سد ایلی‌سو ترکیه فاجعه‌ای برای محیط‌زیست‌ ایران

سد ایلی‌سو ترکیه فاجعه‌ای برای محیط‌زیست‌ ایران  ترکیه با احداث چندین سد در سطح منطقه می‌خواهد از آب‌ دجله و فرات برداشت کند که احداث جدید‌ترین سد فاجعه‌ زیست‌محیطی بزرگی را در ایران به وجود خواهد آورد. به گزارش اقتصاد آنلاین،کارشناسان می‌گویند در سال ۲۰۵۰ قرار است به جای جنگ نفت، «جنگ آب» راه بیفتد. […]

سد ایلی‌سو ترکیه فاجعه‌ای برای محیط‌زیست‌ ایران

 ترکیه با احداث چندین سد در سطح منطقه می‌خواهد از آب‌ دجله و فرات برداشت کند که احداث جدید‌ترین سد فاجعه‌ زیست‌محیطی بزرگی را در ایران به وجود خواهد آورد.

به گزارش اقتصاد آنلاین،کارشناسان می‌گویند در سال ۲۰۵۰ قرار است به جای جنگ نفت، «جنگ آب» راه بیفتد. درست در آن زمان سیل بی‌آبی مردم را با خود می‌برد. ترکیه این پیش‌بینی کارشناسانه را سال‌ها پیش انجام داد و از سال ۱۹۸۰ نیز به صورت جدی روی این موضوع متمرکز شد و سرمایه‌گذاری کرد تا در جنگ جهانی آب، آب‌های خودش را با قیمت گران نخرد.

این تصمیم ترکیه، Guneydogu Anadolu Projesi یا طرح آناتولی جنوب‌شرقی نام گرفت که به اختصار آن را GAP نیز می‌نامند. این طرح خودمحورانه ترکیه برای آن است که با سدسازی‌های مختلف و متعدد بر روی رودخانه‌های ترکیه بدون در نظر گرفتن حقابه‌ کشورهای دیگر، آب‌های دجله و فرات را که از این کشور سرچشمه می‌گیرند، خود استفاده کنند.

گاپ، طرحی عمرانی است که بر پایه آن دولت ترکیه در نظر دارد مجموعه‌ای از سد و نیروگاه برقابی را بر بخش بالای رودخانه‌های دجله و فرات که از کوه‌های آناتولی مرکزی سرچشمه می‌گیرند و از جنوب‌شرقی آن کشور به سوی سوریه و عراق روان می‌شوند، بسازد.

دولت ترکیه مدعی است که در چارچوب این طرح، نه تنها برق و آب برای توسعه کشاورزی تأمین شده و سیلاب‌‌ها کنترل خواهند شد، بلکه امکانات بسیاری مانند جاده، راه‌آهن، فرودگاه، جاذبه گردشگری، کارخانه، بیمارستان، مدرسه و امکانات نوین برای مردم این کشور فراهم می‌شود و از مهاجرت مردم نیز جلوگیری خواهد شد.

دولت ترکیه، برای اجرای کامل این طرح ۳۰ سال زمان و ۳۲ میلیارد دلار پول در نظر گرفته است. در این طرح، ۱۴ سد بر روی فرات، ۸ سد بر دجله و سرجمع ۱۹ نیروگاه برقابی ساخته خواهد شد. پس از تکمیل، این طرح قرار است ۱٫۷ میلیون هکتار زمین کشاورزی را آبیاری و سالانه ۵۵ میلیارد کیلووات-ساعت برق تولید کند. نخستین سازه بزرگ که در این طرح ساخته شد، سد آتاتورک بود که در سال ۱۹۹۲ تکمیل شد.

ترکیه قصد دارد سد «ایلی‌سو» را بر روی رود دجله بسازد و با این کار از ورود ۵۶ درصد منابع آب دجله به خاک عراق جلوگیری می‌کند که تبعات زیست‌محیطی داشته و تنش بین کشورهای ترکیه، عراق و ایران ایجاد خواهد کرد.

دجله مستقیماً از ترکیه وارد عراق می‌شود و عراق را آبیاری می‌کند و سرانجام به تالاب هورالعظیم می‌رسد. اگر سد «ایلی‌سو» بر روی دجله ساخته شود، این کار از ورود ۵۶ درصد منابع آب دجله به خاک عراق جلوگیری می‌کند که در نتیجه باید منتظر از بین رفتن قریب‌الوقوع تالاب هورالعظیم و یک فاجعه بزرگ زیست‌محیطی در ایران باشیم.

 

اما طرح گاپ و سد ایلی‌سو نه‌تنها جنوب ایران، بلکه شمال و شمال‌غربی آن را نیز به صورت جدی و بحرانی تهدید می‌کند.