بهره‌برداری از ۱۳ سد ملی با ۳٫۴ میلیارد متر مکعب حجم مخزنی

    در کل کشور ۱۴۱ سد با حجم مخزن ۱۴ میلیارد متر مکعب در برنامه اجرایی وزارت نیرو قرار دارد که از این تعداد، ۹۴ سد با سرعت بالا در دست اجراست و در سال ۹۵ نیز با جدیت پیگیری خواهند شد و براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته در طول سال‌های برنامه ششم توسعه به […]

 

 

در کل کشور ۱۴۱ سد با حجم مخزن ۱۴ میلیارد متر مکعب در برنامه اجرایی وزارت نیرو قرار دارد که از این تعداد، ۹۴ سد با سرعت بالا در دست اجراست و در سال ۹۵ نیز با جدیت پیگیری خواهند شد و براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته در طول سال‌های برنامه ششم توسعه به بهره‌برداری می‌رسند.

محمد حاج رسولی‌ها، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به مهم‌ترین برنامه‌های شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران در حوزه تأمین آب گفت: در کشور ما پراکندگی زمانی و مکانی بارندگی‌ها نامناسب وجود دارد، یعنی ریزش‌های جوی در فصولی صورت می‌گیرد که نیاز کم‌تری به آب است و قسمت اعظم نزولات در برخی مناطق متمرکز است و به همین علت ایجاد مخازن ذخیره آب از طریق سدسازی یکی از راهکارهای مقابله با مشکل کم آبی محسوب می‌شود.

به گفته وی، وزارت نیرو که بر اساس قانون مسؤولیت خطیر تأمین آب در ۳ بخش شرب، کشاورزی و صنعت را بر عهده دارد همواره در انجام این وظیفه خطیر مصمم بوده و فارغ از بحث‌های غیرکارشناسی و حاشیه‌ای، اهداف خود را دنبال می‌کند.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان این‌که با افتتاح این سد‌ها در مجموع ۱۴ میلیارد مترمکعب آب استحصال خواهد شد، اظهار کرد: به موازات این برنامه‌ها ساخت شبکه‌های آبیاری و زهکشی نیز در طول برنامه ششم پیگیری می‌شود و در سال جاری ۵۵۰۰۰ هکتار از این شبکه‌ها به بهره‌برداری خواهد رسید.

حاج رسولی‌ها در خصوص فعالیت‌های دولت یازدهم در حوزه سدسازی، خاطرنشان کرد: از آغاز فعالیت دولت یازدهم ۱۳ سد ملی با حجم مخزن تقریبی ۳٫۴میلیارد متر مکعب بهره‌برداری شده که ۷ سد آن روی رودخانه‌های مرزی ساخته شده است.

وضعیت سدسازی در سال ۹۵

وی ادامه داد: ۳ سد ملی به ظرفیت ۳۸۳ میلیون متر مکعب آبگیری شده که در مجموع ۱۴ سد ملی به ظرفیت ۷٫۳ میلیارد متر مکعب آبگیری و افتتاح شده است همچنین عملیات اجرایی ۱۱ سد مخزنی با قابلیت تنظیم آب سالانه به میزان ۱۰۳۹ میلیون متر مکعب و حجم مخزن ۱۸۰۴ میلیون متر مکعب شروع شده است.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با بیان این‌که بیش از ۹۰ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در سطح کشور احداث شده است، گفت: در سال ۹۵ که سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل است خوشبختانه تعداد ۱۴ سد با حجم مخزن ۱٫۵۲۳ میلیارد متر مکعب افتتاح و یا آبگیری می‌شود که از این تعداد دو سد تنگ حمام با حجم مخزن ۶۹ میلیون متر مکعب و دایک سد گیلانغرب در استان کرمانشاه باحجم مخزن ۶٫۷ میلیون مترمکعب حجم مخزن، هفته گذشته بهره‌برداری شدند.

به گفته وی علاوه بر این‌ها یک سد در ماه جاری در استان لرستان به بهره‌برداری می‌رسد و همزمان عملیات انحراف آب در یکی دیگر از سدهای مهم استان لرستان آغاز و عملیات اجرایی برای تکمیل سد به سرعت در سال ۹۵ انجام می‌شود.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با اشاره به این دو طرح در استان لرستان و زمان افتتاح آنها، اظهار کرد: در استان لرستان سد حوضیان الیگودرز با حجم ۳۱٫۲ میلیون مترمکعب آماده بهره‌برداری است که هدف از اجرای این سد که طول تاج آن۵۳۳ مترو عرض تاج آن۱۰ متر است، تأمین آب ۳۰۰۰ هکتار اراضی کشاورزی و تأمین آب صنعت در الیگودرز به میزان دو میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده است.

حاج رسولی‌ها با بیان این‌که برای اجرای سد حوضیان ۱۲۰ میلیارد تومان هزینه شده و با بهره‌برداری از آن هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی در لرستان ایجاد می‌شود، گفت: همزمان با افتتاح سد حوضیان الیگودرز، عملیات انحراف آب سد آبسرده بروجرد نیز در استان لرستان با حجم مخزن ۶۰ میلیون مترمکعب آغاز خواهد شد.

وی ادامه داد: سدمخزنی آبسرده در فاصله ۱۶ کیلومتری شمال غرب شهر بروجرد و بر رودخانه آبسرده از سرشاخه‌های دز واقع شده است، این سد باهدف مهار سیلاب‌های رودخانه آبسرده و آبیاری حدود ۸۴۰۰ هکتار از اراضی پایاب و همچنین تأمین بخشی از آب شرب شهر بروجرد و تولید ۶ مگاوات برق در حال اجراست.

حاج رسولی‌ها در خصوص زمان اجرای این طرح نیز بیان کرد: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده افتتاح و بهره‌برداری از سد حوضیان و عملیات انحراف آب سد آبسرده بروجرد، در اردیبهشت سال جاری با حضور مقامات ارشد کشور آغاز خواهد شد.