کشاورزی همدان و بازدهی اندک در مصرف آب

کشاورزی همدان و بازدهی اندک در مصرف آب بازدهی کم آب درکشاورزی و مصرف منابع زیرزمینی نه‌تنها همدان را با بحران کم‌آبی روبه‌رو کرده بلکه تشنگی زمین باایجاد فروچاله‌ها رخ کرده تا بار دیگر افزایش بهره‌وری آب در کشاورزی را گوشزد کند. به گزارش مهر یکی از چالش‌های جهان امروز بحران کم‌آبی است و برای […]

کشاورزی همدان و بازدهی اندک در مصرف آب

بازدهی کم آب درکشاورزی و مصرف منابع زیرزمینی نه‌تنها همدان را با بحران کم‌آبی روبه‌رو کرده بلکه تشنگی زمین باایجاد فروچاله‌ها رخ کرده تا بار دیگر افزایش بهره‌وری آب در کشاورزی را گوشزد کند.

به گزارش مهر یکی از چالش‌های جهان امروز بحران کم‌آبی است و برای حل این مشکل کشورهای مختلف باید منابع آبی خود را به بهترین نحو مدیریت کنند.

گرچه عوامل متعددی مانند تغییرات جوی و عدم ثبات در الگوهای بارندگی، افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و توسعه فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی منجر به افزایش سرانه مصرف آب‌ شده اما در این میان فاکتورهای دیگری همچون مدیریت سنتی در بهره‌برداری و مصرف آب در کشاورزی و مصرف غیراقتصادی منابع آب زیرزمینی نیز تأثیر فراوانی داشته و باعث افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی در قالب بهره‌برداری بی‌رویه از چاه‌های نیمه عمیق و عمیق می‌شود.

براساس آمار و اطلاعات منتشره، از کل اراضی ۱۶۴ میلیون هکتاری کشور، در حال حاضر ۱۸٫۸ میلیون هکتار در چرخه تولید محصولات کشاورزی قرار دارد که از این مقدار حدود ۸ میلیون هکتار به‌صورت آبی و حدود ۶٫۳ میلیون هکتار به‌صورت دیم و بقیه به‌صورت آیش آبی و دیم مورد بهره‌برداری قرار دارند.

آنچه مسلم است این‌که نقش آب در بخش تولیدات کشاورزی از یک‌سو و کمبود آن در مناطق خشک از سوی استفاده بهینه از این منبع کمیاب را ضروری می‌کند؛ از این ‌رو توجه به مدیریت آب کشاورزی روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود.

بهره‌وری آب کشاورزی منجر به کاهش استحصال آب از منابع زیرزمینی می‌شود

علاوه بر موارد عنوان شده، بهره‌وری آب کشاورزی از جنبه کاهش حجم مصرف آب نیز که منجر به کاهش استحصال آب از منابع زیرزمینی شود و پایداری منابع آب را قوت بخشد فوق‌العاده حایز اهمیت است.

 کارشناس کشاورزی استان همدان در این خصوص با بیان این‌که مصرف بیش ‌از حد آب کشاورزی و عدم استفاده بهینه از منابع آبی موجود به‌عنوان چالشی جدی مطرح است، گفت: طراحی نامناسب دستگاه‌های آبیاری، نامناسب بودن روش آبیاری، مدیریت غیرصحیح آب در مزرعه، استفاده نکردن از بذر‌ها و ارقام اصلاح‌شده، استفاده از تجهیزات و لوازم نامناسب آبیاری، فقر آموزش و اطلاع‌رسانی به کشاورزان، ضعف در مدیریت اغذیه و مدیریت ضعیف مکانیزاسیون در عملیات داشت، کاشت و برداشت از دلایل پایین بودن بهره‌وری آب در کشور است.

نسرین دانشمند با تأکید بر این‌که افزایش بهره‌وری آب آبیاری به همراه کاهش مصرف آب در اراضی کشاورزی برای مقابله با مسأله کم‌آبی یک ضرورت است، گفت: در این بخش علاوه بر توجه به فناوری‌های روز دنیا، طراحی مناسب سیستم‌های آبیاری و انتخاب مناسب روش آبیاری باید مورد توجه باشد.

 

مدیریت صحیح آب در مزرعه، استفاده از بذر‌ها و ارقام اصلاح‌شده، استفاده از تجهیزات و لوازم مناسب آبیاری و آموزش و اطلاع‌رسانی به کشاورزان مورد تأکید است وی گفت: مدیریت صحیح آب در مزرعه، استفاده از بذر‌ها و ارقام اصلاح‌ شده، استفاده از تجهیزات و لوازم مناسب آبیاری و آموزش و اطلاع‌رسانی به کشاورزان نیز در این زمینه مورد تأکید است.