پرتقال «نارس» و «براق» در سبد میوههای مردم هنوز یک ماه از فصل پاییز تمام نشده اما از هفتهها قبل، پرتقالهای رنگ زرد در مغازهها جا خوش کردهاند. میوههایی که «نارس» چیده شدهاند، اما با دخالت سودجویان به رنگ زرد در آمدهاند. به گزارش مهر، وقتی فصل پاییز از راه میرسد، مردم چشم انتظار میوههایی […]
پرتقال «نارس» و «براق» در سبد میوههای مردم
هنوز یک ماه از فصل پاییز تمام نشده اما از هفتهها قبل، پرتقالهای رنگ زرد در مغازهها جا خوش کردهاند. میوههایی که «نارس» چیده شدهاند، اما با دخالت سودجویان به رنگ زرد در آمدهاند.
به گزارش مهر، وقتی فصل پاییز از راه میرسد، مردم چشم انتظار میوههایی همچون پرتقال، نارنگی، لیمو شیرین، سیب، خرمالو و…، هستند. در این بین، پرتقال از طرافداران زیادی برخوردار است و از همین رو، دلالان میوه از این فرصت استفاده کرده و با چیدن میوهها زودتر از زمان مقرر، تلاش میکنند پول بیشتری به جیب بزنند. این در حالی است که تبدیل میوه کال به میوه رسیده، آن هم با دخالت حرارت، خطراتی را برای مصرفکنندگان به دنبال دارد که شاید خیلیها، از این خطرات آگاه نباشند.
حالا که یک ماه از فصل پاییز را پشت سر گذاشتهایم، شاهد عرضه پرتقالهایی هستیم که رنگ زرد آنها به شدت آزاردهنده است و این موضوع را خود مغازهداران هم تأیید میکنند. اما، در عین حال، وقتی بار میوه به میدان میآید، آنها ناگزیر هستند که برای جور شدن جنس مغازهشان، این پرتقالها را هم بفروشند.
در حقیقت این میوههای کال با گاز اتیلن ظرف چند ساعت به شکل و شمایل میوه رسیده در میآیند و به این عمل، رنگآوری گفته میشود.
به گفته یکی از همین فروشندگان، پرتقالهای زردرنگ با حرارت گرما میبینند تا زودتر به بازار بیایند، در حالی که فصل پرتقال رسیده آذرماه است.
زهراحصاری، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در ارتباط با تغییر ظاهر میوههای کال، گفت: گاز اتیلن (C۲H۴) ترکیبی از گازی آلی است که سادهترین ساختار شیمیایی آلکن را دارند (آلکنها حاوی پیوند دوگانه کربن-کربن هستند). گاز اتیلن تجاریترین ترکیب آلی است که در جهان تولید و در بسیاری از کاربردهای صنعتی استفاده میشود. اتیلن همچنین گاز هورمون گیاهی است.
وی با بیان این مطلب که در ایران سردخانهها به عنوان مراکز نگهداری محصولات غذایی میبایست از سازمان غذا و دارو، مجوزهای بهداشتی لازم را دریافت کنند، افزود: در این سردخانهها میوههایی اغلب همچون مرکبات، سیب، موز و کیوی نگهداری میشود تا با کنترل دما و رطوبت نسبی زمان ماندگاری میوهها بیشتر شود و عرضه به بازار تسهیل یابد.
حصاری ادامهداد: درجه حرارت برای نگهداری محصولات مرکبات، سیب و کیوی معمولاً ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد و برای موز و خرما از ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است و رطوبت نسبی نیز در صورت نیاز با مهپاش کنترل میشود. این مقدار برای سیب جهت جلوگیری از چروکیدگی پوست و حفظ آب موجود در آن در زمان نگهداری میبایست ۹۰ درصد و برای موز ۸۵ درصد باشد.
به گفته معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، در صورت نیاز به استفاده از گاز اتیلن جهت تسریع در رساندن میوهها از ژنراتورهای گاز اتیلن در اتاقهای کوچکتر استفاده میشود که غلظت کمی از این گاز بهکار میرود.
حصاری در مورد مرکبات، تأکیدکرد: رسیدن آنها به تدریج انجام میشود و با افزایش قطر و وزن آنها ارتباط دارد. شرایط آب و هوایی باغ میوه و آبیاری قبل از برداشت اثر مهمی روی نگهداری پرتقال در سردخانه دارد و برای نگهداری گونههای ایرانی رطوبت نسبی ۸۵ تا ۹۵ درصد است. پرتقال به سرعت رطوبت خود را از دست میدهد. بنابراین باید در رطوبت بالا در سالن نگهداری، حفظ شود و مدت نگهداری پرتقال ۳ تا ۴ ماه است.
موضوع واکس میوهها، به خصوص پرتقال، یکی دیگر از نگرانیهای مردم است که دهان به دهان منتقل میشود. اینکه گفته میشود میوههای واکسی برای سلامت مصرفکنندگان مضر است و نمیبایست از این قبیل میوهها استفاده کرد.
منوچهردادگرنژاد، معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، یکی از مشکلات سورتینگها را ساماندهی مرکبات دانست و گفت: از آنجا که یکی از قطبهای اصلی تولید مرکبات، استان مازندران است، با محوریت معاونت غذا و داروی دانشگاه مازندران برنامههای ویژهای برای جلوگیری از مضرات جلوگیری از مخاطرات فرایندهایی مانند سبززدایی، استفاده از سمهای قارچکش، واکس و رنگافزایی در مرکبات تدارک دیده شده است.
وی افزود: صنعت بستهبندی، درجهبندی، انبارداری، سردخانهداری و مدیریت مجموعههای سورتینگ از اهمیت بهسزایی در صنعت مرکبات برخوردار است، لذا مقرر شد که این واحدها پس از اخذ مجوزهای بهداشتی اقدام به فعالیت کنند.
دادگرنژاد اظهارداشت: در صورت عملیاتی شدن ضوابط مذکور، بهکارگیری نیروی متخصص تحت عنوان مسؤول فنی با مدرک مرتبط جهت نظارت بر رعایت ضوابط بهداشتی و مواداولیه مورد مصرف در واحدهای سورتینگ و بستهبندی آغاز خواهد شد.
معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، ضمن تأکید بر همکاریهای بین بخشی برای ارتقای همه جانبه سلامت مردم، عنوانداشت: با توجه به آنکه قانون در راستای توسعه نظارت بر واحدهای سورتینگ، مسؤولیت تنظیم بازار به جهاد کشاورزی واگذار شده است، وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز تدبیری خواهد اندیشید که بازرگانان محصولات خود را صرفاً از سورتینگهایی که پروانه بهداشتی لازم را از معاونت غذا و دارو اخذ کردهاند، خریداری کند.
ایرجخسرونیا، رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیز در واکنش به وجود پرتقالهای نارس در بازار،گفت: ای کاش با حرارت رسیده بشوند، متأسفانه از موادی استفاده میشود که برای سلامت مصرفکنندگان مضر و خطرناک است.
وی با گلایه از سودجویانی که برای درآمد بیشتر سلامت مردم را به خطر میاندازند، افزود: این افراد برای اینکه پرتقال رنگ رسیده به خود بگیرد، از موادی استفاده میکنند که شاید الان مشکلساز نباشد، اما عوارض آن بعدها مشخص خواهد شد.
این متخصص بیماریهای داخلی، تأکیدکرد: هر آنچه در طبیعت وجود دارد و بخواهیم در آن دست ببریم، بدون شک مشکلساز خواهد بود.
سودجویی، آن هم در حوزه سلامت، مسألهای نیست که بتوان بیاعتنا از کنار آن عبور کرد. همانطور که آثار و عوارض مصرف روغنهای جامد با چربی و ترانس بالا در سالهای گذشته، امروز در چهره افراد ۵۰ ساله و شاید کمسنتر در کشور نمایان شده و مجبور به عمل قلب و عروق شدهاند، خوردن پرتقالهایی که با حرارت، زرد رنگ میشوند، میتواند سلامت مصرفکنندگان را به خطر بیندازد. از این رو، لازم است که متولیان امر، با این قبیل سودجوییها، برخورد لازم و قاطع داشته باشند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.