از حفاظت مشارکتی تا قتلگاه پرندگان مهاجر شکار پرندگان در فریدونکنار دغدغه خاطر دوستداران محیطزیست شده و در حالی که عدهای میگویند شکار موجب بقای تالاب است، برخی کارشناسان این امر را بهانهای برای سود بیشتر از پرندگان میدانند و از چشمانداز معرفی ایران به عنوان رکورددار کشتار پرندگان مهاجر خبر میدهند. به گزارش ایرنا، […]
از حفاظت مشارکتی تا قتلگاه پرندگان مهاجر
شکار پرندگان در فریدونکنار دغدغه خاطر دوستداران محیطزیست شده و در حالی که عدهای میگویند شکار موجب بقای تالاب است، برخی کارشناسان این امر را بهانهای برای سود بیشتر از پرندگان میدانند و از چشمانداز معرفی ایران به عنوان رکورددار کشتار پرندگان مهاجر خبر میدهند.
به گزارش ایرنا، امروزه نام فریدونکنار به خاطر فراوانی شکار پرندگان در این منطقه، در میان فعالان محیطزیست قرین عنوان قتلگاه پرندگان شده است.
سال هاست که هزاران قطعه پرنده مهاجر و مهمتر از همه تک درنای سیبری به تنهایی هزاران کیلومتر را از سیبری تا فریدونکنار پرواز میکنند تا در این تالاب خاص زمستانگذرانی کنند.
ایران رکورد دار رتبه دوم کشتار پرندگان مهاجر
محمدعلیا…قلی، کارشناس حیاتوحش و فعال محیطزیست و عضو کمپین پرواز در این زمینه میگوید:
اینکه تنها بازمانده درنای سیبری کماکان پس از شکار شدن همه هم مسیرانش وارد تالاب فریدونکنار، ازباران و سرخرود میشود و یک عده با استفاده از آن بخواهند منطقه را شدیدا امن جلوه دهند، در واقع نوعی سبز نمایی است و صحت ندارد و خلاف واقعیت است.
وی افزود: علاوه بر ویژگیهای متفاوت در زیستگاهها، پرندگان مهاجر در حافظه ژنتیکی خود به صورت ثبت شده زیستگاهها را میشناسند یعنی نسل در نسل حتی وقتی والدین آنها از بین میروند در حافظه ژنتیکی جوجهها موقعیت زیستگاهها ثبت شده است، آنها در واقع یک نقشه راه در ذهن دارند که بر اساس آن هرسال هزاران کیلومتر مهاجرت میکنند.
وی اظهار کرد: این توانایی فقط در پرندگان وجود ندارد بلکه در سایر حیوانات مانند یوزپلنگ هم دیده میشود این حیوانات با استفاده از حافظه ژنتیکی خود میدانند که چگونه از کویر سمنان به کویر یزد و کرمان بروند بنابراین یافتن مسیر و زیستگاه یک کارکرد طبیعی در حیات وحش است و صرفاً مرتبط با امنیت نیست.
وی به اجرای پروژه بینالمللی حفاظت و احیای درنای سیبری اشاره کرد و گفت: اینکه میگویند درنای سیبری به آن منطقه وارد میشود، باید به این نکته نیز توجه کرد که یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار هزینه صرف شد اما از ۱۱ درنای سیبری به یک درنا رسیدیم که ۱۰ سال است به تنهایی مهاجرت میکند.
وی ادامه داد: اتفاقی که یک دهه پیش برای درنای سیبری رخ داد عیناً امروز برای اردک بلوطی، سرسفید، سرحنایی، گیلانشاه بال سفید و غاز پیشانی سفید کوچک در حال تکرار است.
این فعال محیطزیست تأکید کرد: در این منطقه مفهومی به نام حفاظت و قانون وجود ندارد تنها چیزی که آنجا تعریف شده فقط و فقط سودآوری است، ثروت سرشاری که با حداقل هزینه و حداکثر سود به جیب تعداد معدودی از ساکنان منطقه میرسد.
وی اظهار کرد: حال ما بیاییم از یک زیستگاه تله و قتلگاه بزرگ درست کنیم و نامش را حفاظت از تالاب بگذاریم؛ در بهترین حالت یک عوامفریبی است و چنین توجیهی کذب محض است.
وی تأکید کرد: در گذشته در منطقه صید سنتی برقرار بود و مشکلی هم وجود نداشت و کاملاً قابل قبول و پذیرش قوانین محیطزیست ملی و بینالمللی نیز بود اما اینکه به اسم حفاظت، از آسمان و زمین تور کار بگذارند و با اسپیکرهای بیشمار شارژی صدای پرندگان را پخش کنند و با روشهای جدید صید، انواع گونههای پرندگان را قتل عام کنند و انواع پرندگان شکاری نادر هم که رقیب صیادان هستند و امنیت لازم برای صید را در دامگاهها به هم میزنند، شکار کنند، با هیچ استدلالی قابل توجیه نیست.
ا…قلی گفت: تعداد پرنده سلاخی شده که هر روز در بازار غیرقانونی فریدونکنار عرضه میشود برابر با جمعیت پرندگان مهاجر در یک تالاب در سایر نقاط کشور است چطور میشود چنین رفتاری را حفاظت نامید؟
وی گفت: بنیاد بینالمللی (Birdlife International) به زودی و در سال ۲۰۱۸ میلادی نتیجه پژوهشی را منتشر خواهد کرد که براساس آن و اطلاعاتی که از ناحیه کارشناسان سازمان حفاظت محیطزیست به آنان ارایه شده است، با احتساب آمار کشتار پرندگان مهاجر در استان مازندران، ایران رکورددار رتبه دوم کشتار پرندگان مهاجر خواهد بود و با تجمیع آمار شکار پرندگان مهاجر در استان خوزستان که اخیراً به این پژوهش بینالمللی ارایه شد رتبه ایران بلامنازع اول خواهد شد، هم اکنون عربستان در رتبه اول نسل کشی پرندگان مهاجر است.
وی درباره میزان درآمد روزانه صیادان در فریدونکنار، ازباران و سرخرود گفت: صید روزانه حداقل ۱۰۰ پرنده خوتکا (نوعی اردک مهاجر کوچک) در هر دامگاه امری عادی و معمول است و هر قطعه به قیمت ۱۵ هزار تومان به فروش میرسد یعنی فرد روزی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فقط از فروش خوتکا درآمد خواهد داشت و این تازه کف درآمد است قیمت سایر پرندگان از هر پرنده ٣٠ هزار تومان تا ٢٠٠ هزار تومان متغیر است، اگر شاهینی در دام گذر به دام افتد که دستکم ٣٠ میلیون تومان عاید دامگاهدار خواهد شد، بنابراین این افراد تحت هیچ شرایطی از این درآمد نمیگذرند، درآمد هر دامگاه دار بین ٥٠ تا ١٥٠ میلیون تومان سود خالص حاصل از فروش پرندگان مهاجر است.
به گفته وی، فرهنگسازی در چنین شرایطی هرگز جایگزین اعمال قانون نیست و صرفاً یک توجیه و فرار رو به جلو از مسؤولیت است.
وی ادامه داد: بر این اساس با توجیهاتی مبنی بر اینکه صیادان پرندگان از تالاب حفاظت میکنند، آب به آن میبندند، عمق مناسب ایجاد میکنند و طبیعت را شبیهسازی کرده و کار خود را پیش میبرند، نمیشود این وضعیت و انقراض یکی پس از دیگری گونهها را پذیرفت.
ا…قلی تأکید کرد: مگر نمیگویند تور هوایی برای شکار غازهای وحشی ممنوع است پس چطور این پرنده در بازار فروخته میشود؟
وی گفت: تداوم این کشتار، شکلگیری فعالیتهای نوینی مانند اکوتوریسم و پرنده نگری را در نطفه از بین میبرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.