۲۰۰ اولویت پژوهشی برای رفع نیازهای کشور مشخص شد

    رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران گفت: بنا داریم تا بیش از ۲۰۰ اولویت پژوهشی را در این صندوق تدوین کنیم تا با حمایت ما، پروژه‌های تحقیقاتی به مرحله اجرایی برسند. به گزارش مهر، نصرت‌ا… ضرغام در حاشیه ششمین جشنواره ملی دانایی خلیج‌فارس در جمع خبرنگاران با بیان این‌که ما برای توسعه […]

 

 

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران گفت: بنا داریم تا بیش از ۲۰۰ اولویت پژوهشی را در این صندوق تدوین کنیم تا با حمایت ما، پروژه‌های تحقیقاتی به مرحله اجرایی برسند.

به گزارش مهر، نصرت‌ا… ضرغام در حاشیه ششمین جشنواره ملی دانایی خلیج‌فارس در جمع خبرنگاران با بیان این‌که ما برای توسعه دامنه حمایت از پژوهشگران کشور هر ساله برنامه‌های حمایتی را در دستور کار داریم، گفت: هدف ما گسترده کردن جامعه هدف یعنی پژوهشگران است تا بتوانیم موضوع حمایت از ظرفیت‌های پژوهشی بالقوه را به خوبی مطرح کنیم.

وی افزود: حمایت‌های ما از طرح‌ها و ظرفیت‌های پژوهشی می‌تواند شامل حال افراد برجسته، دانشمندان و شخصیت‌های علمی بشود تا آن‌ها بتوانند به صورت تأثیرگذار در کشور عمل کنند.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران ادامه داد: از این رو تصمیم داریم که در سال جدید نسبت به سال‌های گذشته پررنگ‌تر عمل کنیم تا ظرفیت‌هایی که نتوانستند از حمایت صندوق برخوردار شوند، مورد حمایت قرار بگیرند.

حمایت از پژوهش‌سراهای دانش آموزی از سوی صندوق

ضرغام ادامه داد: همچنین حمایت از پژوهش‌سراهای دانش آموزی در قالب بسته‌های آموزشی در دستور کار صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران قرار گرفته است.

وی افزود: امیدواریم بر این اساس بتوانیم توانمندی‌های لازم را در راستای پرورش استعداد‌ها در مهد‌ها و مدارس شناسایی کنیم.

وی با بیان این‌که قرار است این بسته‌های آموزشی در اختیار مردم قرار بگیرند، اظهار داشت: این بسته‌های آموزشی شامل آموزش‌های سبک و کیفیت زندگی، آشنایی با محیط زیست، مدیریت خانواده، اقتصاد و خانواده و… می‌شود.

به گفته ضرغام: توجه جامعه به این نوع استعداد‌ها باید با مردمی کردن دانش همراه باشد چرا که اگر سطح دانش جامعه بالا رود، می‌توانیم بیش‌تر در راستای توسعه علم و فن‌آوری گام ‌برداریم.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران ادامه داد: البته در راستای مردمی کردن دانش‌ها که این صندوق برعهده دارد، اقداماتی در انعقاد تفاهم‌نامه‌ها انجام داده‌ایم؛ به‌طوری که با انعقاد هر تفاهم‌نامه، نتیجه یافته پژوهشی را به زبان مردمی در یک صفحه ارایه کرده‌ایم.

وی افزود: در سال گذشته ۱۷۰۰ پروژه تحقیقاتی دریافت کرده‌ایم که اگر ۳۵ درصد آن تصویب شده باشد، در واقع ۶۵۰ طرح را در قالب نتیجه یافته پژوهشی به زبان مردمی تدوین کرده‌ایم؛ این اقدامات همه در راستای ارایه چکیده نتایج تحقیقاتی به زبان مردمی برای افزایش دانش جامعه بوده است.

وی ادامه داد: تاکنون نتیجه یافته‌های پژوهشی به زبان علمی در مجلات چاپ می‌شد اما اکنون این اطلاعات به زبان مردمی توسط صندوق منتشر می‌شود.

وی در خصوص اقدام دیگر صندوق حمایت از پژوهشگران در راستای عمومی کردن دانش و فن‌آوری، گفت: همچنین نحوه تأثیرگذاری رسانه‌ها در توسعه علم و فن‌آوری می‌تواند برای عمومی کردن دانش مؤثر باشد. بنابراین طرحی در دست بررسی داریم تا رسانه‌ها نیز بتوانند در روند توسعه کشور مؤثر واقع شود.

رشد ۱۵۴ درصدی حمایت از رساله‌های دکترا

وی با تأکید بر این‌که بنا داریم رساله‌های دکترا با موضوعاتی که در چارچوب اولویت‌های تحقیقاتی کشور باشد را مورد حمایت قرار دهیم، گفت: سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ میزان ۱۵۴ درصد رشد در راستای حمایت از رساله‌های دکترا داشتیم و قصد داریم که این میزان حمایت‌ها را در سال ۹۵ افزایش دهیم.

تدوین ۲۰۰ اولویت پژوهشی در کشور از سوی صندوق

ضرغام با بیان این‌که همه کمک‌ها و حمایت‌های صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران بلاعوض است، گفت: در کارگروه‌های صندوق، مطالعاتی صورت گرفته و نامه‌هایی به وزارتخانه‌ها ارسال شده تا هر دستگاهی اولویت پژوهشی خود را اعلام کند و ما پس از جمع بندی نظرات، بتوانیم این اولویت‌ها را تدوین کنیم.

به گفته ضرغام، در نهایت پس از تدوین اولویت‌های پژوهشی کشور، از آن‌ها در راستای اجرایی شدن حمایت خواهیم کرد.

وی افزود: تاکنون بیش از ۲۰۰ اولویت پژوهشی برای رفع نیازهای کشور از سوی صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران در حوزه‌های پزشکی، علوم پایه، هوافضا، شهروندی و منابع طبیعی و… مشخص شده ولی هنوز نهایی نشده است؛ بعد از نهایی شدن اولویت‌ها، پروژه‌ها مورد حمایت قرار می‌گیرند.

وی تأکید کرد: این اولویت‌های پژوهشی تا ۳ ماه آینده نهایی خواهند شد.

حمایت از پروژه‌های تیمی و گروهی از سوی صندوق

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران اظهار داشت: در سال گذشته تنها یک پروژه یا پژوهش گروهی یا تیمی از سوی این صندوق مورد حمایت قرار گرفت اما بنا داریم که در سال ۹۵ انجام این پروژه‌های گروهی را به ۳۰ مورد برسانیم.

وی با بیان این‌که در این راستا با مراکز خارجی در حال مذاکره برای انجام پروژه‌های ابرعلم (مگاساینس) هستیم، گفت: ما با آکادمی علوم چین پروژه‌های مشترکی در ۳ زمینه نانو، بایو و انرژی‌های تجدیدپذیر تعریف کرده‌ایم که قرار است براساس تفاهم‌نامه ۲۵ هزار دلار صندوق و ۲۵ هزار دلار از سوی آکادمی چین برای اجرایی شدن پروژه پرداخت شود.

وی با بیان این‌که هر پروژه ۳ سال به طول می‌انجامد، گفت: در واقع ۱۵۰ هزار دلار هزینه یک پروژه مشترک خواهد بود تا در نهایت به مرحله اجرایی برسد.

افزایش حمایت از ثبت اختراعات داخلی و خارجی

ضرغام اظهار داشت: بنا داریم که از اختراعات بیش‌تری در راستای ثبت داخلی و بین‌المللی حمایت کنیم که در این راستا با سازمان ثبت مذاکراتی داشته‌ایم.

وی افزود: همچنین ثبت اختراع داخلی ۱۰ هزار و ۵۰۰ طرح در داخل کشور و ۱۵ درصد این طرح‌ها در خارج به صورت بین‌المللی را در دستور کار داریم.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران ادامه داد: بنا داریم امسال از ۲۰۰ اختراع برای ثبت بین‌المللی حمایت کنیم.

ضرغام با بیان این‌که در سال گذشته ۴۲ رخداد علمی را مورد حمایت قراردادیم، گفت: محققان خارجی که به ایران دعوت می‌شوند لازم است که مورد حمایت قرار گیرند. در این راستا صندوق حمایت از پژوهشگران این محققان را حمایت کرده تا روند توسعه علمی و تحقیقاتی و تحقق اهداف بالادستی در کشور میسر شود.

افزایش مراکز نوآوری در کشور

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران گفت: بنا داریم مراکز نوآوری را در سازمان پژوهش‌های صنعتی ایجاد کنیم و امیدوار هستیم ۱۰ مرکز نوآوری را در این مراکز نوآوری راه‌اندازی کنیم.

وی در خصوص طرح کاشف گفت: کشف استعدادهای کارآفرینی دانش آموزان از دیگر اقدامات ما در صندوق حمایت از پژوهشگران بوده است و اکنون جامعه هدفی برابر با ۴ میلیون نفری در این طرح داریم.

ضرغام در خصوص بودجه صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران تصریح کرد: بودجه ما در جدول ۱۴ لایحه بودجه ۹۵ از منابع خود صندوق و کمک‌‌های مردمی، سرمایه‌گذاری‌ها، حمایت‌های معاونت و تفاهم‌نامه‌ها تأمین می‌شود.

رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فن‌آوران اظهار داشت: در سال گذشته ۱۵۵ اختراع به صندوق حمایت از پژوهشگران ارجاع شد که از این تعداد ۵۳ مورد از آن‌ها برای ثبت بین‌المللی به تصویب رسید.

 

به گفته وی، کل هزینه ثبت پتنت ۷ تا ۱۲ هزار دلار است.