رییس بنیاد مستضعفان مجموعه بنیاد مستضعفان در مناقصات زیر ۱۰۰ میلیارد تومانی شرکت نخواهد کرد ۴ هزار میلیارد تومان در ۱۰ سال گذشته مالیات پرداخت کردهایم رییس بنیاد مستضعفان میگوید در حالیکه عدهای با اغراق از سهم زیاد بنیاد در اقتصاد کشور حرف میزنند و مدعی هستند که این نهاد مالیات نمیدهد، سهم بنیاد مستضعفان […]
رییس بنیاد مستضعفان
مجموعه بنیاد مستضعفان در مناقصات زیر ۱۰۰ میلیارد تومانی شرکت نخواهد کرد
۴ هزار میلیارد تومان در ۱۰ سال گذشته مالیات پرداخت کردهایم
رییس بنیاد مستضعفان میگوید در حالیکه عدهای با اغراق از سهم زیاد بنیاد در اقتصاد کشور حرف میزنند و مدعی هستند که این نهاد مالیات نمیدهد، سهم بنیاد مستضعفان از اقتصاد کشور کمتر از یکدرصد است و در ۱۰ سال گذشته ۴ هزار میلیارد تومان مالیات پرداخته کردهایم.
بنیاد مستضعفان در سال ۱۳۵۷ به فرمان رهبر انقلاب تشکیل شد و مقاممعظمرهبری، مرحومآیتا…اکبرهاشمی، مرحومآیتا…سیدمحمدبهشتی، مرحوممیرکریمموسویکریمی(آیتا…اردبیلی)، احمدجلالی، علیاصغرمسعودی و مرحومعزتا…سحابی از مؤسسان این مجموعه بودند.
هدف از تشکیل بنیاد مستضعفان کمک به ارتقای سطح زندگی مادی، معنوی و فرهنگی مستضعفان و محرومان جامعه بوده است بهطوریکه در بخشی از دستور رهبر فقید انقلاب در تشکیل بنیاد مستضعفان آمده است: «به موجب این مکتوب (بنیاد) مأموریت دارد که تمام اموال منقول و غیرمنقول سلسله پهلوی و شاخهها و عمال و مربوطین به این سلسله را که در طول مدت سلطه غیرقانونی از بیتالمال مسلمین اختلاس نمودهاند به نفع مستمندان و کارگران و کارمندان ضعیف مصادره نماید و منقولات آن در بانکها با شماره به اسم شورای انقلاب یا اسم اینجانب سپرده شود و غیرمنقول از قبیل مستغلات و اراضی ثبت و مضبوط شود تا به نفع مستمندان از هر طبقه صرف گردد.»
در ادامه گفتوگوی تفصیلی رییس بنیاد مستضعفان با ایلنا درباره نقش این مجموعه حاکمیتی در اقتصاد کشور آمده است:
** با توجه به اینکه بنیاد مستضعفان در رشتههای مختلف اقتصادی ورود کرده است و در بسیاری از بازارها شاهد عرضه کالاها و محصولات شرکتهای وابسته به بنیاد هستیم، در حال حاضر بنیاد مستضعفان چه سهمی از اقتصاد کشور دارد و آیا میزان ارزش داراییهای بنیاد و ز یرمجموعههای برآورد شده است ؟
در حال حاضر برآورد دقیقی از میزان ارزش داراییهای بنیاد مستضعفان نداریم. ارزیابی میزان ارزش داراییها هم هزینه بسیار زیادی دارد. درباره میزان اراضی تحت مالکیت بنیاد هم به علت مسایل حقوقی و دعاوی مطرح در حوزه قضایی آمار و ارقام دقیقی نداریم و اساساً تعیین ارزش داراییها بسیار پیچیده است.
اما بنیاد مستضعفان کوچکتر از آن است که درباره آن گفته میشود. در سال گذشته ۲۸ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش داشتیم. سهم بنیاد از ۱۶۰ شرکت فعال از یک تا صددرصد است و وزن متوسط بنیاد در سهام این شرکتها به ۵۵ درصد میرسد. به این معنا که تقریباً سهم بنیاد از ۲۸ هزار میلیارد تومان چیزی حدود ۱۵۰۰۰ میلیارد تومان است و سود بنیاد هم به چیزی حدود ۱۲ درصد یعنی هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میرسد.
گردش مالی ۱۵ هزار میلیارد تومانی از محل فروش داشتهایم و این رقم نسبت به تولید داخلی کشور حدود ۷ دهم درصد است یعنی برخلاف تبلیغاتی که میشود حتی یک درصد از اقتصاد کشور را هم نداریم. اما کسانی هستند که با اغراق صحبت میکنند و از سهم زیاد بنیاد مستضعفان در اقتصاد حرف میزند و مدعی میشود که بنیاد مالیات نمیپردازد.
** یکی از نقدهایی که به این مجموعه میشود، گستردگی بنیاد است، در سالهای گذشته هم بحث کوچکسازی و واگذاری برخی از شرکتهای بنیاد مستضعفان مطرح شد که این موضوع از توصیههای مقاممعظمرهبری هم بود. تاکنون چند شرکت از زیرمجموعههای بنیاد به بخش خصوصی واگذار شده و نحوه واگذاریها چگونه بوده است؟
بنده وقتی وارد بنیاد مستضعفان شدم، بنیاد دارای ۲۲ هلدینگ بود. رهبری فرمودند که بوروکراسی را در این مجموعه کاهش دهید و مجموعههایی که مردم توانایی اداره آن را دارند را واگذار کنید. پس از آن، جلسهای تحت عنوان ساماندهی شرکتها و زیر مجموعههای بنیاد را برگزار کردیم. در نهایت پس از برگزاری این جلسات و اقدامات، امروز تعداد هلدینگهای بنیاد در کنار بنیاد علوی، بانک سینا، شرکت آزادراه تهران- شمال، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر، مؤسسه دانشمند، هادیبینات، نور تابان و مؤسسه موزهها به ۱۱ هلدینگ رسیده است.
این هلدینگها تقریباً ۱۶۰ شرکت فعال دارند و تمام کارکنان گروه بنیاد مستضعفان با احتساب شرکتهای فعال آن به ۴۰ هزار نفر میرسد. در جریان ساماندهی تعدادی از رشتههای فعالیت بنیاد مستضعفان را کاهش دادیم. حدود ۷۰ شرکت ادغام، منحل و یا واگذار کردیم. بنیاد ۱۴ شرکت زمزم در اختیار داشت که در پروسه ادغام آنها را به ۴ شرکت رساندیم. در حوزه لبنیات ۴ شرکت زیرمجموعه پاک داشتیم که ان را به یک شرکت کاهش دادیم.
تعدادی از شرکتها را هم فروختیم بهطور مثال شرکت قند قزوین را در بورس به فروش گذاشتیم. تمام عملیات فروش، ادغام و … براساس قوانین جاری انجام شده است و ساماندهی شرکتها ادامه خواهد داشت.
طبق تصمیم هیأت امنای بنیاد قرار بر این است که سالیانه ۱۰ درصد از بنیاد را در بورس به متقاضیان عرضه کنیم. در حال حاضر ۱۰ شرکت آماده عرضه در بورس داریم. برای اولین بار واحدهای دامداری و هتل کوثر اصفهان را برای واگذاری وارد بورس کردیم.
از چند رشته فعالیت هم خارج شدهایم یا به تدریج در حال خروج هستیم. به هیچ وجه قصد نداریم جای بخش خصوصی را در اقتصاد تنگ کنیم. به همین دلیل این موضوع را که بنیاد و شرکتهای زیرمجموعه آن در مناقصات زیر ۱۰۰ میلیارد تومان حضور نداشته باشند را به تصویب رساندهایم.
**چه میزان از درآمدهای بنیاد مستضعفان صرف مأموریت اصلی بنیاد یعنی انجام اقدامات محرومیتزدایی و حمایت از اقشار کم درآمد میشود؟
در سالهای قبل تقریباً ۷ درصد از سود یعنی ۸۰ میلیارد تومان وارد چرخه محرومیتزدایی میشد اما امسال ۴۰ درصد از سود تقسیم شده بنیاد یعنی ۴۵۰ میلیارد تومان در بخش محرومیتزدایی هزینه میشود.
بنیاد مستضعفان یک بنگاه دارای رشته فعالیت متنوع است و اگر بنیاد این تنوع از رشته فعالیتها را در اختیار نداشت در سالهای رکود بسیار صدمه میدید. برای مثال در سال ۹۲، سوددهی شرکتهای سیمانی بنیاد به بیش از ۵۰ میلیارد تومان رسید اما در سالهای اخیر با توجه به رکود بخش ساختمان در کشور و افت فروش سیمان با تلاش بسیار زیاد سعی کردیم هزینهها را سر به سر کنیم.
این در حالی بود که صادرات سیمان به عراق هم متوقف شد. در سال ۹۴ حدود دو میلیون تن سیمان به عراق صادرات داشتیم که این موضوع هم با سیاستهای عراق متوقف شد. اما به دنبال بازار جدید برای صادرات سیمان بودیم و توانستیم کشورهایی مثل عمان و… را جایگزین عراق کنیم.
باید توجه داشت بنیاد مستضعفان در چارچوب سیاستهای دولت فعالیت میکند و کارگزار است. در سال ۹۴ شرکت تولیدی دوده وابسته به بنیاد زیانده شد چراکه دولت تعرفه واردات دوده را حذف کرد و دوده از کشور چین با ارز مبادلاتی با قیمت ارزان وارد بازار شد و شرکت بنیادی ضرر کرد.
بعد از انجام مذاکرات با نهادهای مربوطه مجدداً تعرفه واردات اجرا شد و در نهایت در سال گذشته شرکتهای تولید دوده بنیاد سودآور شد. بنابراین بنیاد مستضعفان دقیقاً تحت سیاستهای دولت فعالیت میکند. در حال حاضر هم که صنعت ساختمان دچار رکود شده شرکتهای مصالح ساختمانی بنیاد دچار زیان شدهاند اما با صادرات هزینهها را سر به سر نگه میداریم.
با توجه به اینکه بنیاد مستضعفان یکی از هلدینگهای مهم اقتصادی کشور محسوب میشود باید مانند سایر بنگاههای اقتصادی مالیات بپردازد اما برخی از نهادهای وابسته به حاکمیت خود را معاف از پرداخت مالیات میدانند و مالیات نمیپردازند آیا مجموعه بنیاد هم خود را معاف از مالیات میداند؟ میزان پرداختی مالیات بنیاد چقدر است؟
بنیاد مستضعفان در ۱۰ سال گذشته ۴ هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کرده است. هر سال تا پایان مهرماه طبق اساسنامه فرصت برگزاری مجمع را داریم. باور آن شاید سخت باشد اما حسابرسی بنیاد برای سال ۹۵ بدون بند حسابرسی و بازرسی است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.