در دیدار کارشناس صندوق بینالمللی پول با رؤسای کمیسیونهای اتاق تهران مطرح شد تولید صادراتمحور نیست اقتصاددان صندوق بینالمللی پول طی نشستی با مشاور عالی رییس اتاق تهران و برخی اعضای هیأت نمایندگان این اتاق، پیرامون مشکلات اقتصاد ایران در حوزه صادرات غیرنفتی به گفتوگو نشست. به گزارش مناقصهمزایده به نقل از سایت خبری اتاق […]
در دیدار کارشناس صندوق بینالمللی پول با رؤسای کمیسیونهای اتاق تهران مطرح شد
تولید صادراتمحور نیست
اقتصاددان صندوق بینالمللی پول طی نشستی با مشاور عالی رییس اتاق تهران و برخی اعضای هیأت نمایندگان این اتاق، پیرامون مشکلات اقتصاد ایران در حوزه صادرات غیرنفتی به گفتوگو نشست.
به گزارش مناقصهمزایده به نقل از سایت خبری اتاق بازرگانی تهران خانم ماگالیپینات، اقتصاددان و مسؤول بخش مطالعات منطقهای دپارتمان آسیای مرکزی و خاورمیانه صندوق بینالمللی پول به دنبال سفر اخیرش به تهران و ملاقات با برخی مسؤولان و صاحبنظران اقتصادی کشور از دولت و بخشخصوصی، در حال بررسی روند کسبوکار در ایران به ویژه در بخش صادرات و همچنین مشارکت زنان در بخشهای مختلف اقتصادی و کسبوکار است.
در سالهای اخیر، صندوق بینالمللی پول نمایندگانی را برای بررسی روند اقتصاد و اصلاح ساختارها در این بخش به ایران فرستاده است. نشست نماینده این نهاد بینالمللی در اتاق تهران نیز با این پرسش آغاز شد که چرا سهم صادرات ایران نسبت به میزان تولید ناخالص داخلی این کشور پایین و اندک است.
در این نشست، ابراهیمبهادرانی، مشاور عالی رییس اتاق تهران، محمدرضابختیاری معاون امور بینالملل، مریمخزاعی معاون بررسیهای اقتصادی، فریالمستوفی عضو هیأت نمایندگان و رییس مرکز خدمات سرمایهگذاری خارجی، مهدیپورقاضی رییس کمیسیون صنعت و معدن، علیسنگینیان رییس کمیسیون بازار پولو سرمایه، محمدرضانجفیمنش رییس کمیسیون تسهیل کسبو کار، کاوهزرگران رییس کمیسیون کشاورزی، آبو صنایع غذایی و سیدحسینسلیمی نایبرییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران حضور داشتند و با نماینده صندوق بینالمللی پول به بحث و گفتوگو پرداختند.
مشاور عالی رییس اتاق تهران یکی از دلایل پایین بودن ارزش صادرات ایران در مقایسه با میزان تولید ناخالص داخلی کشور را تولید بر مبنای تأمین نیاز بازار داخل کشور عنوان کرد.
ابراهیمبهادرانی تصریحکرد: سرمایهگذاریها در بخش تولید، عمدتاً با هدف صادرات و توسعه بازارهای جهانی نبوده است، هرچند طی سالهای اخیر اصلاح رویکردی در برخی صنایع تولیدی کشور از جمله پتروشیمیها صورت گرفته است.
وی دلیل دیگر برای این مسأله را عدم عضویت ایران در سازمانها و نهادهای تجاری بینالمللی از جمله سازمان تجارت جهانی عنوانکرد و افزود: ایران عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) نیست اما به دلیل مراودات تجاری با کشورهای عضو این سازمان، محدودیتها و مقرراتی که باید از سوی آنان رعایت شود، در تجارت ایران اثرگذار است.
این در حالی است که به گفته مشاور عالی رییس اتاق تهران، بالا بودن هزینه مبادله کالا برای صادرکنندگان ایرانی، بر رشد این شاخص همواره اثر منفی گذاشته است.
بهادرانی در عین حال تصریحکرد: بسیاری از کشورهایی که اقتصادشان مکمل اقتصاد و بازار ایران است، طی سالهای گذشته به دلیل تحریمها از چرخه موازنه تجاری با ایران خارج شدهاند.
نبود روابط بانکی و ضعف تکنولوژی عامل پایین بودن صادرات است
علیسنگینیان، رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، نیز بالا بودن نرخ سود تسهیلات و تأمین مالی در ایران را یکی از مشکلات پیش روی صنایع برای تولید صادراتی دانست و گفت: علاوه بر این معضل، تکنولوژی صنایع در ایران قدیمی و کهنه است و از این جهت هزینههای تولید در کشور بالا است.
به گفته وی، به دلیل ضعف در تکنولوژی تولیدات ایرانی، صادرات محصولات با چالش مواجه شده است.
سنگینیان همچنین کمرنگ بودن تعاملات بانکی ایران با کشورهای دیگر را دلیل دیگری برای کمرونقی صادرات در مقایسه با میزان تولید ناخالص داخلی عنوان کرد.
مهدیپورقاضی، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، نیز در سخنانی مزیت صادرات ایران را در محصولات پتروشیمی، فولاد، آلومینیم و مس بیانکرد و گفت: این مزیت نیز به دلیل تأمین مواداولیه و خوراک از سوی دولت برای واحدهای تولیدی این بخشها ایجاد شده است.
به گفته وی، صادرات محصولات نهایی و ساخته شده در ایران همچنان با چالش مواجه است، از اینرو برای جبران نقصهای این عرصه باید به سراغ استفاده از تکنولوژی و برندهای خارجی رفت.
این در حالی است که به گفته این عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، بنگاههای اروپایی به دلیل تحریمهای بانکی، با تردید به بازار ایران و همکاری با بنگاههای ایرانی مینگرند.
جنگ و تحریم فرصت اصلاح را از اقتصاد گرفت
سیدحسینسلیمی دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران نیز بحرانهای ایجاد شده برای ایران در طول ۴ دهه گذشته را عامل اساسی برای ضعف اقتصادی و قوی نبودن روند صادرات کشور عنوانکرد.
به گفته وی، جنگ تحمیلی۸ ساله و به دنبال آن، اعمال تحریمها، فرصت اصلاح ساختارهای اقتصادی را از ایران گرفت بهطوری که هماکنون نیز کشور برای تدوین استراتژی صنعتی و تولید براساس مزیتهای صادراتی، دچار مشکل است.
سلیمی با بیان اینکه پس از توافق هستهای تیر ماه ۱۳۹۴ تاکنون، میزان مجوز سرمایهگذاری خارجی در ایران به رقم ۲۶ میلیارد دلار رسیده است، افزود: روند جذب سرمایهگذاری خارجی به ایران حاکی از علاقهمندی شرکتهای خارجی به همکاری و حضور در بازار ایران است اما مشکلات بانکی همچنان وزنه سنگینی به پای سرمایهگذاران بسته است.
چالش قیمت بالای موادخام و زمانبر بودن فرایند صادرات
مریمخزاعی، معاون بررسیهای اقتصادی اتاق تهران نیز زمان و هزینه صادرات در ایران را در مقایسه با سایر کشورها بالا عنوانکرد و افزود: اگرچه طی سالهای اخیر پنجره واحد از سوی نهاد گمرک ایران راهاندازی شده است اما به دلیل اینکه زیرساختهای فنی آن از پیش آماده نبود، این روند موجب کاهش زمان و هزینهها برای بخش صادرات کشور نشده است.
به گفته وی، برخی محدودیتهای سازمان استاندارد ایران نیز به روند کُند صادرات کشور دامن زده است، حال آنکه کشور در تنظیم سیاستهای تجاری و تعرفهای نیز دچار ضعف و نقصان است.
فریالمستوفی، عضو هیأت نمایندگان و رییس مرکز خدمات سرمایهگذاری خارجی این اتاق نیز طی معرفی این مرکز، به آمادگی بخش خصوصی در ایران برای توسعه جلب سرمایهگذاریها در بخشهای مختلف اقتصادی اشاره کرد.
کاوهزرگران، رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران نیز قیمت بالای موادخام و مواداولیه برای صنایع تبدیلی کشاورزی را یکی از دلایل ضعف صادرات در این بخش دانست.
وی با اشاره به اینکه طی نیمه نخست سالجاری، بخش کشاورزی و غذایی ایران ۱۱ درصد از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است، افزود: هزینه بالای پولی و مالی در ایران و عدم نوسازی خطوط تولید در کارخانهها، منجر به آن شده است که صادرات در بخش صنایع تبدیلی نتواند سهم مناسبی در صادرات کشور داشته باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.