جنگل‌های سراوان رشت؛ خسته از زباله، بی‌قرار از رنج مردم

جنگل‌های سراوان رشت؛ خسته از زباله، بی‌قرار از رنج مردم منطقه سراوان رشت با درختانی سر به فلک کشیده و جنگل‌هایی با پوشش گیاهی انبوه، قدیمی و تقریباً همیشه سبز، خسته از انباشت بیش از ۳۰ سال زباله در دل خود و بی‌تاب از رنج مردم مناطق همجوار از آسیب‌های ناشی از دفن و دفع […]

جنگل‌های سراوان رشت؛ خسته از زباله، بی‌قرار از رنج مردم

منطقه سراوان رشت با درختانی سر به فلک کشیده و جنگل‌هایی با پوشش گیاهی انبوه، قدیمی و تقریباً همیشه سبز، خسته از انباشت بیش از ۳۰ سال زباله در دل خود و بی‌تاب از رنج مردم مناطق همجوار از آسیب‌های ناشی از دفن و دفع غیراصولی این زباله‌هاست.

به گزارش ایرنا، جنگل‌های سراوان رشت با زیبایی‌های شگفت‌انگیزش، افزون بر ۳ دهه است که محلی برای تخلیه زباله‌های این کلان‌شهر و برخی از شهرهای اطراف شده، به‌طوری که شیرابه‌های ناشی از زباله‌ها و بوی تعفن آن، موجب رنجش اهالی این منطقه شده است.

دفع زباله در سراوان رشت، هر چند وقت، موجب اعتراضات مردم منطقه می‌شود به‌طوری که طی چند روز گذشته تعدادی از اهالی در اعتراض به وضعیت نابسامان دفن زباله، مقابل ورودی محل انباشت ایستاده و راه عبور ماشین‌های حمل زباله را بستند اما با حضور مسؤولان و بیان قول‌هایی، بار دیگر عقب نشستند.

پیش از این نیز سال گذشته مردم در اعتراض به تخلیه و دفن غیربهداشتی زباله در سراوان رشت، راه را برای عبور کامیون‌های حمل زباله بسته بودند که با برخی اقدامات، دست از اعتراض برداشتند.

اکنون، حجم زیادی از زباله در منطقه سراوان در ۱۷ کیلومتری رشت مدفون شده؛ روزانه نیز ۶۵۰ تا ۷۵۰ تن زباله از کلان‌شهر رشت و ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن زباله از برخی شهرهای اطراف گیلان برای دفن به این محل انتقال داده و هر روز بر حجم زباله افزوده می‌شود.

شیرابه‌های ناشی از زباله در محل دفن، به شدت نگران‌کننده است به گفته برخی از اهالی، شیرابه‌ها به رودخانه سیاهرود (رودخانه‌ای زیبا در دل جنگل سروان) و در ادامه به رودخانه‌های گوهر رود و زرجوب سرازیر می‌شود.

با حضور در محل دفن زباله سراوان، اگرچه شاهد اقداماتی بهتر و فضایی قابل‌تحمل نسبت به سال‌های گذشته بودیم، اما رفع مشکلات مردم این منطقه که هر روز شاهد حضور کامیون‌های حمل و تخلیه زباله هستند، نیازمند عزم همگانی همه مسؤولان مربوطه است.

معاون پردازش و دفع پسماند سازمان مدیریت پسماند شهرداری کلان‌شهر رشت در محل دفن زباله در سراوان رشت، گفت: روزانه به صورت میانگین ۲۰۰ کامیونت و نیسان از ساعت ۸ تا ۱۴و۳۰ دقیقه و همچنین از ساعت ۲۳ تا ۵و۳۰ دقیقه روز بعد، زباله را در این محل تخلیه می‌کنند.

محمود بهرام‌خواه با بیان این که روزانه میانگین حدود ۳۰۰ لیتر سم پاسی در محل دفن زباله در سراوان رشت انجام می‌گیرد، اظهار کرد: طی چند روز اخیر، با کمک سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت، سم پاشی‌ها چند برابر شده است.

وی درباره کاور کردن (پوشاندن) زباله در منطقه سراوان رشت بیان داشت: زباله‌هایی که بیش از ۳۰ سال در این منطقه انباشت شده بود، با پوشاندن به وسیله خاک، کاور شده است.

در صوت عدم تحقق قول‌ها، اعتراض‌ها را ادامه می‌دهیم

جمعی از اهالی منطقه سراوان نیز معتقدند که در حق آنها ظلم شده و می‌گویند: تحمل وضعیت نابسامان در منطقه سراوان رشت به دلیل تخلیه و دفن زباله در این مکان برای ما سخت شده است.

آنان از وجود انبوه مگس‌ها و حشرات موذی در این منطقه ابراز نگرانی کردند و بیان داشتند: مگس‌ها وارد باغ‌ها و منازل روستاهای اطراف محل دفن زباله شده و این، بسیار نگران‌کننده است.

مسعود انوش از اهالی منطقه سراوان عنوان کرد: دفن زباله در منطقه سراوان رشت و مشکلات ناشی از آن، دیگر برای ما قابل‌تحمل نیست.

وی بوی بد و غیرقابل تحمل ناشی از زباله در محل دفن در سراوان و پخش آن در روستاهای اطراف را از مهم‌ترین مشکلات مردم منطقه عنوان و اظهار کرد: تحمل این وضعیت به‌ویژه در روزهای گرم سال، بسیار سخت است.

وی خاطرنشان کرد: وجود مگس آن هم به صورت زیاد یکی دیگر از مشکلات ماست به‌طوری که در و دیوار منازل و مغاز‌ها در سراوان رشت مملو از مگس‌ها است، به‌ویژه در شب که تعداد مگس‌ها افزایش می‌یابد.

انوش درباره دست کشیدن از تجمع در ورودی محل دفن زباله در سراوان رشت اظهار داشت: مسؤولان با حضور در جمع تجمع کنندگان، برای رفع مشکلات ما قول‌هایی دادند که البته ما خواهان عمل به این وعده‌ها هستیم در غیراین صورت تجمع را ادامه خواهیم داد.

وی احداث دستگاه زباله‌سوز را از جمله قول‌های مسؤولان عنوان و یادآور شد: به ما قول داده‌اند که جنگل‌های سراوان را مانند اول برگردانند و این، خواسته ما از دست اندرکاران است.

محل دفن زباله در سراوان رشت تبدیل به بحران شده است

رییس کمیسیون بهداشت و محیط‌زیست شورای اسلامی کلان‌شهر رشت پیش از این در نهمین جلسه شورا در اواخر شهریورماه امسال، هشدارهای لازم را داده و گفته بود: محل دفن زباله در سراوان تبدیل به بحران شده و بایستی با عزم جدی مسؤولان، همدلی و هم افزایی و با اعتبارات ملی مشکل سراوان و رودخانه‌های زرجوب و گوهررود رشت را مرتفع کنیم.

فاطمه شیرزاد با اشاره به ایجاد سلول‌های زباله در لندفیل سراوان و با بیان این‌که این سلول‌ها ظرفیت دفن زباله کم‌تر از دو سال را دارد، بیان داشت: محل دفن زباله در سراوان دیگر طاقت زباله را ندارد، بسیاری از جنگل‌های سراوان توسط شیرابه‌های ناشی از زباله نابود شده است.

وی رفع این مشکلات در حوزه محیط‌زیست را از مطالبات مردم عنوان و خاطرنشان کرد: دولت قول داده که مباحث مربوط به محیط‌زیست در اولویت کارهایشان باشد، بنابراین از استاندار و مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی می‌خواهیم که به رفع مشکل مربوط به زباله در سراوان رشت و رودخانه‌های گوهررود و زرجوب توجه کنند.

** تغییر مکان دفن زباله از سروان رشت در حیطه وظایف شهرداری نیست

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کلان‌شهر رشت درباره اعتراضات مردم سراوان رشت بیان داشت: مشکل اصلی مردم این منطقه، آن است که نمی‌خواهند زباله برای دفن به این محل آورده شود حال این‌که تصمیم‌گیری در این رابطه، جزو حیطه وظایف شهرداری و این سازمان نیست.

علیرضا حاجی‌پور افزود: طبق ماده ۱۲ قانون مدیریت پسماند، وزارت کشور، سازمان محیط‌زیست و منابع طبیعی بایستی زمین برای دفن زباله در اختیار شهرداری‌ها به عنوان بهره‌بردار قرار دهند.

وی خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰ سال است که منطقه سراوان رشت برای دفن زباله در نظر گرفته شده و از آن زمان تاکنون، زباله‌ها در این مکان دفن می‌شود.

حاجی پور درباره وجود مگس‌ها و اعتراضات اهالی در این رابطه اضافه کرد: براساس تجربه سال‌های گذشته، از شهریورماه امسال سم‌پاشی در این منطقه را چند برابر انجام داده‌ایم اما با توجه به اقدامات انجام شده درمورد چند برابر کردن سم پاشی، به دلیل شرایط مساعد برای تکثیر مگس‌ها و عدم بارندگی‌ها، مشکلات در این بخش افزایش یافته به‌طوری که وجود مگس‌ها در روستاهای همجوار، یکی دیگر از دلایل اعتراضات مردم در منطقه سراوان است.

اختصاص ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای احداث دستگاه زباله‌سوز به شهرداری رشت

شهردار رشت نیز با اشاره به اختصاص بودجه ۴۰ میلیارد تومانی برای احداث دستگاه زباله‌سوز به شهرداری اظهار کرد: در نشستی که با مشاور سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار کریم، مقرر شد مبلغ یاد شده به شهرداری رشت اختصاص یابد.

مسعودنصرتی ابراز امیدواری کرد که با اختصاص این بودجه، روند احداث دستگاه زباله‌سوز سرعت بیش‌تری بگیرد.

وی در عین حال خاطرنشان کرد که زباله‌های سراوان تنها متعلق به رشت نیست و زباله روستا‌ها و شهرهای همجوار نیز در آن انباشته می‌شود از این رو، پیشنهاد می‌کنیم شرکتی راه‌اندازی شود و رییس هیأت مدیره آن نیز یکی از مدیران استانداری باشد و شهرداری‌های استان گیلان، سهامدار آن باشند.

به گفته نصرتی، با راه‌اندازی این شرکت مستقل در صورت شانه خالی کردن هر کدام از شهرداری‌ها از جمله شهرداری رشت، استانداری می‌تواند ارزش افزوده آن شهرداری را کاهش دهد.

طبق اظهار کارشناسان محیط‌زیست گیلان، ۱۲۰ منطقه بحرانی از نظر پسماند در استان شناسایی شده که بیش‌تر آنها در مناطق روستایی و در کنار رودخانه‌ها قرار دارند و زباله‌های شهرداری‌ها هم در این مناطق دفع می‌شوند.۲۱ مرکز دفن زباله از جمله در منطقه سراوان، خمیران انزلی، لاهیجان، سیاهکل و تالش در کنار منابع آبی سطحی (رودخانه‌ها) پذیرای بیش‌ترین میزان زباله‌های استان هستند.

علاوه بر تولید زباله‌های شهری، برآورد‌ها حاکی از تولید بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم زباله در روز توسط هر مسافر در گیلان است که این زباله‌ها، به زباله‌های ساکنان استان افزوده می‌شود. براساس آخرین آمار، ۳ کارخانه کمپوست در شهرهای رودسر، رشت و انزلی فعال هستند.

صرفنظر از اقدامات و تدابیر انجام شده، امروزه در دنیا از زباله به عنوان طلای کثیف یاد می‌شود به گونه‌ای که با روش‌هایی همچون کمپوست، می‌توان ارزش‌افزوده ایجاد کرد. کارشناسان حوزه انرژی معتقدند با دور ریختن زباله، علاوه بر آلودگی محیط‌زیست، بخش عظیمی از منابع تجدیدپذیرمان نیز از بین می‌رود این درحالیست که در کشورهای توسعه یافته، از صنعت بازیافت به عنوان یکی از راهکارهای ایجاد ارزش افزوده و بهره‌وری بیش‌تر از این بخش بهره گرفته می‌شود.

 

کلان‌شهر رشت حدود ۷۰۰ هزار نفر جمعیت ثابت دارد که به‌طور متوسط، این تعداد در طول روز به بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر می‌رسد.