کشت کلزا، تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت‌غذایی

کشت کلزا، تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت‌غذایی وابستگی بیش از ۹۰ درصدی به خارج کشور در تأمین دانه‌های روغنی اهمیت کشت آن را در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی روشن می‌کند که در این ارتباط دانه روغنی کلزا از نقش و اهمیت به‌سزایی برخوردار است. به گزارش ایرنا، با تولید محصولات غذایی به‌خصوص دانه‌های روغنی […]

کشت کلزا، تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت‌غذایی

وابستگی بیش از ۹۰ درصدی به خارج کشور در تأمین دانه‌های روغنی اهمیت کشت آن را در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی روشن می‌کند که در این ارتباط دانه روغنی کلزا از نقش و اهمیت به‌سزایی برخوردار است.

به گزارش ایرنا، با تولید محصولات غذایی به‌خصوص دانه‌های روغنی برای تأمین نیاز اساسی مردم علاوه بر پاسداری از امنیت غذایی می‌توان تولید داخلی را نیز در راستای اقتصادی مقاومتی هدایت کرد.

برای تولید پایدار گندم، کشت دانه روغنی کلزا ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری‌ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می‌شود.

کشت مداوم گندم در اراضی زراعی سبب کاهش توان رویشی اراضی و افت قابل توجه میزان تولید گندم می‌شود که برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب گندم برای کشت جایگزین در نظر داشت که بررسی‌های علمی نشان می‌دهد دانه روغنی کلزا بهترین نوع محصول در این زمینه است.

کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتیین می‌باشد که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندک اسیدهای چرب اشباع شده همانند زیتون جزو باارزش‌‌ترین روغن‌های خوراکی است.

پروتیین موجود در کنجاله کلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می‌شود.

* پایداری تولید غلات با کشت کلزا

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌رضوی گفت: روغن از کالاهای اساسی و ضروری است که ارتباط نزدیک با معیشت اقشار جامعه دارد.

مجتبی‌مزروعی افزود: ایران ۹۵ درصد از نیاز به این محصول اساسی را از طریق واردات تأمین می‌کند که خطر بزرگ برای امنیت غذایی کشور است به همین دلیل خودکفایی در تولید روغن اهمیت بسیار دارد.

وی اظهارکرد: پایداری تولید غلات به ‌ویژه ادامه خودکفایی گندم از نتایج اثبات شده تناوب کشت این محصولات با دانه‌های روغنی از جمله کلزا می‌باشد.

وی گفت: تکرار کاشت یک نوع محصول غلات بیش از ۴ سال متوالی در یک زمین باعث افت تولید به شکل چشمگیر می‌شود اما اگر دانه روغنی کلزا در کشت تناوبی این محصول قرار گیرد، در سال بعد از کشت دانه روغنی، تولید غلات دست‌کم ۲۰ درصد افزایش می‌یابد، ضمن این‌که محصول کلزا نیز به ‌دست می‌آید.

* کشت پاییزه کلزا

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌رضوی با بیان این‌که کشت پاییزه کلزا از راه‌های بهره‌وری بهتر از آب است، گفت: با کشت پاییزه این محصول تلاش می‌شود علاوه بر تقویت خاک و افزایش پایداری کشت غلات از بارندگی‌های پاییز و زمستان نیز استفاده بهتری شود.

 

صالحی افزود: امسال با آغاز کشت پاییزه کلزا ۱۲ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی در این استان زیر کشت این محصول رفت.