عدم کشف معادن عمیق ایران به دلیل نبود فناوری

کرباسیان مطرح کرد عدم کشف معادن عمیق ایران به دلیل نبود فناوری گروه معدن و زمین، رییس هیأت عامل ایمیدرو در مراسم افتتاحیه ششمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی موسوم به (۲۰۱۷ iMat) از رشد ۶ برابری سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش ایمیدرو و شرکت‌های تابعه این سازمان خبر داد.  به گزارش، مهدی‌کرباسیان […]

کرباسیان مطرح کرد

عدم کشف معادن عمیق ایران به دلیل نبود فناوری

گروه معدن و زمین، رییس هیأت عامل ایمیدرو در مراسم افتتاحیه ششمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی موسوم به (۲۰۱۷ iMat) از رشد ۶ برابری سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش ایمیدرو و شرکت‌های تابعه این سازمان خبر داد.

 به گزارش، مهدی‌کرباسیان ادامه‌داد: بودجه تخصیص یافته به حوزه پژوهش از دو میلیارد به ۱۲ میلیارد تومان طی چهارسال گذشته افرایش یافت که نشان از رشد ۶ برابری سرمایه‌گذاری در این بخش را نشان می‌دهد.

رییس هیأت‌عامل ایمیدرو گفت: «توسعه‌نیافتگی که در برخی بخش‌های کشور شاهد آن هستیم، اتفاق خوبی نیست و ما باید تلاش کنیم با تحقق رشد ۸درصدی بر این توسعه‌نیافتگی فائق بیاییم. این مهم تنها از رهگذر دانش و فناوری و با کمک دانشگاه امکان‌پذیر است.»

رییس هیأت عامل ایمیدرو گفت: سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی حمایت از صنایع دانش‌بنیان به‌ویژه در حوزه فولاد و صنایع‌معدنی را در دستور کار خود قرارداده و در این زمینه با حدود ۲۰ واحد دانشگاهی در حوزه معدن و صنایع‌معدنی تعامل علمی و پژوهشی داریم.

رییس هیأت عامل ایمیدرو افزود: باید به سمت تولید و صادرات فولادهای با ارزش افزوده بالا رویم.

 کرباسیان اظهارداشت: نقشه خوبی برای رسیدن به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در دستور کار دولت و وزارتخانه قرارداده شده و حرکت مناسبی نیز در عمل اتفاق افتاده است. خوشبختانه با وجود ذخایر سنگ‌آهن و گاز، می‌توانیم به این هدف دست یابیم.

وی ادامه‌داد: با نظر آقای شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، ستاد زنجیره فولاد تشکیل شد تا هم طرح‌های نیمه تمام و هم طرح‌های جدیدی مورد حمایت قرار گیرد تا در نتیجه به جایگاه مناسبی در صنعت فولاد دست یابیم. در واقع هم بتوانیم سرانه مصرف فولاد را از حدود ۲۲۰ کیلوگرم فعلی به ۳۵۰ کیلوگرم برسانیم و هم به سمت تولید و صادرات فولادهای با ارزش افزوده بالا و خاص پیش رویم.

رییس هیأت عامل ایمیدرو با اشاره به ظرفیت‌های ایجاد شده طی دولت یازدهم، تصریح‌کرد: ظرفیت تولید کنسانتره ۳۰ درصد (۴۴ میلیون تن)، گندله ۲۳ درصد (۳۲ میلیون تن)، آهن اسفنجی ۱۱ درصد (۲۵ میلیون تن) و فولاد خام ۳۰ درصد (۳۰ میلیون تن) افزایش یافت.

وی ادامه‌داد: نکته بسیار مهم این‌که در به‌کارگیری ظرفیت‌های کشور، از فناوری‌های روز استفاده کنیم.

کرباسیان با بیان این‌که در حوزه اکتشاف باید ذخایر ناشناخته را کشف کنیم، گفت: تا قبل از دولت یازدهم، در این حوزه کم کار شده بود و از سال ۹۳، برنامه اکتشاف ۲۵۰ هزار کیلومتر مربعی را شروع کردیم و الان به ۴۰۰ محدوده امید بخش رسیده‌ایم. این اقدام تنها در معادن روباز اتفاق افتاده و در معادن عمیق هنوز اکتشافی صورت نگرفته، البته فناوری آن را هم نداشته‌ایم.

وی ادامه‌داد: اکنون ۱۵۰۰ متر حفاری عمیق صورت گرفته و حدود ۳ میلیارد تن ذخیره قطعی افزوده شده است. الان در دنیا ذخایر معادن کاهش یافته به‌طوری که به سمت اکتشاف اقیانوس‌ها رفته است. این در حالی است که کشور ما و برخی کشورهای اطراف هنوز بکر هستند و جای کار وسیع دارند.

مشکل بودجه دولتی

رییس هیأت عامل ایمیدرو با بیان این‌که دستیابی به نرخ رشد توسعه ۸ درصدی، کار بسیار مشکلی است، گفت: اگر به سمت حمایت از پژوهش و دانش‌بنیان کردن علوم نرویم، کشور نمی‌تواند رشد و توسعه مناسب را کسب کند. در حال حاضر دانشگاه‌ها با بودجه دولتی کار می‌کنند که این خود مشکلی است که وجود دارد.

وی ادامه‌داد: این در حالی است که در کشورهای پیشرفته، دانشگاه‌ها هیچ پولی از دولت دریافت نمی‌کنند و خود از دولت پروژه می‌گیرند و درآمدزایی می‌کنند.

کرباسیان با بیان این‌که از نظر ساختاری در دولت، دانشگاه و بخش خصوصی مشکل داریم، گفت: اگر تفکرات موجود را اصلاح نکنیم و ۳ درصد بودجه پژوهش به سمت صحیح پیش نرود، توسعه سریع اتفاق نمی‌افتد.

وی افزود: در دانشگاه‌های ایران به رغم وجود هیأت امنا و هیأت علمی، اما آنها نمی‌توانند رییس دانشگاه و هیأت رییسه ر ا انتخاب کنند که نیاز است برای این مسأله فکر اساسی کرد.

رییس هیأت عامل ایمیدرو خاطرنشان‌کرد: برگزاری کنفرانس‌ها یک گام به جلو است چرا که دانشگاهیان و فعالان صنعت فولاد حرف یکدیگر را درک می‌کنند و به سرعت آن را اصلاح می‌کنند. تکنولوژی پِرِد برای تولید آهن اسفنجی، به عنوان شاهکار صنعت فولاد ایران، نشان‌دهنده این است که خودباوری و علم با ممارست نتیجه می‌دهد.

وی ادامه‌داد: در حال حاضر دو طرح پرد در حال تولید است و طرح نی‌ریز نیز در آذرماه به تولید می‌رسد.

سازمان‌های توسعه‌ای خطرپذیر باشند

کرباسیان با بیان این‌که اعتقاد دارم ساختار اقتصادی کشور دچار اشکال اساسی است و نمونه آن خصوصی‌سازی شرکت در اراک است. بخش خصوصی گرفتار مسایل بانکی است و ورود و خروج سرمایه در کشور با مشکل مواجه است.

وی افزود: سازمان‌های توسعه‌ای مثل ایمیدرو و ایدرو باید خطرپذیر باشند تا بتوانند توسعه ایجاد کنند. این در حالی است که در دولت‌های قبل، ایمیدرو را به اسم خصوصی‌سازی رد دیون کردند و تهی از سرمایه شد.

 

رییس هیأت عامل ایمیدرو گفت: کوچک‌سازی شرکت‌ها لطمه زد در حالی که باید به سمت ایجاد شرکت‌های بزرگ رویم تا آنها بتوانند توان حمایت داشته باشند. ادغام شرکت‌های فولاد‌سازی باید از جمله سیاست‌های ما باشد.