پروژه «ان‌جی‌ال» خارگ به مناقصه می‌رود

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت نفت پروژه «ان‌جی‌ال» خارگ به مناقصه می‌رود تسریع در اجرای طرح‌های نوفلرینگ مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از تعریف سناریوهای مختلف برای پیگیری پروژه‌های مربوط به جلوگیری از سوزاندن گازهای مشعل خبر می‌دهد. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از NIOC، از زمان به وجود آمدن صنایع هیدروکربوری که قدمت […]

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت نفت

پروژه «ان‌جی‌ال» خارگ به مناقصه می‌رود

تسریع در اجرای طرح‌های نوفلرینگ

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از تعریف سناریوهای مختلف برای پیگیری پروژه‌های مربوط به جلوگیری از سوزاندن گازهای مشعل خبر می‌دهد.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از NIOC، از زمان به وجود آمدن صنایع هیدروکربوری که قدمت آن به ۱۵۰ سال پیش از اکتشاف نفت برمی‌گردد، بحث گازهای ارسالی به سیستم فلر مطرح بوده است. در آن زمان برای تولید کک از زغال سنگ، تصفیه و بازیافت میعانات حاصل از آن فرایند انجام و گازهای سمی و اضافی تولید شده در مشعل‌های تعبیه شده سوزانده می‌شد اما، به دلیل کم بودن مقدار این گازها، عدم محدودیت‌های زیست‌محیطی و بی‌اطلاعی از مسمومیت‌زایی این گازها، قانونی برای جلوگیری از انتشار آنها وضع نشد اما از حدود ۴۰ سال گذشته که صنایع پالایشی گسترش و جمعیت افزایش یافت خطرات محیطی و انسانی این گاز‌‌ها بررسی و جمع‌آوری آنها به یک تکلیف تبدیل شد. براساس پروتکل کیوتو (Kyoto) که یکی از اسناد الحاقی کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره‌ تغییر آب و هوا به حساب می‌آید، کشورهایی که در جهت رفع آلایندگی‌های صنایع خود اقدام پیشگیرانه نداشته باشند، جریمه خواهند شد.

هم‌اکنون در جهان سالانه افزون بر ۱۵۰ میلیارد متر مکعب گاز تحت عنوان فلرینگ (یا سوزاندن گاز‌‌ها توسط مشعل) به مواد آلاینده تبدیل می‌شود که بر اساس آمارهای بانک جهانی این رقم چیزی معادل یک سوم مصرف گاز کل اروپا است. از آنجا که سوزاندن این گاز‌‌ها در برج فلر مشکلات زیست‌محیطی مثل آلودگی، دود، صدا و بوی نامطبوع ایجاد می‌کند و به نوعی هدر رفت منابع اقتصادی به شمار می‌رود، بررسی امکان بازیافت گازهای فلر در واحد‌های صنعتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

کریم زبیدی، مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در این باره، گفت: هم اکنون حجم قابل‌توجهی گاز در روز فلر می‌شود که مربوط به شرکت‌های مختلف تولیدی شرکت ملی نفت ایران است؛ البته این موضوع به این معنی نیست که کل این حجم از گاز در حال حاضر به فلر می‌رود.

تعریف سناریوهای مختلف برای اجرای طرح‌های نوفلرینگ

زبیدی با اشاره به تأکید وزیر نفت درمورد پیگیری پروژه‌های مربوط به گازهای مشعل گفت: هم اکنون برای جلوگیری از سوزندان این گازها، سناریوهای مختلفی تعریف شده است. بخشی از این گاز‌‌ها قرار است که به‌کارخانه‌های ان‌جی‌ال ۳۱۰۰، ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ و ان‌جی‌ال خارگ برود. در این راستا تعیین تکلیف قراردادهای سایر ان‌جی‌ال‌‌ها نیز در دست اقدام و بررسی است که بخشی از این گاز‌‌ها هم در نهایت به این کارخانه‌ها می‌رود.

وی از تعریف پروژه‌های نوفلرینگ در شرکت‌های مختلف تولیدی خبر داد و گفت: هم اکنون برای ۱۱٫۹۱ میلیون متر مکعب از گازهایی که در حال فلر هستند پروژه تعریف شده است. با راه‌اندازی این پروژه‌ها تقریباً تمامی گازهای مشعل جمع‌آوری خواهد شد. در شرایط حاضر کاملاً مشخص است که هر شرکت به چه میزان گاز فلر می‌کند، چه برنامه‌ای دارد و چه پروژه‌هایی در راستای جلوگیری از سوزاندن این گاز‌‌ها تعریف کرده است. همه چیز در این حوزه کاملاً روشن و واضح است.

زبیدی ادامه داد: البته برای بخشی از این گاز‌‌ها یعنی چیزی حدود ۱٫۵۳ میلیون متر مکعب در روز، هنوز پروژه‌ای تعریف نشده که شرکت ملی نفت ایران در حال یافتن راه‌حل و روش مناسب برای جمع‌آوری آنهاست.

به گفته وی، جلوگیری از سوزاندن حدود ۴ تا ۵ میلیون متر مکعب گاز در روز در کل کشور به دلیل مشکلات عملیاتی و حسب شرایط خاص، اجتناب‌ناپذیر است. به عنوان مثال ممکن است یکی از سکوهای پارس‌جنوبی دچار مشکل فنی شود که در این راستا برای جلوگیری از ایجاد حادثه، گاز معمولاً فلر می‌شود.

پیگیری جدی احداث واحدهای ان‌جی‌ال

وی از پیگیری جدی پروژه‌های مربوط به احداث واحدهای ان‌جی‌ال خبر داد و گفت: در این مدت اقدام‌های نسبتاً خوبی انجام شده و روند اجرای پروژه‌ها با جدیت دنبال می‌شود.

زبیدی ادامه داد: پروژه ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ در غرب کشور از سوی شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت وابسته به صندوق‌های بازنشستگی در دست احداث است. ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ در غرب کارون هم توسط مشارکتی از قرارگاه خاتم‌الانبیا و پتروشیمی در حال انجام است.

گفتنی است، ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ با هدف جمع‌آوری گازهای همراه میدان‌های غرب کشور (مناطق دهلران، چشمه‌خوش، پایدار، پایدار غرب، دالپری و نفت شهر) به ظرفیت ۲۷۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز در دستور کار است. این گازهای همراه، خوراک کارخانه‌های پتروشیمی مناطق اقتصادی ماهشهر، امیرکبیر، بوعلی و دهلران (۴۶هزار بشکه در روز) را تأمین می‌کند.

ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ نیز به منظور جمع‌آوری ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه میدان‌های آزادگان‌شمالی و ‌جنوبی، فاز اول و دوم میدان یادآوران، جفیر، دارخوین و یاران‌شمالی و‌ جنوبی با سرمایه‌گذاری ۱٫۵ میلیارد دلار توسط کنسرسیوم قرارگاه خاتم و پتروشیمی بندر امام(ره) در حال ساخت است.

زبیدی در مورد پیشرفت پروژه ان‌جی‌ال خارگ می‌گوید: این پروژه که پیش‌تر با هدف جمع‌آوری حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه میدان‌های دریایی منطقه خارگ (درود، ابوذر، فروزان) در دست اجرا بوده است اما به دلیل کمبود گازهای پیش‌بینی شده هم اکنون برنامه انجام کار تغییر کرده و قرار شده روزانه ۳۰۰ میلیون فوت مکعب گاز جمع‌آوری شود. این پروژه هم اکنون آماده برگزاری مناقصه است.

 

گفتنی است در پروژه NGL خارگ، شبکه مربوط به جمع‌آوری گازهای همراه نفت و تأسیسات مربوط به تقویت فشار گاز نصب شده است و هم اکنون احداث کارخانه‌ها در دست اقدام است.