استفاده درست از مصالح جدید ساختمانی

رؤسای نظام مهندسی استان‌ها خواستار شدند استفاده درست از مصالح جدید ساختمانی سازمان نظام مهندسی به لحاظ این‌که نقش مستقیمی در طراحی و ساخت ساختمان‌ها ایفا می‌کند، بدون شک می‌تواند در کاهش و بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها هم بسیار اثرگذار باشد. به گزارش صما، با توجه به این‌که با به‌کارگیری ترفندهای فنی نه چندان […]

رؤسای نظام مهندسی استان‌ها خواستار شدند

استفاده درست از مصالح جدید ساختمانی

سازمان نظام مهندسی به لحاظ این‌که نقش مستقیمی در طراحی و ساخت ساختمان‌ها ایفا می‌کند، بدون شک می‌تواند در کاهش و بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها هم بسیار اثرگذار باشد.

به گزارش صما، با توجه به این‌که با به‌کارگیری ترفندهای فنی نه چندان پیچیده در طراحی و معماری و همچنین با استفاده از مصالح و تجهیزات استاندارد و مناسب، می‌توان مصرف انرژی را تا حد قابل توجهی در ساختمان‌ها کاهش داد، اهمیت توجه طراحان و ناظران سازمان‌های نظام مهندسی در این زمینه بیش از پیش خود را نشان می‌دهد.

در همین رابطه رییس سازمان نظام مهندسی استان چهارمحال و بختیاری با تأکید بر نقش پررنگ سازمان نظام مهندسی در بهینه‌سازی مصرف انرژی گفت: سازمان نظام مهندسی ابتدا باید در حوزه اجرای مباحث مقررات ملی ساختمان وارد شود و استفاده از مصالح جدید و نوین در جداره ساختمان‌ها را ترویج کند.

اردشیر بنایی با اشاره به این‌که بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان دارای دو بخش است، گفت: یک بخش مربوط به طراحی، معماری، تأسیسات و مصالح به‌کاررفته در ساختمان‌ها است که در این زمینه سازمان‌ها می‌توانند با مهندسان هماهنگ شوند و آنها را به سمت استفاده از مصالحی هدایت کنند که برای ساختمان‌ها عایق مناسب و دارای پرت حرارتی کم‌تری باشد.

وی افزود: قسمت دوم مربوط به نظارت و کنترل استاندارد مصالح است و از آنجایی که احداث ساختمان از نظر طراحی و نظارت در دست مهندسان است، اگر مصالح مصرفی استاندارد در ساختمان‌ها استفاده و کاربرد آنها برای تحقق بهینه‌سازی مصرف انرژی توصیه شود، مهندسان می‌توانند با کنترل و اعمال نظارت، به استفاده از مصالح مناسب کمک کنند تا در نهایت ساختمان انرژی کم‌تری مصرف کند.

این مسؤول در ادامه با تأکید بر توسعه استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز‌ها بیان‌کرد: مصالح نوین نسبت به مصالح سنتی، عایق بهتری در برابر حرارت است و برای بهینه‌سازی مصرف انرژی، مسأله اصلی این است که جداره ساختمان‌ها در برابر حرارت و برودت عایق باشد.

بنایی همچنین با اشاره به ضرورت توسعه استفاده از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر در ساختمان‌ها اظهارداشت: وقتی از بهینه‌سازی مصرف انرژی صحبت می‌کنیم، بیش‌ترین تمرکز ما بر روی کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و انرژی‌های تجدیدناپذیر است. اما از این موضوع غافلیم که انرژی‌های تجدیدپذیر مثل انرژی خورشیدی به هر میزان که استفاده شود، در نهایت برگشت‌پذیر است و در عین حال به کاهش هدررفت سوخت‌های فسیلی کمک می‌کند.

وی با تأکید بر این‌که مهندسان طراح مکانیک و مهندسان طراح برق می‌توانند از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده کنند، تصریح کرد: مهندسان معمار می‌توانند در جداره ساختمان‌ها از مصالح عایق استفاده کنند و با عایق کردن دیوار‌ها از پرت حرارت و برودت جلوگیری کنند و این بهترین شیوه برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی است.

ناآگاهی عوامل اجرایی در بخش ساختمان سازی

همچنین رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان لرستان در پاسخ به این پرسش که برای ارتقای آگاهی مهندسان نسبت به مصالح و تجهیزات نوین ساختمانی مؤثر در کاهش مصرف انرژی چه اقداماتی لازم است، تأکیدکرد: هرچند استفاده و به‌کارگیری مصالح نوین و استاندارد در ساخت‌وساز‌ها یک الزام است، اما در این ‌بین چالش‌های متعددی وجود دارد که مانع از این امر می‌شود.

امیرمحمدامیری تشریح کرد: به‌طوری‌که صرف‌نظر از ملاحظات اقتصادی و محدودیت‌های مالی کارفرمایان در استفاده از این نوع مصالح و تجهیزات ساختمانی، عامل دیگری که در این بخش منجر به بی‌اعتنایی به این مسأله مهم می‌شود، ناآگاهی و نبود دانش کافی در بین عوامل و نیروهای فعال در بخش ساخت‌وساز ازجمله مهندسان است.

امیری با ابراز تأسف از این‌که در سطوح مختلف تحصیلی دانشگاهی به این امر به خوبی پرداخته نشده است، اظهارداشت: در دروس و مباحث دانشگاهی کم‌تر به مصالح و تجهیزات نوین پرداخته‌ شده است. برای این منظور باید در سرفصل‌ها و سیلابس‌های دروس دانشگاهی تجدیدنظر و رشته‌های مرتبط با این موضوع در دانشگاه‌ها ایجاد شود.

وی همچنین با تأکید بر ضرورت تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه‌ها، ادامه‌داد: در دانشگاه‌ها بخش ارتباط با صنعت باید نه به شکل صوری، بلکه باید به شکل واقعی فعالیت کند؛ یعنی دانشجویان را برای کارورزی و دیدن آموزش‌های لازم، به‌کارگاه‌ها بفرستند تا از نزدیک با صنعت آشنا شوند. اقدام مؤثر دیگر در این بخش اجباری کردن کارگاه‌های تولیدی برای تولید مصالح نوین و الزام مهندسان برای به‌کارگیری این مصالح است.

لزوم آگاه‌سازی مهندسان

در ادامه رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان مازندران هم در خصوص نقش سازمان نظام مهندسی در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها گفت: سازمان نظام مهندسی بیش‌تر در زمینه اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی مهندسان در جهت رعایت مقررات ملی ساختمان می‌تواند ایفای نقش کند.

مهران‌فرصت با بیان مطلب فوق افزود: در این بین استفاده درست از مصالح و تکنولوژی‌ها و روش‌های جدید ساخت می‌تواند در جهت کاهش مصرف بی‌رویه انرژی در ساختمان مؤثر باشد.

 

همچنین در پاسخ به این‌که تا رسیدن به ساختمان‌های پایدار که بهینه‌سازی مصرف انرژی در آنها عملیاتی شده است، چقدر فاصله داریم گفت: نمی‌توان به این پرسش پاسخ قطعی داد، اما برای بهینه‌سازی مصرف انرژی و رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، ما در مازندران سعی کرده‌ایم یکسری حداقل‌‌ها مانند دیوارهای دوجداره، ایزولاسیون پوسته خارجی، استفاده از پنجره‌های دوجداره و استفاده از عایق‌های حرارتی را در ساختمان‌ها رعایت کنیم و با اجرایی کردن ممیزی انرژی در ساختمان‌ها، گام مؤثرتری در این مسیر‌ برداریم.