شناسایی مهم‌ترین عوامل نابودی جنگل ها

شناسایی مهم‌ترین عوامل نابودی جنگل ها جنگل‌های جهان طی سال‌های بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ شاهد نابودی گسترده‌ای بودند و این جنگل‌زدایی به‌طور خاص در کشورهای کامبوج، اندونزی و مالزی بیش‌تر بوده و دلیل آن نیز مسطح کردن زمین‌های جنگلی در مقیاس‌های کوچک و متوسط اعلام شده است. به گزارش سینا پرس تیمی از پژوهشگران دانشگاه […]

شناسایی مهم‌ترین عوامل نابودی جنگل ها

جنگل‌های جهان طی سال‌های بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ شاهد نابودی گسترده‌ای بودند و این جنگل‌زدایی به‌طور خاص در کشورهای کامبوج، اندونزی و مالزی بیش‌تر بوده و دلیل آن نیز مسطح کردن زمین‌های جنگلی در مقیاس‌های کوچک و متوسط اعلام شده است.

به گزارش سینا پرس تیمی از پژوهشگران دانشگاه دوک در ایالات‌متحده‌آمریکا به تازگی اقدام به مطالعه کشورهای دارای جنگل‌های استوایی به‌طور مجزا کرده‌اند. در این مطالعات عوامل متعددی که در نابودی جنگل‌ها دخیل هستند از جمله استخراج معادن، فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد نزدیک به نیمی از تخریب جنگل‌های جهان در سطح دنیا به صورت غیرقانونی و مخفیانه انجام می‌شود. سودجویی به منظور تجارت موادی از قبیل گوشت قرمز، چرم، سویا، روغن پالم و چوب مهم‌ترین انگیزه افرادی است که به صورت غیرقانونی جنگل‌ها را تخریب می‌کنند و عوامل طبیعی مانند آتش‌سوزی، سیل و… در مقایسه با فعالیت‌های این افراد، خسارت بسیار کم‌تری به جنگل‌های دنیا وارد می‌کند.

در این مطالعات محققان از اندازه‌گیری نابودی جنگل‌ها به عنوان یک شاخص برای توصیف فعالیت‌های مقیاس کوچک استفاده کرده‌اند که بیش‌تر از ۱۰ و کم‌تر از۱۰۰۰هکتار بودند. بر این اساس، مشخص شد نابودی جنگل‌ها در مقیاس متوسط و بزرگ در افزایش جنگل‌زدایی در سطح جهان تحت نقش مهمی داشته و البته در همه جا به صورت یکسان نیست.

در همین رابطه جنیفر سونسون از پژوهشگران این تیم تحقیقاتی اعلام کرد: «نابودی جنگل‌ها در مناطق مختلف جهان به دلایل مختلفی رخ می‌دهد برای نمونه در فیلیپین و تایلند کم‌تر از ۱۰درصد نابودی جنگل‌ها در مقیاس وسیع انجام می‌شود. کشف دلایل ایجاد کننده این تغییرات می‌تواند پژوهشگران را در مطالعات بعدی خود با هدف حفاظت از جنگل‌ها یاری کند.»

یافته‌های این گروه پژوهشی نشان‌دهنده صحت مطالعات پیشین است که براساس آن مشخص شده بود سیاست‌هایی مانند توقف تولید سویا در مبارزه با جنگل‌زدایی در برزیل مؤثر بوده است که این موضوع به‌طور خاص در مواجهه با نابودی جنگل‌ها در مقیاس وسیع مشاهده می‌شود اما در عین حال نگرانی‌‌ها برای آینده همچنان باقی می‌ماند.

جنیفر سونسون در ادامه توضیحات خود افزود: «متأسفانه اخیراً در برزیل شاهد این هستیم که مسایل مربوط به سیاست‌های فزاینده‌ای که سبب افزایش نابودی جنگل‌ها می‌شود، بیش‌تر شده است. گام مهم بعدی این است که بررسی کنیم که آیا بیش‌ترین میزان تلفات جنگل‌ها ناشی از پاکسازی‌های بزرگ است یا کوچک؟ به این ترتیب می‌توان سیاست‌های مناسبی برای حفاظت از جنگل‌ها اتخاذ کرد.»

علاوه بر این همزمان با قطع درختان جنگلی، شاهد سوزانده شدن بخش اعظمی از این چوب‌‌ها هستیم که به نوبه خود دی‌اکسیدکربن زیادی را وارد جو می‌کنند. این مسأله هنگامی که زمین‌های جنگلی پس از تبدیل به زمین‌های زراعی و کاربری کشاورزی یا سایر استفاده‌های انسانی تبدیل می‌شود، مقدار زیادی از گازهای گلخانه‌ای دیگر مانند متان و اکسید نیتروژن در فعالیت‌های ناشی از آن آزاد می‌شود. علاوه بر این، منطقه نابود شده جنگلی دیگر نمی‌تواند به عنوان یک مرکز طبیعی جذب کربن عمل کند زیرا درختان و گیاهان جنگلی حجم زیادی از دی‌اکسیدکربن موجود در جو را به خود جذب می‌کنند.

باید در نظر داشت مصرف‌کنندگان محصولات دامی و صنایع چوب در سراسر دنیا و به ویژه مصرف‌کنندگان اروپایی و آمریکایی که از محصولاتی مانند گوشت گاو، چرم و چوب استفاده می‌کنند، در نابودی جنگل‌های دنیا سهمی به سزا دارند. سرعت تخریب مناطق جنگلی در قاره‌های آسیا و آفریقا روند سریع‌تری را طی کرده و این موضوع می‌تواند تبعات و بحران‌های جدی زیست‌محیطی در پی داشته باشد.

متأسفانه بیش‌ترین میزان حجم قطع درختان جنگلی به منظور ایجاد چراگاه‌های جدید برای مقاصدی مانند دامپروری است و موضوع در کشورهایی که بیش‌ترین میزان مساحت جنگل‌های دنیا را دارند مانند برزیل و اندونزی بیش‌تر مشاهده می‌شود.

 

از سوی دیگر گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد نزدیک به نیمی از تخریب جنگل‌های جهان در سطح دنیا به صورت غیرقانونی و مخفیانه انجام می‌شود. سودجویی به منظور تجارت موادی از قبیل گوشت قرمز، چرم، سویا، روغن پالم و چوب مهم‌ترین انگیزه افرادی است که به صورت غیرقانونی جنگل‌ها را تخریب می‌کنند و عوامل طبیعی مانند آتش‌سوزی، سیل و …. در مقایسه با فعالیت‌های این افراد، خسارت بسیار کم‌تری به جنگل‌های دنیا وارد می‌کند.