ضرورت اختصاص تجهیزات مدرن برای اطفای حریق جنگل‌های ایران

ضرورت اختصاص تجهیزات مدرن برای اطفای حریق جنگل‌های ایران تجربه آتش‌سوزی در جنگل‌های شمال کشور به‌ویژه مازندران از سال‌های گذشته تاکنون گویای این واقعیت است که تأخیر دراعزام بالگرد و نداشتن تجهیزات مدرن برای اطفای بموقع حریق سبب شده تا خسارت‌های جبران‌ناپذیری به این عرصه‌های ملی وارد شود. براساس گزارش‌های منابع رسمی، هم اکنون از […]

ضرورت اختصاص تجهیزات مدرن برای اطفای حریق جنگل‌های ایران

تجربه آتش‌سوزی در جنگل‌های شمال کشور به‌ویژه مازندران از سال‌های گذشته تاکنون گویای این واقعیت است که تأخیر دراعزام بالگرد و نداشتن تجهیزات مدرن برای اطفای بموقع حریق سبب شده تا خسارت‌های جبران‌ناپذیری به این عرصه‌های ملی وارد شود.

براساس گزارش‌های منابع رسمی، هم اکنون از گستره بیش از ۱٫۸ میلیون هکتار جنگل‌های هیرکانی شمال کشور دو پایگاه اطفای حریق یکی در گیلان و دیگری در استان گلستان به دلیل برخورداری از مناطق بحرانی و حساس جنگل ایجاد شده است که این پایگاه‌ها حسب ضوابط باید در مواقع آتش‌سوزی جنگلی در سایر استان‌های شمالی خدمات ارایه دهند.

نکته مهم تر آن‌که متأسفانه هرسال از این میزان گستره جنگل‌های کشور بنا به اظهار نظر مسؤولان ذی‌ربط حدود ۱۵هزار هکتار آن دچار آتش‌سوزی می‌شود که به علت ایجاد نشدن پایگاه‌های اطفای حریق درمناطق حساس و بحرانی در محدوده هراستانی به‌ویژه مازندران اطفای حریق با تأخیر انجام می‌گیرد.

تخریب حدود ۳۰ هکتار از جنگل‌های غرب مازندران براثر آتش‌سوزی

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: در ۶ ماه نخست امسال حدود ۲۱ فقره آتش‌سوزی در این منطقه رخ داد که سبب نابودی حدود ۳۰ هکتار از عرصه‌های مرتعی و جنگلی شد.

مهدی عسگری در گفت‌وگو با ایرنا افزود: غالب این آتش‌سوزی‌‌ها در ارتفاعات جنگلی و مرتعی رخ داده است به گونه‌ای که نیروهای عملیاتی برای رسیدن به محل وقوع حادثه ساعت‌‌ها باید با پای پیاده این مسیرهای سخت گذر را طی کنند.

وی ادامه داد: خستگی ناشی از پیمودن این مسیرهای سخت و بسیار دشوار از یکسو و از سوی دیگر کمبود امکانات وتجهیزات اطفای حریق سبب شد تا گستره زیادی از این عرصه‌ها در شعله‌های آتش بسوزد.

دوری مسافت و تأخیر در اعزام به موقع بالگرد مهم‌ترین دغدغه مسؤولان منابع طبیعی

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: دوری مسافت و تأخیر در اعزام بموقع بالگرد برای اطفای حریق در جنگل‌های این منطقه از مهم‌ترین مشکلاتی است که هم اکنون شاهد آن هستیم.

عسگری افزود: به عنوان نمونه چندین فقره آتش‌سوزی که سال جاری در برخی از ارتفاعات جنگلی حوزه این اداره کل رخ داده در پی هماهنگی‌های بعمل آمده از عبدا…آباد تهران بالگرد به این منطقه اعزام کردند و تا زمان رسیدن بالگرد گستره زیادی از این عرصه‌ها در آتش سوخته بود.

ضرورت اختصاص بالگرد برای اطفای به موقع حریق در جنگل‌های مازندران

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران نیز گفت: یکی از نیازهای اضطراری برای اطفای بموقع حریق و پیشگیری از خسارت‌های جبران‌ناپذیر آن در جنگل‌های این استان، اختصاص یک فروند بالگرد است.

علی اصغر احمدی افزود: ‌شاید تا دیروز طبق اظهار نظر بعضی از کارشناسان مسایلی مانند چرای بی‌رویه دام، برداشت غیرقانونی از منابع جنگلی، ساخت‌وساز، تصرف غیرقانونی به اراضی ملی، ‌توسعه ناپایدار گردشگری به عنوان عوامل تهدید کننده و نابودی جنگل‌های شمال به‌ویژه مازندران نقش داشت ولی آتش‌سوزی سبب تخریب گستره زیادی ازعرصه‌های ملی دراین منطقه شده است.

وی اظهارداشت: هم اکنون پایگاه اطفای حریق منابع طبیعی برای ارایه خدمات در زمان وقوع احتمالی حریق در جنگل‌های این استان در گلستان راه‌اندازی شده است ولی هر زمان حادثه آتش‌سوزی که در جنگل‌های این منطقه رخ می‌دهد برای اطفای آن از استان‌های البرز یا تهران بالگرد اعزام می‌کنند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران گفت: به عنوان نمونه آتش‌سوزی چند روز اخیر که در اراضی جنگلی نور، بابل، نکا، آمل و بهشهر رخ داد از ساعت حوالی ۸ روز گذشته با مسؤولان ذی‌ربط برای اعزام دو فروند بالگرد تماس برقرار شد که یکی از بالگرد‌‌ها حوالی ساعت ۱۶ وارد این استان شد.

وی ادامه داد: نتیجه این پیگیری‌ها آن شد که این بالگرد نتوانست برای خاموش کردن اتش در جنگل‌های نور به موقع به محل وقوع حادثه اعزام شود.

احمدی افزود: ‌مسأله مهم تر آن‌که درصورتی اگر همزمان چنین حادثه‌ای در دیگر جنگل‌های کشور رخ دهد چه اتفاقی می‌افتد آیا می‌توان با توجه به سخت گذر بودن جنگل‌های منطقه و نیز کم‌ترین امکانات و تجهیزات سنتی جنگل‌های دچار آتش‌سوزی را مهار و خاموش کرد؟

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران گفت: اگرچه استاندار برای تخصیص چنین تجهیزاتی نامه نگاری‌های فراوانی با سازمان‌های ذی‌ربط کرده‌اند و این تلاش‌ها متأسفانه تاکنون نتیجه‌ای نداشته ولی نقش نمایندگان مجلس شورای اسلامی دراین حوزه می‌تواند اثربخش باشد.

احمدی افزود: درصورتی اگر یک فروند بالگرد با مدیریت استانداری مازندران برای این موضوع اختصاص دهند بخش عمده‌ای از مشکلات مربوط به این بخش حل خواهد شد.

فرمانده یگان حفاظت از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز پیش از این به ایرنا گفته بود که راه‌اندازی پایگاه اطفای حریق جزو اولویت‌های این سازمان است.

قاسم سبزعلی گفت که هم اکنون پایگاه‌های اطفای حریق در استان های، ‌گلستان، کرمانشاه، ایلام راه‌اندازی شده است

به گفته فرمانده یگان حفاظت از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور طبق هماهنگی‌های انجام شده در سال گذشته، امسال قرار است ۱۴ نقطه بحرانی برای استقرار بالگرد در کشور در نظر گرفته شود که یکی از نقاط در خوزستان و احتمالا در دزفول خواهد بود.

 

مازندران با ۲۴ هزار کیلومترمربع وسعت حدود یک میلیون و ۳۰۰هزار هکتار اراضی جنگلی دارد که تحت مدیریت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری و نوشهر قرار دارد.