ریزش ساختمان‌ها در پی غفلت از پیمانکاران ذی‌صلاح

ریزش ساختمان‌ها در پی غفلت از پیمانکاران ذی‌صلاح   در اثر زلزله مهیبی که هفته گذشته در استان‌های غربی کشور به وقوع پیوست، تعداد زیادی از ساختمان‌ها تخریب و بر سر ساکنان آنها آوار شد. به گزارش صما، در این بین اگرچه ریزش ساختمان‌های قدیمی و غیرمقاوم دور از ذهن نبود؛ اما ریزش ساختمان‌های مسکن […]

ریزش ساختمان‌ها در پی غفلت از پیمانکاران ذی‌صلاح

 

در اثر زلزله مهیبی که هفته گذشته در استان‌های غربی کشور به وقوع پیوست، تعداد زیادی از ساختمان‌ها تخریب و بر سر ساکنان آنها آوار شد.

به گزارش صما، در این بین اگرچه ریزش ساختمان‌های قدیمی و غیرمقاوم دور از ذهن نبود؛ اما ریزش ساختمان‌های مسکن مهر که تنها چند سال از ساخت آنها سپری شده و انتظار می‌رفت که سرپناه امنی باشد برای ساکنان این خانه‌ها که عمدتاً از اقشار ضعیف جامعه هستند، مسأله‌ای نیست که بتوان به راحتی از کنار آن عبور کرد و این مسأله با توجه به گستردگی مسکن مهر در شهرهای کشور اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کند.

براساس این گزارش مصالح ساختمانی غیراستاندارد، عدم طراحی‌ مطابق با مقررات و آیین‌نامه‌ها، اجرای ضعیف، جنس نامناسب زمین و لایهبندی، استقرار ساختمان‌ها بر روی گسل و بی‌توجهی به محل قرارگیری آنها در اراضی دارای استحکام کافی از جمله ایراداتی است که به مسکن مهر مناطق زلزله‌زده وارد است و کارشناسان هشدار می‌دهند که برای جلوگیری از خسارت‌های آتی، باید هر چه سریعتر برای ارتقای سطح کیفی و مقاومت مسکن مهر سایر شهر‌ها چاره‌اندیشی شود.

در همین رابطه رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان لرستان با اشاره به عوامل مؤثر بر ریزش ساختمان‌ها در زلزله اخیر گفت: در خصوص دلایل این اتفاق می‌توان به مواردی از قبیل عدم به‌کارگیری سازندگان ذی‌صلاح مسکن و ساختمان و عدم رعایت مقررات ملی ساختمان در صنعت ساخت‌وساز کشور اشاره کرد.

امیرمحمدامیری همچنین در پاسخ به این‌که دلایل اصلی ریزش ساختمان‌ها در پروژه‌های مسکن مهر چه بوده است و در این راستا مهندسان چه وظایفی برعهده‌ دارند، تصریح‌کرد: در خصوص دلایل ریزش ساختمان‌های مسکن مهر باید گفت، با توجه به این‌که قیمت قرارداد این واحد‌ها با پیمانکاران پایین بوده است، از مصالح نامرغوب و غیراستاندارد در ساخت این پروژه‌ها استفاده شده است.

وی با بیان این‌که عدم نظارت مستمر و کافی بر ساخت این واحد‌ها منجر به بروز این اتفاق‌‌ها شده است، تأکیدکرد: ماده ۴ قانون نظام‌ مهندسی و کنترل ساختمان، بر این موضوع تأکید دارد ‌که اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی به آن دسته از امور فنی در بخش‌های ساختمان و شهرسازی مستلزم داشتن صلاحیت حرفه‌ای است، اما متأسفانه قانون به‌طور کامل اجرایی نمی‌شود.

امیری همچنین با ابراز تأسف از این‌که ساخت و ساز‌ها در دست افراد غیرمتخصص است عنوان‌کرد: متأسفانه بخش عمده صنعت ساخت ‌و ساز کشور در دست سودجویان این حوزه است که بدون بهره بردن از الزامات مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی، فقط در جهت بهره‌جویی بالای اقتصادی خود در این بخش مشغول به فعالیت هستند.

 

رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان لرستان با انتقاد از روند موجود و فراهم بودن بسترهای فعالیت این افراد سودجود در صنعت ساختمان یادآورشد: تاکنون هیچ ارگان نظارتی و اجرایی نتوانسته به‌طور جدی در این راستا با این قبیل از سازندگان برخورد داشته باشد. بنابراین رویه موجود منجر به خسارت‌های فراوان مالی و معنوی به بهره‌برداران نهایی یعنی عامه مردم شده است.