تأثیر بوی خون بر رفتار جانوران

تأثیر بوی خون بر رفتار جانوران پژوهشگران موفق به شناسایی نوعی خاص از مولکول‌های موجود در خون پستانداران شدند که رایحه آن تأثیر عجیبی بر حیوانات شکارچی و درنده داشته و تقریباً آنها را به مرز جنون کشیده و به کشتن و دریدن تحریک می‌کند. به گزارش سیناپرس، پژوهشگران در مطالعات جدید خود دریافتند که […]

تأثیر بوی خون بر رفتار جانوران

پژوهشگران موفق به شناسایی نوعی خاص از مولکول‌های موجود در خون پستانداران شدند که رایحه آن تأثیر عجیبی بر حیوانات شکارچی و درنده داشته و تقریباً آنها را به مرز جنون کشیده و به کشتن و دریدن تحریک می‌کند.

به گزارش سیناپرس، پژوهشگران در مطالعات جدید خود دریافتند که ماده‌ای موسوم به E2D به صورت ترکیب مولکولی در خون حیوانات وجود دارد که در جذب گوشتخوارانی چون گرگ، ببرها، سگ‌های وحشی و… مؤثر است اما این رایحه بر عکس برای حیواناتی که خود شکار محسوب می‌شوند، جنبه اخطار داشته و آنها را به فرار ترغیب می‌کند.

حیوانات شکارچی با استشمام بوی E2D به گونه‌ای غیرقابل تصور تحریک شده و به سمت منطقه حرکت می‌کنند اما گونه‌های شکار در طول روند تکامل خود تحت فشار شدیدی برای حساس شدن به بوی E2D قرار گرفته‌اند. این موضوع به آنها کمک می‌کند که از منطقه‌ای که در آن خطر وجود داشته و خونریزی و حمام خون رخ داده است، فرار کنند.

موضوع جالب توجه در این مطالعات، کشف تأثیر مشابه این ماده بر گوشتخواران و همچنین حشراتی مانند مگس‌های خونخوار است که به یک نوع عمل کرده و برای مثال گرگ و مگس‌های مکنده خون را به منطقه جذب می‌کند. از سوی دیگر وقتی پژوهشگران این ترکیب را روی موش‌‌ها آزمایش کردند، مشاهده شد که این جانور تلاش می‌کند از منطقه گریخته و نوع واکنش وی با نوع واکنشی که در مواجه با خون نشان می‌دهد، یکسان است.

در مرحله بعد این ترکیب روی انسان آزمایش شده و ۴۰ فرد داوطلب در محیطی قرار گرفتند که E2D با هوا ترکیب شده و به چهره آنها پمپ شد. پژوهشگران انتظار داشتند این افراد واکنشی تند نسبت به رایحه نشان دهند اما نوع واکنش افراد فوق در مواجهه با این ماده؛ علی‌رغم تشخیص آن چندان منفی نبوده و موجب حیرت دانشمندان شد. ماتیاس لاسکا (Matthias Laska) جانورشناس و پژوهشگر دانشگاه لینکوپینگ (Linkoping University) در این رابطه گفت: انسان‌ها قادر به تشخیص رایحه E2D در غلظت کم‌تر از یک قسمت در هر تریلیون هستند. این مسأله نیز در نوع خود جالب است زیرا به‌طور معمول انسان‌ها قادر به تشخیص بو در غلظت‌های یک میلیون یا یک میلیارد هستند.

 

البته باید به این نکته نیز توجه داشت که یکی از مهم‌ترین دلایل این تفاوت رفتاری در انسان و حیواناتی مانند موش نسبت به رایحه E2D، این است که انسان خود یک شکارچی محسوب شده و خطری بالقوه برای هر موجود زنده به شمار می‌رود.