شکار پرندگان مهاجر و بهانه‌های شکارچیان حمایت برخی افراد ذی‌نفوذ و حتی مسؤول از شکار پرندگان مهاجر در مازندران به بهانه معیشت، چند سال فعالیت سخت محیط‌زیست و تشکل‌های مردم نهاد را برای بافتن چتر حمایت بر سر این مهمانان زمستان‌گذران پنبه کرده است . به گزارش ایرنا، اطلاع‌رسانی رسانه‌ها، حساسیت دوستداران طبیعت و محیط‌زیست […]

شکار پرندگان مهاجر و بهانه‌های شکارچیان

حمایت برخی افراد ذی‌نفوذ و حتی مسؤول از شکار پرندگان مهاجر در مازندران به بهانه معیشت، چند سال فعالیت سخت محیط‌زیست و تشکل‌های مردم نهاد را برای بافتن چتر حمایت بر سر این مهمانان زمستان‌گذران پنبه کرده است .

به گزارش ایرنا، اطلاع‌رسانی رسانه‌ها، حساسیت دوستداران طبیعت و محیط‌زیست و مهم‌تر از همه پا پیش گذاشتن مردم محلی در چند سال گذشته، فتیله شکار افسار گسیخته پرندگان مهاجر را در مازندران پایین کشید، ولی چراغ سبز عده‌ای از افراد ذی‌نفوذ محلی و حتی مسؤولانی در سطح نماینده مجلس از شکار به شیوه دامگاهداری آن هم به بهانه تأمین معیشت، سبب شده است تا زنگ خطر قتل عام این مهمانان مهاجر بار دیگر به صدا درآید.

حمایت این افراد از دامگاهداری که در اصطلاح مازندرانی به آن «دوما» می‌گویند؛ در شهرستان‌هایی مانند فریدونکنار و محمودآباد سبب شده تا بازار فروش لاشه و زنده پرندگان در بازار سنتی فریدونکنار پس از سال‌ها مخفی‌کاری و پیش رفتن تا آستانه تعطیلی، رونق گیرد.

دوماداری یا ساخت «دوماچال» یکی از روش‌های شکار دسته‌جمعی پرندگان در مناطقی از مازندران است که در آن پرندگان مهاجر به‌ویژه انواع غاز‌ها با به‌کارگیری غازهای شکارچی در مکان مشخص تعبیه شده از قبل در مانداب‌های شالیزاری، حاشیه تالاب‌ها و حتی حیاط خانه‌های روستایی حاشیه مزارع فرود می‌آیند و دسته‌جمعی شکار می‌شوند.

در این روش هر شکارچی دارای یک یا چند دامگاه و چند پرنده دست‌آموز است و می‌تواند هر مرتبه ده‌ها بال پرنده به‌ویژه غاز‌ها را زنده‌گیری و شکار کند.

سال گذشته سماجت دوستداران محیط‌زیست، نظارت رسانه‌ها و فعالیت شبانه‌روزی محیط‌بانان محیط‌زیست سبب جمع‌آوری بسیاری از دامگاه‌ها و حتی جمع‌آوری و توقیف غازهای دست‌آموز شکارچی و در نهایت کسادی و تعطیلی غیررسمی بازار خرید و فروش پرندگان مهاجر شده بود.

منابع محلی می‌گویند که چراغ سبزی که طی چند هفته گذشته توسط برخی از افراد ذی‌نفوذ به بهانه حمایت از معیشت به شکارچیان غیرمجاز داده شد، سبب شد تا بار دیگر بازار فروش پرندگان در فریدونکنار به عنوان بزرگ‌‌ترین و مهم‌ترین بازار در نوع خود در شمال کشور رونق گیرد.

براساس آمار محیط‌زیست مازندران، حدود ۲۰۰ دامگاهدار تنها در تالاب سرخرود در شهرستان محمودآباد فعالیت دارند که روزانه بین دو تا ۳ هزار بال پرنده زمستان‌گذر را زنده‌گیری کرده و به بازار فروش انتقال می‌دهند.

دوستداران محیط‌زیست اکنون نگرانند که حمایت از دامگاهداری برای شکار پرندگان مهاجر، سایر شیوه‌های شکار از جمله شکار با تفنگ، شکار به روش گذر، دام هوایی و شب دام را هم افزایش دهد.

** تنهایی محیط‌زیست

مدیرکل محیط‌زیست مازندران با تأیید آغاز کشتار بی‌رحمانه پرندگان مهاجر زمستان‌گذران در برخی تالاب‌های این استان به‌ویژه فریدونکنار، گفت که حدود ۲۰۰ دامگاهدار در این منطقه شکار غیرمجاز دارند که روزانه هزاران بال پرنده را شکار می‌کنند و این کارشان به بهانه معیشت، نسل پرندگان را منقرض می‌کند.

حسینعلی‌ابراهیمی‌کارنامی علت شدت گرفتن شکار این پرندگان را چراغ سبز برخی از افراد ذی‌نفوذ برشمرد و افزود: حمایت برخی افراد با نفوذ از دامگاهداران در این منطقه و برخی مناطق دیگر مازندران به بهانه معیشت باعث شده تا محیط‌زیست در برخورد با این متخلفان تنها شود.

وی گفت: محیط‌زیست مخالف شکار پرندگان برای تعدیل در طبیعت نیست، بلکه شکار به شیوه کرس و دام هوایی، شکار دسته‌جمعی و نوعی نسل‌کشی است که آینده زیست‌محیطی منطقه را در معرض خطر قرار می‌دهد.

مدیرکل محیط‌زیست مازندران افزود: حمایت تلویحی از شکارچیان متخلف سبب رونق فروش لاشه و زنده پرندگان در بازار فریدونکنار شد و این وضعیت خود شکار بی‌رویه را ترغیب و کار را برای محیط‌زیست مشکل می‌کند.

وی ادامه‌داد: شکار پرندگان و حمایت برخی از آنها در حالی است که ضریب خطر بروز و شیوع آنفولانزای حاد پرندگان در مازندران از نظر دامپزشکی با توجه به حضور پرندگان مهاجر بسیار بالاست.

مدیرکل محیط‌زیست مازندران خواستار ورود دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط مانند دامپزشکی، نیروی انتظامی و دستگاه قضایی به عرصه برخورد با شکارچیان غیرمجاز شد و تأکیدکرد: افراد صاحب منصب و نفوذ در منطقه هم نباید از شکار غیرمجاز به هر بهانه‌ای که باشد، حمایت کنند.

** بازار فریدونکنار، حیاط‌خلوت شکارچیان غیرمجاز شمال کشور

بازار فروش پرندگان فریدنکنار که دست‌کم ۳ سال گذشته با رکود در فعالیت مواجه شده بود، این روز‌ها چنان رونق گرفته است که برخی از دوستداران محیط‌زیست را نگران کرده است که مبادا شعبه دومی از آن هم در منطقه دایر شود.

در این بازار این روزها لاشه و زنده انواع پرندگان مهاجر و خسته را می‌توان مشاهده کرد که توسط شکارچیان غیرمجاز و واسطه‌های فعال در این بازار به فروش گذاشته می‌شود.

 

مدیرکل محیط‌زیست مازندران علت رونق زیاد این بازار را علاوه بر وضعیت شکارچیان غیرمجاز استان، تبدیل شدن این بازار به بازار منحصربه‌فرد در شمال کشور عنوان کرد.