تلنبار محصول کشاورزی در استان اردبیل

تلنبار محصول کشاورزی در استان اردبیل  گفته می‌شود اقتصاد اردبیل برپایه کشاورزی است اما بی‌برنامگی در ساماندهی تولیدات کشاورزی هر روز از ورشکستگی و بدهکاری کشاورزان و فعالان این حوزه در استان خبر می‌دهد. به گزارش مهر، تا زمانی که فصل برداشت نرسیده بود امیدواری برای سود اقتصادی از محصولات تولیدی در دل کشاورزان زنده […]

تلنبار محصول کشاورزی در استان اردبیل

 گفته می‌شود اقتصاد اردبیل برپایه کشاورزی است اما بی‌برنامگی در ساماندهی تولیدات کشاورزی هر روز از ورشکستگی و بدهکاری کشاورزان و فعالان این حوزه در استان خبر می‌دهد.

به گزارش مهر، تا زمانی که فصل برداشت نرسیده بود امیدواری برای سود اقتصادی از محصولات تولیدی در دل کشاورزان زنده بود اما با آغاز فصل برداشت، یکی‌یکی محصولات کشاورزی استان به تلنباری از بی‌برنامگی تبدیل شده و روی دست کشاورزان زحمتکش فاسد می‌شود.

تا جایی که برخی کشاورزان عطای سود را به لقایش بخشیده‌اند و با مبلغی کم‌تر از قیمت تمام شده محصولات، آن را به فروش می‌رسانند و برخی قصد ترک شغل خود و ورود به حرفه دیگر را دارند.

کشاورزی در بازار فعلی نمی‌صرفد

در محورهای توسعه استان اردبیل، کشاورزی حرف اول را می‌زند. تا آنجا که برخی کشاورزی اردبیل را عامل تحرک بازار اقتصادی آن می‌دانند و معتقدند نبود صنایع بزرگ در این استان موجب شده، محصولات کشاورزی تنها موتور محرکه بازار و علت تداوم حیات آن باشد.

با این وجود اغلب کشاورزان از وضعیت بازار فروش محصولات خود ابراز گله‌مندی می‌کنند و معتقدند در چنین بازاری کشت و بعد فروش یک محصول کشاورزی صرفه اقتصادی ندارد.

برخی کشاورزان مهاجرت کردند

مجموعه وضعیت محصولات کشاورزی و بدهی‌های مکرر مالی موجب شده برخی کشاورزان زمین کشاورزی خود را اجاره دهند، برخی میزان کاشت را کاهش دهند و برخی به امید سودآفرینی محصول خود را تغییر دهند.

به نظر می‌رسد در زمان برداشت محصول جیب کشاورز پر از پول باشد اما به دلیل عدم‌ حمایت کشاورزان حتی در تأمین نهاده‌های کشاورزی دچار مشکل شده‌اند، اما در این میان کشاورزانی نیز به دلیل ضعف حمایت‌ها مهاجرت را ترجیح می‌دهند. به‌طوریکه رستمی، کشاورز خلخالی در این خصوص گفت: ما در تأمین آب و نهاده‌ها با مشکل مواجه می‌شویم و به همین دلیل برخی کشاورزان از روستا‌ها مهاجرت کردند.

وی افزود: کشاورزی شغل آبا و اجدادی ما است اما وقتی به جای سودآفرینی مرتباً زیان می‌کنیم، برخی شغل خود را تغییر می‌دهند.

در واقع بی‌توجهی به نیاز کشاورزان و ناتوانی در مدیریت بازار و فروش محصولات کشاورزی موجب شده خود دستگاه‌های آسیب‌زدا به آسیب‌های اجتماعی دامن بزنند.

در این میان سکوت متولیان بخش کشاورزی در استان موجب سردرگمی و پادرهوایی کشاورزان شده است. به‌طوریکه حتی در مطالبه بدهی گندم‌کاران اردبیلی تحرک خاصی مشاهده نشد و تنها اظهارات مسؤولان کشوری دیکته‌وار انعکاس یافته است.

به اذعان رییس جهاد کشاورزی استان اردبیل پرداخت دیرهنگام مطالبات گندم‌کاران حتی کشت مجدد محصول را دچار مشکل کرده است و برخی کشاورزان قادر به تأمین نهادهای کشاورزی نیستند.

باغداران در سال پر محصول زیان کردند

آفت‌ها، خشکسالی، سرمازدگی و کاهش بارش همه ساله تیشه‌ای بر ریشه محصولات کشاورزی اردبیل است. امسال هر چند خشکسالی را در اردبیل پشت سرگذاشتیم و مطابق اعلام هواشناسی استان بارش‌‌ها در نیمه نخست سال به نسبت سال گذشته با کاهش همراه بود اما در مجموع سال پرباری برای محصولات باغی رقم خورد.

اما خنده‌های کشاورزان به گریه تبدیل شده و محصولات باغی نیز روی دست مانده است. اخبار قطع درختان میوه روزی تأیید و روزی تکذیب می‌شود و میوه‌های باکیفیت و بازارپسند به قیمت کم‌تر از هزینه تمام شده به فروش می‌رسد.

آمار و ارقام صادرات مشخص نیست

نه تنها معرفی و فروش مقرون به صرفه محصولات کشاورزی در اردبیل هیچ برنامه منسجمی ندارد و با دم‌دستی‌‌ترین شیوه‌ها، پشت وانت و در کنار خیابان به فروش می‌رسد، در بازارهای جهانی نیز محصولات نمونه اردبیل خریدار ندارد.

 

هر چند راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان اخیراً سیب‌زمینی را به عنوان یکی از محصولات صادراتی از پایانه مرزی بیله‌سوار عنوان کرده است اما تلاش خبرنگار مهر برای دریافت میزان صادرات و مقایسه آن با سال گذشته هم نه از سوی این اداره کل و نه از سوی گمرک اعلام نشد.