زیگورات چغازنبیل سندی بر دانش پیشرفته ایلامی هاست یکی از شگفتیهای تمدن باستان که در حوالی شهر شوش واقع شده است، زیگورات چغازنبیل است. گفته میشود در حوالی سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۲۷۵ پیش از میلاد توسط یکی از شاهان عیلامی به نام اونتاش گال بنیانگذاری شده است. این پادشان در زمان حکومت خود شهری به […]
زیگورات چغازنبیل سندی بر دانش پیشرفته ایلامی هاست
یکی از شگفتیهای تمدن باستان که در حوالی شهر شوش واقع شده است، زیگورات چغازنبیل است.
گفته میشود در حوالی سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۲۷۵ پیش از میلاد توسط یکی از شاهان عیلامی به نام اونتاش گال بنیانگذاری شده است. این پادشان در زمان حکومت خود شهری به نام دورانتاش را بنیانگذاری که شامل ۳ حصار بود و معبد چغازنبیل در مرکز این مجموعه عمارت بنا گذاشته شد. در ادامه با الی گشت همراه باشید.
معبد اصلی ابعادی در حدود ۱۰۵ متر در ۱۰۵ متر داشت و ارتفاع آن به هشت متر میرسید. البته بعد از ساختن تمام طبقات پنجگانه معبد ارتفاع آن به حدود ۵۲ متر رسید که به در این زمان نام آن به زیگورات تغییر داده شد.
اما به مرور زمان از آن عمارت بزرگ که زیارتگاهی عظیم بود تنها ۲۵ متر باقی مانده است. با این حال با گذشته قریب به ۳۵۰۰ سال از ساخت این بنا هنوز باشکوه به نظر میرسد و گویی از عظمت خاصی که به عنوان اوین آسمان خراش دنیا داشت چیزی کم نشده است.
نام معبد چغازنبیل که نام باستانی این بناست، از یک واژه محلی اقتباس شده است. این واژه محلی از دو بخش چغا که در زبان لری به معنی تپه است و زنبیل که به معنی سبد بهکار میرود ساخته شده است که اشاره به مکان این معبد دارد که در آن زمان بر بالای تپه بوده است و آن را به زنبیل وارونهای شباهت دادهاند. این محل در فرهنگ باستانشناسی از سوی کارشناسان به اسم «دور-اونتَش» معروف است که به معنای «دژِ اونتش»» است.
این معبد شگفت که در ۳۵ کیلومتری شهر شوش دانیال قرار دارد با هسته اصلی خشتی بنا گذاشته شده است و دیوارهایش از خشتهایی درست شدهاند که روکشی آجری دارند.
در این معبد کشفیات بسیاری صورت گرفته است که از جمله میتوان به کشف قدیمیترین کاشی دنیا در این محل اشاره کرد.
این مکان همچنین نشانههایی از نوعی دانش پیشرفت مهندسی و فیزیک است که بسیار حیرتانگیز است برای نمونه قدیمیترین تصفیهخانه آبی که بشر روز کره زمین ساخته است در این مکان شناسایی شده است.
درباره سازندگان این عمارت باید دانست که اونتاش گال تنها پادشاهی است که در ساخت این معبد دست داشته است. ۶۵۰۰ آجر کتیبهای که در این معبدکشف شده است حاکی از آن است که او تنها مرد قدرتمندی است که ساخت این بنا را در دستور کار خود قرارداده بود و نام هیچ شاه دیگری در میان انبوه کتیبههای فوق یافت نشده است.
یکی از کتیبههایی که در چغازنبیل به دست آمد متنی در خود دارد که مضمون آن به این شرح است:
من اونتاش گال آجرهای طلایی را حکاکی کردم. من در اینجا این مأوا را برای خدایان گال و ابنشوشیناک برپا کردم و این مکان مقدس را هدیه کردم. باشد که کارهای من که هدیهای است برای خدایان گال و اینشوشیانک پذیرفته شود.
درباره تصفیهخانهای که در این منطقه پیدا شده است باید توضیح داد که روش تصفیه آب در آن به صورت استفاده از لولههای مرتبط با یکدیگر بوده است. این سند تاریخی نشان میدهد که کشف این قانون به عیلامیها منتسب است. البته در این مکان از یک دانش پیشرفته دیگر هم پرده برداشته شده است. به این معنی که با توجه به ذرات نور خورشید که در این معبد دیده شده است به نظر میرسد عیلامیها از نانو تکنولوژی استفاده میکردهاند.
چغازنبیل را چه کسی طراحی کرده است؟
به نظر میرسد، طراح یا عمارت شگفت همانا اونتاس- ناپیریشا بوده است. او با نظارتی دقیق شمار زیادی از کارگران و مهندسین را بهکار گرفته و پروژه ساخت این بنا را مدیریت کرده است. او قبل از آغاز ساخت عمارت معبد میلیونها خشت و هزاران آجر را از پیش آماده کرده و علاوه بر آن از مسافتی بالغ بر ۵٫۵ کیلومتر آب رودخانه دز به این مکان انتقال یافته است. منبع الی گشت
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.