تنها صداست که می‌ماند

    دهه ۵۰ و ۶۰ جای رادیو روی طاقچه خانه‌ها بود. دهه ۷۰ هم هنوز نسل رادیو‌ها از خانه‌ها برچیده نشده بود. مردم هنوز جعبه‌هایی در ابعاد مختلف در خانه‌های خود داشتند. رادیوهایی که معمولاً در آشپزخانه بودند و مادر که بیدار می‌شد پیچ آن‌ها را می‌چرخاند و روشن‌شان می‌کرد. صدای زنگ و دنگ […]

 

 

دهه ۵۰ و ۶۰ جای رادیو روی طاقچه خانه‌ها بود. دهه ۷۰ هم هنوز نسل رادیو‌ها از خانه‌ها برچیده نشده بود. مردم هنوز جعبه‌هایی در ابعاد مختلف در خانه‌های خود داشتند. رادیوهایی که معمولاً در آشپزخانه بودند و مادر که بیدار می‌شد پیچ آن‌ها را می‌چرخاند و روشن‌شان می‌کرد. صدای زنگ و دنگ و شادی کودکان همه با هم می‌رسید. عذرا وکیلی با بچه‌ها سلام می‌کردند و همیشه یک حسادت کودکانه به بچه‌های حاضر در رادیو تو را فرا می‌گرفت که کاش به جای این‌که به مدرسه بروی کنار آن خانم مهربان بودی و تو هم به بچه‌های ایران سلام می‌کردی. دنگ… دنگ… تقویم تاریخ…. صدایش هنوز در گوش همگان می‌پیچد.

به گزارش مهر، رادیو مثل تلویزیون نبود، صمیمی‌تر بود، همدم خانه‌ها بود، ماه رمضان که دیگر عضوی از خانواده می‌شد. سحر و افطار اگر رادیو آنتنش خش‌دار می‌شد یا برق می‌رفت دیگر نه سحری معنا داشت و نه افطار… قصه شب، قصه ظهر جمعه، صبح جمعه با شما، شب‌بخیر کوچولو… این روز‌ها اما رادیو را بیش‌تر می‌توان در ماشین شنید؛ فاصله میان منزل تا محل کار. یا در تاکسی. این روز‌ها اگرچه رادیو در دسترس‌تر است و با کمک گوشی‌های همراه، لپ‌تاپ‌ها و سیستم‌های کامپیوتری قابل شنیدن است، اما کم‌تر می‌تواند مخاطبش را جذب کند.

این رسانه اگرچه سکوی پرتاب هنرمندان بسیاری به تلویزیون و دیگر حوزه‌ها شد اما حالا کمی مظلومانه نظاره‌گر کودکانی است که پرورده است. البته هنوز هم می‌توان در بعضی شبکه‌ها برنامه‌هایی پیدا کرد که ساعتی را با آن‌ها بگذرانید و احساس زندگی کنید.

هنرمندانی که جایشان برای همیشه در رادیو خالی است

مهران دوستی

سال ۹۴ یک سال تلخ برای رادیویی‌ها بود. نه فقط رادیویی‌ها بلکه برای بسیاری از گوینده‌ها و مجریان تلویزیونی و اصلاً برای بسیاری از مخاطبانی که به خاطر مهران دوستی پای رادیو می‌نشستند. کسانی که با صدای دوستی به راهپیمایی‌های روز قدس و ۲۲ بهمن می‌رفتند. مهران دوستی از معدود گویندگان باسواد، متخصص و همراه با اجرای جذاب و گیرا بود. دوستی در مهرماه ۱۳۹۳ تحت عمل جراحی قلب قرار گرفت و بعد از آن همواره با مشکل تنفسی دست و پنجه نرم می‌کرد تا این‌که در تاریخ ۲ خرداد ۱۳۹۴ بر اثر ایست قلبی در بیمارستان رامتین تهران درگذشت. «کافه رادیو» در رادیو جوان مهم‌ترین برنامه‌های مهران دوستی بود.

خسرو فرخزادی

خسرو فرخزادی، بازیگر تلویزیون و گوینده، صداپیشه و کارگردان نمایش‌های رادیو بود. وی پس از ۱۰ سال بازیگری در نقش‌های متفاوت و کسب تجربه، وارد عرصه کارگردانی تئاتر رادیویی شد و ۴۰۰ نمایش رادیویی را برای برنامه «رادیو دو» ضبط کرد و فعالیت‌های خود را در این عرصه ادامه داد. وی ۱۷ فروردین ماه سال ۹۴ درگذشت.

نعمت رئوفی

نعمت رئوفی، تهیه‌کننده، گوینده و هنرمند پیشکسوت رادیو که حدود نیم قرن تجربه همکاری با رادیو را داشت ۲۶ آذرماه سال ۹۴ درگذشت. وی تهیه کننده برنامه‌های شبانه و موسیقی محور رادیو بود. رئوفی سال‌ها در شبکه‌های مختلف رادیویی فعالیت داشته است و در سال ۶۱ بازنشسته شد، بعد از آن باز هم برای فعالیت در رادیو از او دعوت شد و دوباره با شبکه‌های رادیویی همکاری کرد. از جمله آخرین فعالیت‌های وی به‌کار در رادیو جوان می‌توان اشاره کرد.

صمد پل سنگی

صمد پل سنگی، بازیگر نمایش‌های رادیویی بود که سال‌ها در این عرصه فعالیت کرد. وی سال ۹۰ دچار سکته خفیف مغزی شد و تا قبل از درگذشتش حدود ۳ سال به آلزایمر دچار شده بود. وی در نهایت ۲۴ دی ماه ۹۳ درگذشت.

عزت ا… مقبلی

عزت‌ا… مقبلی سال‌های طولانی در برنامه رادیویی «صبح جمعه با شما» هنرنمایی کرد. مقبلی در ۱۳ دی ماه ۱۳۶۷ در سن ۵۵ سالگی در لندن به علت بیماری قلبی درگذشت و در روز چهارشنبه ۲۰ دی ماه ۱۳۶۷ پس از انتقال به ایران، در قطعه ۱۲ بهشت زهرا به خاک سپرده شد. در سال ۱۳۳۵ به دوبله پرداخت. در دوبله به جای الیورهاردی، لویی دوفونس و والتر برنان و والتر هوستون حرف می‌زد.

مهین دیهیم

مهین دیهیم با نام اصلی مهین رجایی در سال ۱۳۰۴ خورشیدی در تهران به دنیا آمد. وی که در سینما، تلویزیون و تئاتر بازی می‌کرد. پس از انقلاب ۵۷ عمده فعالیتش را در رادیو متمرکز کرد و در سریال‌هایی مثل «یک گل بهار»، «پاییز عشق و حدیث عشق» و «آرایشگاه زیبا» بازی کرد. بیماری دیابت در سال‌های اخیر، تقریباً او را خانه‌نشین کرده بود. وی در ۸ مهر ۱۳۸۱ درگذشت.

منوچهر نوذری

منوچهر نوذری شاید نیازی به معرفی نداشته باشد. از جمله هنرمندان رادیوست که حضور فعالی در تلویزیون هم داشت. نوذری در رادیو از سال ۱۳۳۵ در رادیو نیز مشغول به‌کار شد. نوذری را بیش‌تر به خاطر نقش‌هایی که در برنامه «صبح جمعه با شما» ایفا می‌کرد، می‌شناسند. همچنین «مسابقه هفته» از مهم‌ترین برنامه‌های وی بود. یکی از ویژگی‌هایی که اکثر هنرمندان درباره نوذری بیان می‌کنند خلاقیت و طنازی‌های اوست که همیشه و همه جا اطرافیانش را می‌خندانده است. نوذری ۱۶ آذر ۸۴ درگذشت.

مرتضی احمدی

مرتضی احمدی را بیش‌تر به عنوان بازیگر سینما و تلویزیون می‌شناسند. او اما در ابتدای جوانی بعد از اجرا و خوانندگی اثری به رادیو تهران دعوت شد و مدتی بعد هم به رادیو ایران رفت و در شبکه‌های رادیویی به اجرای برنامه‌های کمدی می‌پرداخت. بعد از گویندگی به عرصه دوبله هم وارد شد و بعد از آن به‌طور جدی به ایفای نقش در فیلم‌ها و سریال‌ها پرداخت. احمدی ۳۰ آذرماه سال ۹۳ در سن ۹۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.

فرهنگ مهرپرور

 

فرهنگ مهرپرور فعالیت در رادیو را از سال ۱۳۵۲ آغاز کرد. او یکی از کارگردانان و گویندگان برنامه رادیویی طنز «صبح جمعه با شما» بود. شخصیت‌های فسقلی، داوود کلک، پسر آمیزعبدالطمع و… در این برنامه رادیویی را او صحبت می‌کرد. فرهنگ به همراه منوچهر آذری دیگر کمدین رادیو و تلویزیون برنامه‌های متعدد رادیویی و تلویزیونی را در کنار هم بازی کردند. فرهنگ مهرپرور در ۱۴ شهریور سال ۱۳۷۳ به علت سکته مغزی در سن ۴۹ سالگی در بیمارستان مهر تهران درگذشت. قطعاً نام‌های بسیار دیگری هستند که رادیو از حضورشان محروم شده است و یادی از برخی افراد برای ادای دینی بود به بزرگان رادیو. به امید این‌که روزگار آن‌هایی که هستند و فعالیت می‌کنند با دقت نظر و همراهی مسؤولان رسانه ملی بهتر و راحت‌تر بگذرد و در برنامه‌ریزی‌ها و بودجه‌بندی سازمان صدا و سیما توجه بیش‌تری به صدای جمهوری اسلامی و هنرمندان و فعالان آن شود.