تشریح مفهوم اقتصاد کلان

تشریح مفهوم اقتصاد کلان در اقتصاد کلان روابط اقتصادی و متغیر‌هایی مانند تولید، مصرف، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، درآمد، رشد اقتصادی و تورم مورد بررسی قرار می‌گیرد. به گزارش میزان، در اقتصاد کلان (Macroeconomics) روابط اقتصادی متغیر‌هایی مانند تولید، مصرف، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، درآمد، رشد اقتصادی، تورم و مانند اینها مورد بررسی و مطالعه قرار می‌گیرد. به عبارت […]

تشریح مفهوم اقتصاد کلان

در اقتصاد کلان روابط اقتصادی و متغیر‌هایی مانند تولید، مصرف، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، درآمد، رشد اقتصادی و تورم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

به گزارش میزان، در اقتصاد کلان (Macroeconomics) روابط اقتصادی متغیر‌هایی مانند تولید، مصرف، پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، درآمد، رشد اقتصادی، تورم و مانند اینها مورد بررسی و مطالعه قرار می‌گیرد.

به عبارت دیگر اقتصاد کلان، بررسی وضع اقتصادی در سطح کل است و برخلاف اقتصاد خرد که به بررسی قیمت‌ها، مقدار خرید، فروش، هزینه، درآمد و… در سطح بنگاه‌ها و بازار‌های فردی می‌پردازد، اقتصاد کلان مجموعه نظریه‌هایی است که پدیده‌های اقتصادی را در سطح مقادیر جمعی تجزیه و تحلیل می‌کند و مجموع رفتار‌‌ها و واکنش‌های اقتصادی و نیز دوران‌های بازرگانی و تغییرات ایجادشده در بازار‌های کالا‌‌ها و خدمات، کار، سرمایه و پول را مورد مطالعه قرار می‌دهد.

دامنه اقتصاد کلان بسیار گسترده و مشتمل بر نظریه‌های سرمایه‌گذاری، تولید، درآمد، اشتغال، بیکاری، تورم، مصرف، سطح عمومی قیمت‌ها، نظریه‌های پولی و نرخ‌های بهره، سود، هزینه‌ها و بدهی‌های دولت، کسری بودجه، تجارت خارجی و به‌طورکلی شامل مجموعه سیاست‌های مالی و پولی و رشد اقتصادی و حتی پیش‌بینی تغییر آنها در آینده است.

هدف‌های اقتصاد کلان در گذشته و امروز گرچه تفاوت‌های عمده‌ای را به ویژه از نظر سیاست‌گذاری‌ها و دخالت دولت‌‌ها در امور اقتصادی داشته است، اما کلیت آنها در جامعه تغییر چندانی نکرده است. مهم‌ترین هدف‌های اقتصاد کلان دستیابی و یا نزدیک شدن به موارد زیر است:

اشتغال کامل

وضعیتی که در آن بیکاری غیرارادی وجود نداشته باشد و یا در حداقل ممکن و قابل قبول باشد.

ثبات قیمت‌ها

یعنی سیاست‌گذاران اقتصادی با سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌های خود سعی کنند با اقدامات مناسب طوری عمل کنند که قیمت‌ها (قیمت کالاها، خدمات، عوامل تولید و…) نوسانات زیادی نداشته باشند.

توزیع عادلانه درآمد در جامعه

 

دسترسی همه آحاد جامعه به امکانات با تبعیض و تمایز نباشد، به‌طوری که شکاف‌های موجود بین دهک‌های درآمدی جمعیت کشور کم شود و یا حداقل، زیادتر نشود.