هیولای زلزله زیر پوست شمال گسل خزر همانند هیولای خفته در زیر پوست استانهای شمالی است که زمین لرزههایی با بزرگی ۷ ریشتر را در کارنامه خود دارد. به گزارش مهر، گسل خزر ۶۰۰ کیلومتر از وسعت استانهای شمالی را در برگرفته این در حالی است که به عقیده کارشناسان این گسل در طول دوران […]
هیولای زلزله زیر پوست شمال
گسل خزر همانند هیولای خفته در زیر پوست استانهای شمالی است که زمین لرزههایی با بزرگی ۷ ریشتر را در کارنامه خود دارد.
به گزارش مهر، گسل خزر ۶۰۰ کیلومتر از وسعت استانهای شمالی را در برگرفته این در حالی است که به عقیده کارشناسان این گسل در طول دوران فعالیت خود زمینلرزههای بزرگی با مقیاس ۷ ریشتر و بالاتر را در کارنامه خود دارد.
مازندران با مساحتی بالغبر ۲۳ هزار کیلومتر بر روی دو گسل اصلی به نامهای خزر و شمال البرز قرار دارد که بیش از ۷۵ درصد از مساحت این استان را در برمیگیرد و گسل خزر از گسلهای وسیع زیرپوست مازندران است که در لبه شمالی البرز قرارگرفته و مرز البرز با دشت کاسپین را تشکیل میدهد و در رامسر با گسلهای دیگر استان تلاقی پیدا میکند.
کارشناسان زمینلرزه میگویند؛ وسعت گسل خزر که بخشی از استانهای گلستان، مازندران و گیلان را در کرانه جنوبی خزر در برمیگیرد به بیش از ۶۰۰ کیلومتر میرسد.
این گسل که زمینلرزههای مهیبی را در طول فعالیت خود به ثبت رسانده در سایت تاریخی ۷هزارساله گوهر تپه، منطقه سنگچال، بابل و آمل ویرانههایی را از خود بر جای گذاشته است.
گسل خزر قدرت تخریب بالایی دارد
حمید نظری دکترای زمینشناسی وقوع زمینلرزههایی با مقیاس ۷ ریشتر بالاتر را در تاریخ گسل خزر تأیید کرد اما اطلاعات دراینباره را ناکافی دانست.
عضو هیأتعلمی پژوهشکده علوم زمین به تعیین سن صورت گرفته از نرخ دوره بازگشت زمینلرزه و پیشبینی همراه با محاسبات اولیه اشاره کرد و افزود: هر ۶۰۰ تا ۷۰۰ سال انتظار میرود که گسل خزر با زمینلرزهای به بزرگی ۷٫۵ ریشتر و بزرگتر روبهرو شود.
این پژوهشگر در حوزه زمینشناسی زلزله با تأکید بر اینکه گسل خزر در دومین منطقه پرتراکم کشور ازلحاظ جمعیتی واقعشده است، یادآور شد: ازآنجاییکه این گسل در پهنای کرانه جنوبی دریای خزر واقعشده و حدود ۶ میلیون نفر در آن زندگی میکنند و زیرساختهایی بهعنوان بندر و شهرهای ساحلی از باختر در لبه جنوبی خزر قرارگرفته، میتوان انتظار داشت خطری که پیش روی این منطقه است بیشتر خواهد بود.
وقوع سونامی ناممکن نیست
دانشیار پژوهشکده علوم زمین که تحصیلات علمی خود را در کشورهای فرانسه و انگلستان در خصوص زمینلرزه طی کرده است درباره پیش روی گسل خزر در دریای مازندران به خبرنگار مهر گفت: این گسل در بخش باختری به داخل دریا پیش روی کرده و شاخههایی از آن در بستر دریا است.
وی به انجام پژوهشهایی در منطقه دریا اشاره کرد و افزود: در بستر دریا گسیختهایی مربوط به زمینلرزه را بهخوبی میتوان مشاهده کرد.
نظری وقوع سونامی در زمان زمینلرزههای بزرگ گسل خزر را ناممکن ندانست و تصریح کرد: اگر زمینلرزهای با مقیاس بزرگ در سابقه موجود گسل خزر اتفاق بیفتد موجی که در دریا به جنبش درمیآید صدمات زیادی را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: علاوه بر مخاطرات معمول جوشش ماسه، رانش و ریزش سنگ نیز از مسایل همراه با وقوع زمینلرزههای بزرگ خواهند بود.
معاون پژوهشی پژوهشکده زمین به شواهد موجود در خصوص نرخ حرکت و مطالعات «جیپیاس» گسل خزر اشاره کرد و بیان داشت: انتظار داریم که سرعت حرکت گسل خزر نسبت به لبه جنوبی یعنی آنچه ما بهعنوان مجموعه گسل تهران تا شمال قزوین از آن نام میبریم از نظر سازوکار حرکتی و سرعت حرکتی سالیانه ده برابر آنچه باشد که در لبه جنوبی است؛ بنابراین خطر بهمراتب بزرگتر و اساسیتر به نظر میرسد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.