دوران نوسنگی آغاز کشاورزی نیست آغاز کشاورزی از ۲۰ هزار سال پیش یافتههای جدید ژنتیکی نشان میدهد روند دخالت انسان در کاشت و انتخاب گیاهان جهت مصرف آنها از حدود ۲۰هزار سال پیش و بسیار پیش تر از آغاز دوران نوسنگی آغاز شده است. در دوره نوسنگی انسان یکجانشین شده و رسماً کشاورزی را آغاز […]
دوران نوسنگی آغاز کشاورزی نیست
آغاز کشاورزی از ۲۰ هزار سال پیش
یافتههای جدید ژنتیکی نشان میدهد روند دخالت انسان در کاشت و انتخاب گیاهان جهت مصرف آنها از حدود ۲۰هزار سال پیش و بسیار پیش تر از آغاز دوران نوسنگی آغاز شده است. در دوره نوسنگی انسان یکجانشین شده و رسماً کشاورزی را آغاز کرد.
به گزارش سیناپرس، یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ زندگی بشریت زمانی رخ داد که انسانها تصمیم به متوقف کردن سبک زندگی مبتنی بر شکار و گردآوری غذا گرفته و با شروع کشاورزی، یکجانشین شدند. این موضوع مهم تنها زمانی امکانپذیر شد که انسان موفق به اهلی کردن گیاهانی از جمله گندم و جو شده و به این ترتیب نخستین تمدنها شکل گرفته و شکوفا شدند. در باستانشناسی به این عصر، دوره نوسنگی گفته میشود که مقارن با یکجانشینی و شروع رسمی کشاورزی است.
مطالعه ژنتیکی برخی از اصلیترین گیاهان اهلی شده مانند برنج، گندم و جو که انسان در گوشه و کنار جهان از ان استفاده میکند، نشان میدهد که انسان از حدود ۳۰هزار سال پیش اقدام به انتخاب و کاشت آنها کرده که این موضوع سبب ایجاد تغییرات ژنتیکی در این گیاهان شده است.
مطالعات جدید پژوهشگران این نظریه را مطرح میکند که روند اهلی کردن گیاهان بسیار پیشتر از آنچه تا کنون تصور میشد اتفاق افتاده است و احتمالاً انسان ۱۰هزار سال زودتر از آنچه به نظر میرسد؛ موفق به اهلی کردن گیاهان شده است.
پرفسور روبینآلابی، سرپرست این تیم پژوهشی درباره موضوع فوق اعلام کرد: «این تحقیقات میتواند پایان بخش مباحثات و منازعات درباره منشأ کشاورزی باشد و نشان میدهد که فرایند طبیعی بسیار طولانی منجر به اهلی شدن گیاهان و آغاز کشاورزی شده است. برای مثال ما با یک دنیای طبیعی مواجه هستیم که در ان سایر موجودات نیز در روند کشاورزی و اهلی کردن گیاهان دخیل هستند، برای نمونه ما گونههایی از جانوران مانند مورچههایی داریم که دارای قارچهای اهلی شدهاند.»
امروزه این موضوع به خوبی پذیرفته شده است که چند مرکز مختلف برای اهلی کردن گیاهان در سراسر جهان به وجود آمده بود که هر کدام از آنها براساس گونهای مختلف از گیاهان شکل گرفتند. مردم چین آغاز به اهلی کردن برنج کرده و در خاورمیانه گندم و جو پرورش داده شدند. مردم گینهنو به پرورش نیشکر پرداخته و سیبزمینی در کوه هایاند از آمریکای جنوبی پرورش داده شد.
از یک سو شواهد باستانشناسی نشان میدهد که کشاورزی در حدود ۱۰هزار سال پیش شروع شده است اما شواهد ژنتیکی حکایت از دخالت انسان در کاشت گیاهان از حدود ۲۰هزار سال پیش دارد.
نتایج تحقیقات ژنتیکی انجام شده همچنین نشان میدهد که این داستان درباره برخی گونههای گیاهی خاص، باز هم قدیمیتر بوده و انسان از ۳۰هزار سال پیش آغاز به دخالت در روند طبیعی رشد و تکثیر آنها کرده است.
با تجزیه و تحلیل توالی ژنهای تکامل یافته گیاه باستانی که توسط باستانشناسان کشف شد، آنها قادر به مطالعه زمانی که یک ژن خاص شکل گرفته و گیاهان را در حفظ دانههای خود یاری میکند شدند. به نظر میرسد این موضوع به نوبه خود توسط انسان ایجاد شده و در پی انتخاب این گونه از گیاهان توسط انسانهای باستانی رخ داده باشد.
بررسیهای ژنتیکی انجام شده نشان میدهد که این تغییر ژنتیکی در گیاه برنج حدود ۱۳هزار سال پیش رخ داده است در حالی که این پیشینه برای جو ۲۱هزار سال و برای گندم بیش از ۲۵هزار سال پیش به وجود آمده است. پژوهشگران براساس این یافتهها استدلال میکنند که انسان نقش مهمی در انتخاب و تکامل گیاهان ایفا کرده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.