فضای رقابتی صاحبان فناوری انرژیهای نو، سالم میشود آغاز سناریوی واقعی کردن بهای برق تجدیدپذیرها با یک مناقصه گروه انرژی – پتانسیل خفته ایران در تولید انرژی از بخش تجدیدپذیرها درحال بیداری است. درحالی که کشور در تولید برق با کمک توربینهای بادی سابقهای بیش از دو دهه در کارنامه انرژی خود ثبت کرده است؛ […]
فضای رقابتی صاحبان فناوری انرژیهای نو، سالم میشود
آغاز سناریوی واقعی کردن بهای برق تجدیدپذیرها با یک مناقصه
گروه انرژی – پتانسیل خفته ایران در تولید انرژی از بخش تجدیدپذیرها درحال بیداری است. درحالی که کشور در تولید برق با کمک توربینهای بادی سابقهای بیش از دو دهه در کارنامه انرژی خود ثبت کرده است؛ در همین راستا به منظور تولید و خودکفایی ساخت ادوات و تجهیزات و تولید توربینها قدمهایی نیز برداشته است. نصب توربینهای چند ۱۰۰ کیلوواتی تا ساخت توربینهایی با چند مگاواتی در ایران خود مهر تأییدی است بر ادعای فوق.
به گزارش خبرنگار مناقصهمزایده، این خیز میتواند در جهت پیشبرد سبد انرژی کشور بهویژه تجدیدپذیرها بسیار مؤثر باشد. صنعت برق در پی باز کردن راه و مسیر جدیدی است تا تغییر و تحولی اساسی در اقتصاد ایجاد کند. بهویژه آنکه با کمک اهرم انرژیهای تجدیدپذیر ظرفیت تولیدی برق درحال افزایش است؛ در همین راستا نیز تاکنون توانسته جایگاه خاصی را در سطح بینالمللی برای خود دست و پا کند.
مهمترین مشکل بخش خصوصی که سهم ۵۰ درصدی در تولید برق کشور را در کارنامه کاری خود ثبت کردهاند؛ مشکل مالی است.
شکاف مالی ایجاد شده هیزمی بر آتش پروژههای نیمهکاره انداخته است که برای پر کردن این شکاف باید به صورت جد مسؤولان ودستاندرکاران وارد عمل شوند.
از سوی دیگر عدم پرداخت مابهالتفاوت قیمت تمام شده انرژی برق و انشعاب با قیمتهای فروش تکلیفی، مطابق قانون حمایت از صنعت برق، از چالشهای دیگری است که برگرده صنعت برق سنگینی میکند و در ادامه گرانی تعرفههای برقی بر سر دوراهی قرار گرفتهاند.
این همان نکتهای است که مجیدفرمد، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی شرکت توانیر به آن اذعان دارد. وی پایین بودن بهای برق و یارانهای بودن آن، ناپایداری در منابع مالی اختصاص یافته به خرید برق تولید شده از منابع تجدیدپذیر، بالابودن نامتعارف هزینههای خرید برق تضمینی از نیروگاههای تجدیدپذیر، متغیر بودن تولید انرژی حاصل از منابع تجدیدپذیر و وابستگی آنها به شرایط محیطی و همچنین عدم اطمینان به تولید برق حاصل از نیروگاههای تجدیدپذیر درزمان پیک مصرف را از جمله چالشهای جدی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور برشمرد.
فارغ از مسایل مالی و دغدغههای بودجهای که همیشه سایه خود را بر سر تولیدکنندگان خصوصی در بازار برق میاندازد نباید از مسایل دیگر که عاملی تهدیدکننده برای بخش انرژیهای نو محسوب میشود، غافل شد.
دوربودن منابع تجدیدپذیر از مراکز مصرف برق نیز یکی دیگر از مشکلات برق بادیها است که این موضوع جدیت تمرکز شبکههای انتقال برق برای اتصال به شبکه را به رخ میکشد. در این شرایط پر واضح است که استفاده از تجربههای بینالمللی سایر رقبا در احداث و بهرهبرداری نیروگاههای تجدیدپذیر میتواند در کنترل و زمامداری این وضعیت به داد نیروگاهداران و تولیدکنندگان برق برسد.
فرمد با دریافتن این مهم بیان میکند: ایران قصد دارد از دستاوردهای ارزشمند کشورهای پیشرو در عرصه توسعه تجدیدپذیرها استفاده کند و به زودی مشابه آن کشورها در کنار خرید تضمینی برق براساس روش(تعرفه خرید تضمینی برق) به برگزاری مناقصه برای احداث یک مزرعه خورشیدی ۱۵۰ مگاواتی در یزد اقدام کند.
این اقدام به واقعیکردن قیمتهای خرید برق از تجدیدپذیرها و ایجاد فضای رقابتی سالم بین دارندگان فناوری تجدیدپذیر منجر خواهد شد.
در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد از ظرفیتهای تجدیدپذیر دنیا به روش خرید تضمینی صورت میگیرد، وقوع چنین اتفاقی در داخل کشور میتواند عاملی انگیزشی برای بخش خصوصی تلقی شود. براساس گفته مسؤولان، مجلس شورای اسلامی پیشتر مصوب کرده بود که طبق ماده ۵ قانون حمایت از صنعت برق، دولت موظف است برای تأمین بخشی از انرژیهای تجدیدپذیر عوارض مصرف برق را پیشبینی کرده و صددرصد آن را صرفاً با کمک به اجرای طرحها حمایت کند.
علیرضادائمی، قائممقام وزیر نیرو در امور بینالملل بهتازگی بیان کرده است: براساس برنامه پنجساله ششم توسعه در کشور، وزارت نیرو میبایست تا پایان برنامه ظرفیت منصوبه نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور را به ۵ هزار مگاوات و ظرفیت کل انرژی نصب شده در کشور را به ۱۰۰ هزار مگاوات برساند.
۱۰ درصد از ۷۵ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی کشور به نیروگاههای برقابی و کمتر از ۱۰۰۰ مگاوات مربوط به انرژیهای نو (خورشیدی و بادی) تعلق میگیرد که با توجه به نقش مهم بخش خصوصی فعال و واقعی در تولید انرژی انتظار میرود، چتر حماتی دولت بیش از پیش بر سر این بخش گسترده شود و در جذب و تزریق فاینانس، تسهیلات داخلی و خارجی به صورتی مؤثر ورود پیدا کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.