کسب درآمد در بازار سرمایه نیاز به دانش دارد

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس کسب درآمد در بازار سرمایه نیاز به دانش دارد مدیر نظارت بر بازارهای سازمان بورس گفت: با ورود ابزارهای جدید به بازار نظارت بر بازار هم مستلزم نظارت‌های سیستماتیک است و برای این‌که در بازار سرمایه در لحظه عمل کنیم، ناگزیر هستیم که به سمت معاملات الگوریتم حرکت کنیم. […]

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس

کسب درآمد در بازار سرمایه نیاز به دانش دارد

مدیر نظارت بر بازارهای سازمان بورس گفت: با ورود ابزارهای جدید به بازار نظارت بر بازار هم مستلزم نظارت‌های سیستماتیک است و برای این‌که در بازار سرمایه در لحظه عمل کنیم، ناگزیر هستیم که به سمت معاملات الگوریتم حرکت کنیم.

به گزارش فارس، مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار در همایش باید و نبایدهای معاملات الگوریتم در بورس، گفت: ۱۲ سال از اجرای قانون بازار می‌گذرد و نیاز بازارهای سرمایه اکنون با تغییرات بسیاری روبه‌رو است.

محسن‌خدابخش افزود: پس از آن قانون توسعه ابزار‌ها به اجرا رسید و تاکنون دستورالعمل‌های متعددی با همفکری و همت مدیران سازمان بورس به اجرا رسیده است و در نقطه فعلی می‌توان نمره قابل قبولی را به روند اجرای قوانین داد.

این مقام مسؤول با تأکید بر این‌که امروز با ابزارهای نوینی در بازار سرمایه مواجه هستیم، اظهارداشت: به‌طور قطع این ابزار‌ها به کمک سیستماتیک شدن بازارسرمایه می‌آیند و باید توجه داشته باشبم که بازار سرمایه ایران نیز از بازارهای جهانی جدا نیست زیرا امروز متغیر‌های کلان بازار سرمایه ایران از بازارهای بین‌المللی تأثیر می‌پذیرد. برای مثال عواملی مانند قیمت برابری ارزها، قیمت کالاهای جهانی و تصمیم بانک‌های جهانی در بازار سرمایه کشور نیز مؤثر هستند.

خدابخش با بیان این‌که با توجه به پیشرفت‌های فناوری ابزارهای مختلفی در بازار سرمایه ابداع شده است، گفت: این ابزارهای جدید همچون نرم‌افزار دانش‌بینان متاویو امکان استفاده از فرصت‌های آربیتراژی را به افراد می‌دهند.

وی با تأکید بر این‌که کسب درآمد در بازار سرمایه نیاز به دانش دارد، اظهارداشت: باید امکانات توسعه بازار از طریق ورود ابزارهای جدید فراهم شود و فراهم آمدن این شرایط بدون استراتژی و تعریف درست از الگوریتم امکان‌پذیر نیست.

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس ادامه‌داد: برای داشتن استراتژی مدیریت در بازار سرمایه باید از مباحث الگوریتمی استفاده کنیم.

خدابخش با اشاره به پیچیدگی مدیریت فناوری در بازار سرمایه و نظارت بر معاملات گفت: در سال ۲۰۱۰ در بورس آمریکا به دلیل ورود معاملات پر بسامد به سیستم بازار برای ۳۶ دقیقه قفل شد و همین عامل باعث افت ۱۰ درصدی ارزش بازار شد چرا که سفارشات سنگینی وارد سیستم شده بود.

وی ادامه‌داد: علت این رخداد در بازار سرمایه آمریکا ۴ سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۴ کشف شد. این افت ۱۰ درصدی ناشی از سفارشاتی بود که به قصد اجرا وارد بازار نشده بود و سفارشات بدون پشتوانه بودند.

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس تأکیدکرد: در واقع این سفارشات ساختگی بودند تا فرصتی پیش آید که برخی از شرکت‌ها بتوانند در این فرصت به وجود آمده سفارشات خود را به اجرا بگذارند. با این همه اگر تقلب یا تخلفی در بازار سهام کشف می‌شود نباید به معنای عدم انجام وظیفه نهاد ناظر بورس و یا سستی ناظران تلقی کرد زیرا نهاد ناظر براساس مستندات و مراجع قانونی از جمله حسابرس و یا کارشناسان رسمی و گاهی فراتر از این نهاد‌ها با هدف ایجاد شفافیت اقدام می‌کند.

وی افزود: بنابراین با ورود ابزارهای جدید به بازار نظارت بر بازار هم مستلزم نظارت‌های سیستماتیک است و برای این‌که در بازار سرمایه در لحظه عمل کنیم ناگزیر هستیم که به سمت معاملات الگوریتم حرکت کنیم.

خدابخش ادامه‌داد: معتقدم این ابزار نباید تنها در راستای توسعه بازار استفاده شود می‌توان از این ابزار جدید را برای مدیریت ریسک‌ها هم به‌کار برد.

 رکود شاخص ۱۰۰ هزار شکسته می‌شود

بهادر شمس نیز با بیان این‌که تا دو سال آینده معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه فراگیر می‌شود، گفت: چشم‌انداز بورس تا پایان سال مثبت است و در ماه‌های آینده شاخص ۱۰۰ هزار را پشت سر خواهیم گذاشت.

بهادرشمس در همایش باید‌ها و نبایدهای معاملات الگوریتم در بورس با بیان این‌که توسعه فناوری در بازار سرمایه می‌تواند باعث پردازش بهتر و سریع‌تر اطلاعات توسط اشخاص شود، گفت: سفارش‌هایی که توسط این فناوری در سیستم قرار می‌گیرد فرایند بازارگردانی سهم را که برنامه‌ریزی شده انجام می‌دهد، در صورتی که قبلاً این کار‌ها دستی انجام می‌شد و احتمال بروز خطاهای انسانی وجود داشت.

وی افزود: شاید در آینده در استفاده از این تکنولوژی با نقاط ضعفی مواجه شویم اما آن انحراف و خطاهای قابل پیش‌بین را کنترل کرده‌ایم.

شمس با بیان این‌که این که چقدر در بازار سرمایه ایران از معاملات الگوریتمی استفاده شود رقم دقیقی ندارد، ولی معاملات روز به روز در حال افزایش است، ادامه‌داد: امکان خرید و فروش سهام وجود دارد اما ممکن است افراد به دلایلی نتوانند به صورت آنلاین به خرید و فروش سهام بپردازند در این مواقع شخص می‌تواند از معاملات الگوریتمی استفاده کند و از قبل استراتژی خرید و فروش را به سامانه بدهد.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان این‌که معاملات الگوریتمی برای بازار سرمایه بسیار تسهیل‌‌کننده است ادامه‌داد: با استفاده از این سیستم می‌توان یک استراتژی مناسب برای سرمایه‌گذاری استفاده کرد.

وی تأکید کرد: در مواقعی سرمایه‌گذاران بخشی از بازار را از دست می‌دهند و به یکباره متوجه می‌شوند در صنعتی مثلاً ۳۰ درصد رشد قیمت سهام داشته ولی متوجه نشدند. با کمک این ابزارهای معاملات الگوریتمی این اتفاق نمی‌افتد و بهتر می‌توان بازار را رصد کرد.

شمس درباره نفوذ معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه گفت: این جریان بسیار شتابان است و زیرساخت‌های آن در حال فراهم شدن است. معتقدم اگر فرهنگ‌سازی صورت بگیرد در مدت دو سال آینده معاملات الگوریتمی فراگیر می‌شود.

این کارشناس درباره وضعیت بورس در این روز‌ها نیز اظهارکرد: امسال ما شاهد افزایش قیمت کامودیتی‌‌ها در بازار جهانی بودیم و این باعث شد صنایعی مثل روی و فولاد از ابتدای سال شروع به رشد کنند و بعد از آن ما شاهد تغییراتی در صنایع پالایشی و پتروشیمی بودیم ولی بخشی از اینها انتظارات عقلایی است و همان زمان اثر می‌کند و یک بخش انتظارات تطبیقی است و احتیاج به زمان دارد تا تأثیرگذار باشد. وقتی اطلاعات مالی شرکت‌های پالایشگاهی آمد بورس کالا از خود جهشی نشان داد.

وی ادامه‌داد: چشم‌انداز بازار سرمایه تا پایان سال مثبت است و در آینده نزدیک شاخص ۱۰۰ هزار را پشت سر می‌گذاریم.

وی با تأکید بر این‌که کاهش نرخ سود بانکی باعث شد بخشی از نقدینگی از سیستم بانکی خارج شود و به معاملات مسکن وارد شود، ادامه‌داد: در ۱۰ روز اخیر شاهد حجم‌های معاملاتی متفاوتی هستیم. من معتقد هستم این روند ادامه خواهد داشت و قطعاً در دیگر صنایع نیز با اقبال مواجه خواهد شد.

 

شمس تأکیدکرد: توصیه من به سهام‌داران این است که عجولانه وارد معامله نشوند و از طریق صندوق‌‌ها اقدام به خرید و فروش کنند.