اروپا هم صدای ایران در برجام، مخالف ترامپ هنگامی که دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا در سخنرانی ۱۳ اکتبر خود، تصمیماش مبنی بر «عدم تأیید» قرارداد هستهای ایران را اعلام کرد، واکنش اتحادیه اروپا سریع و واضح بود. به گزارش سایت دیپلماسی ایرانی، تنها چند دقیقه پس از سخنرانی ترامپ، فدریکاموگرینی، رییس کمیسیون سیاست خارجی، هشدار […]
اروپا هم صدای ایران در برجام، مخالف ترامپ
هنگامی که دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا در سخنرانی ۱۳ اکتبر خود، تصمیماش مبنی بر «عدم تأیید» قرارداد هستهای ایران را اعلام کرد، واکنش اتحادیه اروپا سریع و واضح بود.
به گزارش سایت دیپلماسی ایرانی، تنها چند دقیقه پس از سخنرانی ترامپ، فدریکاموگرینی، رییس کمیسیون سیاست خارجی، هشدار داد به رغم تهدیدات ترامپ برای پایان دادن به توافق، او اختیاری برای انجام چنین کاری ندارد. این معاهده یک توافق چند جانبه است که توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شده و بنابراین نمیتواند به صورت یک جانبه تغییر کند.
در روز ۱۶ اکتبر، این موضع بهطور کامل توسط ۲۸ وزیر امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که در بروکسل برای بحث در خصوص ایران ملاقات کردند، تکرار شد. آنها بیانیهای منتشر کردند که براساس آن، «آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۸ بار تأیید کرده است که ایران به تمام تعهدات مرتبط با برجام پایبند بوده است.»
اگرچه وزرا دقت داشتند که بهطور آشکار از ترامپ انتقاد نکنند، اما نشان دادند که کاملاً از اختلافات داخلی در دولت آمریکا آگاهی دارند و از این رو از تصمیم ترامپ به عنوان بخشی از سیاست داخلی آمریکا و نه نتیجه عدم پایبندی ایران یاد کردند. همچنین اتحادیه اروپا ایالات متحده را «تشویق» میکند تا پیش از هر اقدامی، امنیت خود، دیگر طرفین، و منطقه را درنظر بگیرد.
براساس این بیانیه، اتحادیه اروپا در هفتههای آتی، لابیهای خود را با ایالاتمتحده تشدید میکند تا بهطور کامل به تعهدات خود به برجام عمل کند. اتحادیه اروپا به صورت واضح اعلام کرد که مذاکره دوباره بر سر برجام، گزینه روی میز نیست و اروپا کاملاً به حفظ آن وفادار است. این امر، کار کنگره را دشوار کرده و تحقق ایدههای ترامپ مبنی بر «اصلاح» این قرارداد چند جانبه را غیرممکن میکند.
در عین حال، اتحادیه اروپا، آمریکا را برای ادامه تعلیق تحریمها تحت فشار قرار میدهد. در غیراین صورت، آمریکا به نقض توافق متهم خواهد شد.
در صورتی که تلاش برای متقاعد کردن واشنگتن ناکام بماند، احتمالات دیگری برای حفظ منافع قانونی اتحادیه اروپا در ایران بررسی خواهد شد. یکی از این اقدامات، اجرای قانون ۹۶/۲۷۷۱ شورای اتحادیه اروپا است که مانع از اجرای قوانین برون مرزی ایالاتمتحده در اتحادیه اروپا میشود.
اتحادیه اروپا، به ویژه ۳ عضو بزرگ آن انگلیس، فرانسه و آلمان، در داشتن برخی از نگرانیها به ویژه درمورد موشکهای بالستیک، نقش ایران در سوریه، حمایت از حزبا… و امتناع از به رسمیت شناختن اسرائیل با آمریکا اشتراک نظر دارند. با این حال، اتحادیه اروپا متوجه است که تغییر سیاستهای ایران در صورت فشار وارد کردن به آن برای به دست آوردن امتیازات یک جانبه میسر نخواهد بود. بر خلاف دولت فعلی ایالات متحده، اتحادیه اروپا به ایران به عنوان تنها منبع تمام مشکلات منطقه نگاه نمیکند و میداند که همکاری با آن، به حل مشکلات وسیع تر منطقه از جمله سیاستهای مشکلساز با سایر بازیگران مانند عربستان سعودی، اماراتمتحدهعربی، اسرائیل، قطر و ترکیه خواهد انجامید.
به عنوان مثال، علیرغم برخی گزارشهای گمراهکننده، ایران آمادگی بحث در خصوص موشکهای بالستیک خود را ندارد و آنها را به صورت یک ستون ضروری برای دفاع از خود ار رقبای منطقه مانند عربستانسعودی، اماراتمتحدهعربی و اسرائیل میبیند. اگر دولت ترامپ بهطور جدی خواستار عقب راندن برنامه موشکی ایران میبود، لحن تهاجمی خود را کاهش داده و متحدان منطقهای خود را برای از بین بردن تنشها تشویق میکرد.
اتحادیه اروپا دیدگاه متفاوتی در مورد بحرانهای منطقهای دارد. به عنوان مثال، اگر چه ایالات متحده حزبا… را شبهنظامیان تروریست تهران میداند، اروپا آنها را یکی از مهمترین بازیگران در لبنان میبیند که بروکسل باید راههای ارتباط خود را با آن حفظ کند. به همین ترتیب اتحادیه اروپا ارزیابی ایالاتمتحده نسبت به حمایت ایران از شورشیان حوثی در یمن را اغراق شده میانگارد و جنگ به راه افتاده به رهبری عربستان را مشکل بزرگتری میداند.
برخلاف آمریکا، اتحادیه اروپا از قدرت نرم برای متقاعد کردن ایرانیان به متوقف ساختن برخی اقدامات تحریک آمیز قید نشده در برجام استفاده میکند. در هر صورت، مشخص است وجود برجام، و باز شدن کانالهای ارتباطی با ایران به واسطه آن، حل مشکلات را آسان تر کرده و همین امر ضرورت حفظ برجام به هر قیمتی را بیشتر میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.