جزییات طرح ۷ ماده‌ای مجلس برای الزام بانک مرکزی به انعقاد پیمان پولی

عضو کمیسیون برنامه و بودجه تشریح کرد جزییات طرح ۷ ماده‌ای مجلس برای الزام بانک مرکزی به انعقاد پیمان پولی حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به طرح ۷ ماده‌ای مجلس برای الزام بانک مرکزی به انعقاد پیمان پولی دوجانبه گفت: طبق این طرح در طول ۵ سال باید ۶۰ درصد نیاز تجاری […]

عضو کمیسیون برنامه و بودجه تشریح کرد

جزییات طرح ۷ ماده‌ای مجلس برای الزام بانک مرکزی به انعقاد پیمان پولی

حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به طرح ۷ ماده‌ای مجلس برای الزام بانک مرکزی به انعقاد پیمان پولی دوجانبه گفت: طبق این طرح در طول ۵ سال باید ۶۰ درصد نیاز تجاری کشور به ارز از طریق پیمان پولی دوجانبه مرتفع شود.

حسینعلی‌حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس‌شورای‌اسلامی در گفت‌و‌گو با مقاومتی‌نیوز در رابطه با بحث انعقاد پیمان‌های پولی دوجانبه گفت: در حال حاضر مجلس‌شورای‌اسلامی براساس بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس و کارهای کارشناسی انجام شده، طرحی را مبنی بر انعقاد پیمان پولی دو جانبه در دست تهیه دارد.

وی افزود: مقرر شده است با انجام کار کارشناسی نهایی و اطلاع از نظرات متخصصان این حوزه، طرح مذکور تکمیل و با اتمام این مراحل در مجلس مطرح و تصویب شود.

حاجی‌دلیگانی با بیان این‌که با تصویب این طرح به دنبال حذف دلار از مبادلات ارزی و جایگزینی ارزهای ملی طرفین تجاری هستیم، گفت: انتظار بر این بود که این اقدام را دولت به صورت لایحه به مجلس ارایه کند.

طرح مجلس برای استفاده از ارزهای ملی و کاهش ریسک مبادلات

وی درباره جزییات این طرح گفت: این طرح متشکل از ۷ ماده است که در ابتدای آن، پیمان پولی دوجانبه تعریف شده و در موارد بعدی به منظور تحقق اقتصاد مقاومتی در حوزه پولی و بانکی، تقویت نقش ارز ملی‌ پیش‌بینی شده است تا بتوانیم از ریسک‌ها در امان باشیم.

حاجی‌دلیگانی خاطرنشان‌کرد: براساس این طرح دولت مکلف شده است با کشورهای طرف تجاری پیمان پولی دوجانبه امضا کند و زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آن را نیز فراهم کند.

نماینده مردم اصفهان افزود: ماده ۳ این طرح، بانک مرکزی را مکلف کرده تا از طریق شورای پول و اعتبار اولویت‌بندی کشورهایی که باید با آنها پیمان پولی دوجانبه امضا شود را ظرف ۶ ماه تعیین کند. همچنین در ماده دیگری وزارت نفت مکلف شده تا سال ۱۴۰۴ حداقل ۳۰ درصد از وجوه دریافتی بابت فروش نفت و سایر فرآورده‌های نفتی و غیره را از طریق پیمان پولی دوجانبه و با ارزهای ملی طرفین دریافت کند.

تکلیف بانک مرکزی برای کاهش ۶۰ درصدی نیاز به دلار و یورو تا سال ۱۴۰۴

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان این‌که وزارت امور خارجه مکلف شده است زمینه ایجاد این مبادلات را فراهم کند، گفت: بانک مرکزی همچنین مکلف شده تا سال ۱۴۰۴ با استفاده از پیمان‌های پولی دوجانبه و چندجانبه سهم ارزهای جهانروایی مانند دلار و یورو در تجارت ایران را تا اندازه ۶۰ درصد کاهش دهد.

این نماینده مجلس در ادامه گفت: در ماده دیگر این طرح آمده است که بانک مرکزی باید هر ۳ ماه یکبار گزارش وضعیت امضای پیمان‌های دوجانبه را به مجلس‌شورای‌اسلامی ارایه کند.

حاجی‌دلیگانی در ادامه گفت: همچنین در این طرح آمده که در پایان سال اول ۱۰ درصد از تجارت خارجی کشورمان از طریق پیمان پولی دوجانبه تسویه مالی شود و سال بعد ۱۵ درصد به آن افزوده شود به‌طوری که در پایان سال پنجم ۶۰ درصد از تجارت خارجی کشورمان به این شکل تسویه حساب شود.

انتخاب یورو به عنوان جایگزین دلار راهکار قابل اطمینانی نیست

وی در رابطه با بحثی که در مورد استفاده از یورو به جای دلار در مبادلات بین‌المللی مطرح شده است نیز گفت: یورو هم برادر دلار است و تحت سلطه و اختیارات اتحادیه اروپا قرار دارد و طبق تجربیات گذشته به این ارز نیز نمی‌شود، اطمینان کرد.

 

حاجی‌دلیگانی در پایان گفت: استفاده از یورو به عنوان شیوه دائمی پرداخت و جایگزین دلار در تمامی مبادلات ایران با طرفین تجاری‌‌اش ریسک‌های استفاده از دلار را داشته و راهکار موقتی است؛ درحالی که استفاده از ارزهای ملی راهکاری دائمی برای انجام تجارت و بی‌اثر کردن تحریم‌ها است.