کلانتری: خیالم از وزیر نیرو راحت است سناریوی رییس جدید محیطزیست؛ از تأمین حقابه تالابها تا پایش کیفیت آب رییس سازمان حفاظت محیطزیست ضمن تشریح برنامههای این دستگاه در حوزه آب، اظهارکرد: تأمین حقابه تالابها دستور رییسجمهور است که باید طی ۴ سال دولت دوازدهم پیگیری شود. به گزارش ایسنا، عیسیکلانتری که پیش از تصدیگری […]
کلانتری: خیالم از وزیر نیرو راحت است
سناریوی رییس جدید محیطزیست؛ از تأمین حقابه تالابها تا پایش کیفیت آب
رییس سازمان حفاظت محیطزیست ضمن تشریح برنامههای این دستگاه در حوزه آب، اظهارکرد: تأمین حقابه تالابها دستور رییسجمهور است که باید طی ۴ سال دولت دوازدهم پیگیری شود.
به گزارش ایسنا، عیسیکلانتری که پیش از تصدیگری بر سازمان حفاظت محیطزیست بارها در مورد وضعیت نامناسب منابع آبی کشور هشدار داده و حتی کمبود آب را تهدیدی برای بقای تمدن ایرانی عنوان کرده بود، با آغاز دولت دوازدهم و از ابتدای ورود به پارک پردیسان اعلام کرد که آب مهمترین اولویت سازمان حفاظت محیطزیست طی ۴ سال آینده خواهد بود. اهمیت مقوله آب برای کلانتری به حدی بود که حتی برای پذیرش سکانداری محیطزیست کشور، برای دولت شرط گذاشت که از این به بعد تصمیمگیر اصلی درباره «آب» شورای عالی آب باشد نه وزارت نیرو.
عیسیکلانتری پس از گذشت حدود ۳ ماه از آغاز کارش در سازمان حفاظت محیطزیست جزییات برنامههای خود را برای مدیریت منابع محدود آب کشور تشریح کرده است.
۴ استراتژی محیطزیستی روحانی برای دولت دوازدهم
رییس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه ۶ آبانماه جلسهای یک ساعته با رییسجمهور داشتم، گفت: رییسجمهور در کنار پیگیری مسایل جاری محیطزیست، ۴ دستور به عنوان اولویت سازمان حفاظت محیطزیست داد تا در پایان ۴ سال دولت دوازدهم به عنوان کارنامه محیطزیست به رییسجمهور ارایه شود. اول آلودگی هوای کلانشهرها، دوم مسأله مدیریت پسماندهای کشور به ویژه پسماند استانهای شمالی، سوم مهار پدیده گرد و غبار با منشأ داخلی و چهارم گرفتن حقآبه تالابها از وزارت نیرو است.
وی با تأکید بر اینکه وزارت نیرو مکلف شده از امسال حقابه تالابها را تخصیص دهد، اظهارکرد: همه نیروهای سازمان حفاظت محیطزیست به علاوه سایر دستگاهها باید در این راستا بسیج شوند. اصرار سازمان حفاظت محیطزیست این است که بخش عمدهای از حقابهها، به صورت سیلاب در طول زمستان وارد این اکوسیستمهای آبی شود چون اگر بخواهیم به شکل تنظیم شده آب را راهی تالابها و دریاچهها کنیم، هیچ وقت احیا صورت نمیگیرد و آب وارد شده مورد بهرهبرداری مردم قرار میگیرد.
۱۱٫۸ میلیارد مترمکعب حقابه محیطزیست
کلانتری در پاسخ به پرسشی در مورد تعیین حقابه تالابهای کشور گفت: شورای عالی آب دو سال پیش حقابهای را برای محیطزیست تعیین کرده است؛ ۱۱٫۸ میلیارد متر مکعب حقابه زیستمحیطی تالابها، رودخانهها و دریاچههای داخلی است که از این مقدار ۲٫۶ میلیارد متر مکعب برای دریاچه ارومیه، ۱٫۸ میلیارد متر مکعب برای رودخانه کارون و ۱۷۵ میلیون متر مکعب برای تالاب گاوخونی است. هر چند که کارشناسان محیطزیست به این میزان حقابهها اعتراض دارند.
معاون اول رییسجمهور حقابه تالابها را پیگیری میکند
وی افزود: پیگیری این موضوع را از اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهور درخواست کردیم و او دستور داد اثرات بستن سدها روی رودخانهها تا حد ممکن کاهش داده شود چون همه تالابها و دریاچهها با سیلابها به وجود آمدند نه با آبهای تنظیم شده بنابراین باید با جاری کردن سیلابها در مسیر رودخانهها، اجازه دهیم آب به مقصد برسد.
وزیر نیرو حق محیطزیست از آب را قربانی کشاورزی نمیکند
رییس سازمان حفاظت محیطزیست در مورد تأمین حقابه تالابها به عنوان دستور رییسجمهور و تکلیف وزارت نیرو اظهارکرد: رضااردکانیان تفکرات جدید اجرایی در مورد آب دارد که شاید بسیار نزدیک به تفکرات من باشد. وزیر نیرو در تصمیمات اجرایی در مورد آب، حق محیطزیست را قربانی کشاورزی نمیکند و حتی حق محیطزیست را قربانی آب شرب نمیکند و معتقد است محیطزیست حداقل همان اهمیت را دارد که آب شرب دارد و مقدم بر آب کشاورزی است.
کلانتری تأکید کرد: نگاه و رویکرد وزیر نیرو به مسأله آب، بسیار برای ما مغتنم است و با شناختی که از اردکانیان به عنوان یک انسان جدی دارم، او این رویکردها را پیاده خواهد کرد. به همین علت تقریباً بالای ۹۵ درصد خیالم از وزارت نیرو و انجام تعهداتش راحت است.
وی با انتقاد از معاونت آب وزارت نیرو در دورههای گذشته اظهارکرد: مشکل ما در حوزه آب مربوط به مدیریت تشکیلات معاونت آب وزارت نیرو بود چون این بخش تقریباً هیچ اعتقادی به حقابه زیستمحیطی نداشت و خود را تنها موظف به انجام تعهداتش در سایر حوزهها میدانست و معتقد بود بعد از انجام تعهدات، اگر آبی باقی بماند به محیطزیست داده میشود. واقعیت این بود که هیچ وقت آبی اضافی نمیآمد.
کشاورزان؛ اولین قربانیان تخریب محیطزیست
معاون رییسجمهور در ادامه گفت: این موارد نشان میدهد که اگر قرار باشد در حوزه آب با تفکرات قبلی وزارت نیرو، منهای حمیدچیتچیان و با تفکرات موجود منهای اردکانیان پیش برویم باید با وزارت نیرو برای تأمین حقابه تالابها جنگ و دعوا راه بیندازیم. تأمین حقابه تالابها هم دستور رییسجمهور و هم برنامه وزیر نیرو است همچنین این درخواست در مطالبات سازمان حفاظت محیطزیست و ملت ایران قرار دارد چون همگی به این نتیجه رسیدهایم که اولین قربانیان تخریب محیطزیست کشاورزان خواهند بود.
اقدامات تنبیهی وزارت جهاد کشاورزی در زمینه برداشت غیرمجاز آب
کلانتری در ادامه در مورد کاهش سطح آبهای زیرزمینی، حفر چاههای غیرمجاز و نقش وزارت جهاد کشاورزی در مصرف بهینه آب اظهارکرد: وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکند که «بدون مجوز وزارت نیرو آب برداشت نمیکند و برداشت هر آبی با مجوز وزارت نیرو است بنابراین مقابله با برداشت آبهای غیرمجاز هم برعهده وزارت نیرو است.» وزارت جهاد کشاورزی در این باره درست میگوید چون مسؤولیت برخورد با برداشت غیرمجاز آب برعهده وزارت نیرو است.
وی ادامهداد: وزارت جهاد کشاورزی باید در زمینه توقف برداشت غیرمجاز آب، کمکرسان وزارت نیرو باشد. در این راستا این وزارتخانه باید در زمینه تغییر الگوی کشت اهتمام ورزد، همچنین میتواند از سرویسدهی به کشاورزانی که از آبهای غیرمجاز استفاده میکنند، خودداری و با این کار مسیر توقف برداشت غیرمجاز آب را تسهیل کند. محرومیت کشاورزان متخلف از وامهای کشاورزی بانک کشاورزی و محرومیت از انواع خدمات تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی وزارتخانه از جمله اقدامات مقابلهای برای توقف برداشت غیرمجاز آب است.
وزارت نیرو احکام دادگاهها را برخورد با متخلفان حوزه آب اجرا کند
کلانتری با بیان اینکه دادگاههای کشور در زمینه برداشت آبهای غیرمجاز در مقاطعی که دولت خواسته خیلی خوب عمل کردهاند، تأکیدکرد: امیدواریم وزارت نیرو هم این احکام را بهدرستی و بهدقت اجرایی کند چون در گذشته موردی در حوضه دریاچه ارومیه داشتیم که یکی از مدیران کل آب استان از برخورد با برداشتکنندگان غیرمجاز آب خودداری کرد و مدعی بود با کسی که مستضعف است و آب غیرمجاز برداشت میکند، برخورد نمیکند. این مدیر دو تخلف انجام میداد؛ هم اینکه از برخورد با برداشت غیرمجاز آب جلوگیری نمیکرد، هم اینکه در اجرای حکم دادگاه مبنی بر برخورد با متخلف کوتاهی میکرد.
افزایش ناگهانی بارش کشور فقط یک خوش خیالی است
وی در ادامه اظهارکرد: در شرایط حاضر دوران سختی را میگذرانیم چون ۴۰ روز از شروع سال آبی جدید گذشته و بارش تعدادی از استانهای کشور کمتر از نیم میلیمتر بوده است. کمتر از نیم میلیمتر به معنای بارش صفر است بنابراین خوش خیالی است که تصور کنیم در یک مقطعی بهطور ناگهانی بارندگی کشور به ۵۰۰ میلیمتر برسد، پس مجبوریم که منابع آب کشور را مدیریت و با متخلفان این حوزه برخورد جدی کنیم.
رییس سازمان محیطزیست گفت: خوشبختانه، نظرات اردکانیان از این لحاظ در راستای حفظ آب کشور است که قطعاً حفظ آب، منجر به حفظ محیطزیست خواهد شد، البته تفکرات آبی اردکانیان با این هدف نیست که به محیطزیست کمک کند یا محیطزیست را حفظ کند بلکه با این دانش و نیت است که اگر محیطزیست حفظ نشود آبی هم برای سایر مصارف وجود نخواهد داشت.
پایش کیفیت آب از اهداف مهم سازمان حفاظت محیطزیست
کلانتری در بخش دیگر گفتوگو به ضرورت پایش و بهبود کیفیت آب پرداخت و با اشاره به اینکه پایش کیفیت آب وظیفه سازمان حفاظت محیطزیست است، اظهارکرد: این سازمان در مورد کیفیت آب باید نظر کارشناسی خود را اعلام کند. متأسفانه شهرهایی که با کمبود آب مواجه هستند؛ کیفیت آبی بسیار بدی نیز دارند. این شهرها را باید شناسایی و وضعیت آنها را پایش کنیم حتی اگر سازمان حفاظت محیطزیست خودش این توانایی را نداشته باشد برونسپاری به دانشگاهها صورت خواهد گرفت.
وی در پایان در مورد روند انجام این کار تصریحکرد: مقدمات اجرای این تصمیم در حال آغاز است البته متأسفانه امسال منابع مالی نداریم و باید پیشبینی در بودجه سال آینده برای این امر صورت گیرد. به هر صورت سازمان حفاظت محیطزیست نمیتواند به صرف اینکه نیروی انسانی کافی ندارد، تماشاچی باشد بلکه باید آلودگی آبها به فلزات سنگین و شور شدن آبها را به دولت و وزارت نیرو اعلام کند و پیگیری بهبود کیفیت آبهای آلوده باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.