نقش جنسیت در گرایش به مصرف دخانیات

  تحقیقات جدیدی که تفاوت‌های جنسیتی در مصرف دخانیات در میان اقوام شکارچیان گردآورنده و برابری‌خواه را بررسی می‌کند، نشان می‌دهد با وجود این‌که مردان و زنان به‌طور مساوی تحت تأثیردخانیات هستند اما مردان بیش‌تر از زنان تمایل به کشیدن سیگار دارند. به گزارش سینا پرس، سرپرست این تیم تحقیقاتی کیسی رولت، انسان‌شناس. پژوهشگر شاغل […]

 

تحقیقات جدیدی که تفاوت‌های جنسیتی در مصرف دخانیات در میان اقوام شکارچیان گردآورنده و برابری‌خواه را بررسی می‌کند، نشان می‌دهد با وجود این‌که مردان و زنان به‌طور مساوی تحت تأثیردخانیات هستند اما مردان بیش‌تر از زنان تمایل به کشیدن سیگار دارند.

به گزارش سینا پرس، سرپرست این تیم تحقیقاتی کیسی رولت، انسان‌شناس. پژوهشگر شاغل در دانشگاه ایالتی واشنگتن در رابطه با تأثیر جنسیت بر گرایش به مصرف دخانیات گفت: با کمال تعجب، سیگار کشیدن قطعاً یک موضوع مردانه است.

در حالی که زنان از مصرف دخانیات منع نشده‌اند اما زنان عمدتاً از کشیدن سیگار شرم دارند چراکه معتقدند سیگار کشیدن می‌تواند به کودکان و نوزادان متولد نشده‌شان آسیب برساند. بسیاری از آن‌ها به علت دوست نداشتن طعم تنباکو و تعدادی دیگر به علت آن‌که آن‌ها را در مقابل خواستگاران غیرجذاب و نازیبا می‌سازد از مصرف آن دوری می‌کنند.

این مطالعه که روی قبیله آکا پیگمی Aka pygmy درغرب آفریقا متمرکز شده بود نشان‌دهنده یکی از بزرگ‌ترین تفاوت‌های جنسیتی مردانه ثبت شده در گرایش بیش‌تر مردان در مصرف تنباکو نسبت به زنان بود. یافته‌های فوق نشان داد که فقط ۵ درصد از زنان در مقایسه با ۹۴درصد مردان تنباکو مصرف می‌کنند.

به گفته این پژوهشگران، جای تعجب است که مصرف زیاد تنباکو توسط مردان این قبیله سبب شده است تا آن‌ها نیازمند چند روز کار بیش‌تر در مزرعه همسایگان برای پرداخت هزینه یک بسته سیگار باشند. در حالی که مردان نسبت به زنان بخش بیش‌تری از درآمد خود را صرف خرید توتون و تنباکو می‌کنند، زنان قبیله بیش‌تر تمایل به بخشیدن بخش عمده‌ای از توتون و تنباکوی خریداری شده‌شان دارند. وی در توضیح این مورد اضافه کرد: موارد مطرح شده نشان می‌دهد که دخانیات برای مردان ارزشمند‌تر از زنان است.

از سوی دیگر، زنان در این جامعه شکارچی مسلک، مردان سیگاری را بیش‌تر ترجیح می‌دهند، چراکه آن‌ها استعمال دخانیات را با ریسک‌پذیری بیش‌تر و توانایی آتی یک مرد در دفاع از خانواده‌اش، مرتبط می‌دانند. این مطالعات همچنین نشان می‌دهد زنانی که سیگار می‌کشند اکثراً در سال‌های پس از باروری خود هستند.

 

شرح کامل این پژوهش و نتایج به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله طبیعت بشر Human Nature منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.