پرندگان مهاجر و قتلگاه فریدونکنار

پرندگان مهاجر و قتلگاه فریدونکنار پرندگان مهاجری که برای زمستان‌گذرانی وارد فریدونکنار می‌شوند، بی‌اطلاع از خطری که در کمین آنها است، پیش می‌روند اما در نهایت سر از تخت‌های بازار سیاه این منطقه در می‌آورند. به گزارش ایرنا، وضعیت شکار و صید پرندگان مهاجر در تالاب فریدونکنار دغدغه خاطر بسیاری از فعالان محیط‌زیست را موجب […]

پرندگان مهاجر و قتلگاه فریدونکنار

پرندگان مهاجری که برای زمستان‌گذرانی وارد فریدونکنار می‌شوند، بی‌اطلاع از خطری که در کمین آنها است، پیش می‌روند اما در نهایت سر از تخت‌های بازار سیاه این منطقه در می‌آورند.

به گزارش ایرنا، وضعیت شکار و صید پرندگان مهاجر در تالاب فریدونکنار دغدغه خاطر بسیاری از فعالان محیط‌زیست را موجب شده و شکل‌گیری حرکتی را با عنوان «به کشتار ‏پرندگان نه بگوییم» در پی داشته است.

اجرای طرح توریسم شکار در روسیه، مناطق ایران را امن کرده است

آرش حبیبی‌آذر پرنده‌شناس در این زمینه می‌گوید: این ثبت در مقابل ادعای برخی افراد است که منطقه را ملک شخصی خود می‌دانند؛ در حالی که اینطور نیست.

وی با اشاره به این که تالاب فریدونکنار یکی از قدیمی‌‌‌‌‌ترین مناطق حفاظت شده دنیا است و بخش‌هایی از ان تصرف عدوانی شده است، گفت: برخی می‌گویند چون آب این تالاب را از رودخانه هراز تأمین می‌کنند، بنابراین حق دارند از پرندگان موجود در آن شکار کنند در حالی که این خلاف است.

حبیبی آذر اظهار کرد: تالاب فریدونکنار جزو تالاب‌های فصلی است و همواره آب دارد، اگر هم در فصولی از سال خشک می‌شود؛ به این علت است که از آبی که حق تالاب است، برای کشت برنج به ویژه کشت دوم استفاده می‌کنند لذا این ادعا نمی‌تواند صحیح باشد.

وی افزود: مسأله بعدی غذایی است که دامگاه‌داران منطقه به پرندگان می‌دهند، بر این اساس مدعی می‌شوند چون غذای آنها را تأمین می‌کنیم، پس حق داریم آنها را شکار و برای معیشت استفاده کنیم در حالی که درست نیست؛ چون هر راهی برای معیشت صحیح نیست؛ مانند این است که فرد قاچاقچی کار خلاف خود را به بهانه معیشت توجیه کند.

این پرنده‌شناس با اشاره به این که پرندگان نادر و در خطر انقراض زیادی وارد این تالاب می‌شوند گفت: پرندگانی مانند غاز پیشانی سفید و عروس غاز در لبه پرتگاه انقراض قرار دارند، فقط ۳هزارو۵۰۰ جفت عروس غاز زادآور در دنیا باقی مانده و این میزان کم‌تر از نیازی است که برای ادامه نسل یک پرنده لازم است.

وی اظهار کرد: عروس غاز چون در ارتفاع پایین پرواز می‌کند از این رو در دام گذر گرفتار می‌شود، غاز پار زرد هم همین شرایط را دارد.

حبیبی آذر افزود: برخی پرندگان شکاری مانند شاهین‌‌‌‌ها که در تور‌‌‌‌ها گرفتار می‌شوند نیز به فروش می‌رسند و تعدادی نیز تاکسیدرمی می‌شوند.

وی درباره نحوه کشتن این حیوانات برای تاکسیدرمی گفت: برای این‌که جسم حیوانات آسیب نبیند آنها را در کیسه‌های پلاستیکی گذاشته و سپس با حشره کش می‌کشند، همچنین پرندگانی مانند جغد انبار که ارزش اقتصادی هم ندارند، به علت استرس گرفتار شدن در دام تلف می‌شوند و یا آسیب می‌بینند که بازگرداندن آنها به طبیعت کار بسیار دشواری است شاید از ۲۰ تا ۳۰ رهاسازی، یک مورد با موفقیت انجام شود.

وی با تأکید بر این که در فریدونکنار نسل‌کشی صورت می‌گیرد، گفت: در یک بازه زمانی کوتاه شاهد کشتن ۳هزار غاز بودم.

این پرنده شناس تأکید کرد: راهکار ساده برای رهایی از این وضعیت اعمال قانون است، چند روز پیش یک صیاد در سرپل‌ذهاب اقدام به شکار ۴ سهره طلایی کرد که به ۸۰۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم و فرد متخلف برای حبس معرفی شد، بنابراین وقتی می‌توان در این منطقه زلزله‌زده قانون را اجرا کرد پس چرا در میانکاله نمی‌شود.

وی گفت: پرنده غواص گلوسیاه ۴۰ سال پیش در ایران مشاهده شد و بعد از آن آخرین باری که دیده شد ۳ سال پیش در بازار فروش پرندگان فریدونکنار بود، در حالی که این پرنده حرام گوشت و به شدت نیز کمیاب است.

در فریدونکنار با فرایند گوشت‌فروشی مواجه هستیم

محمدعلی‌ا…قلی، کارشناس حیات‌وحش و فعال محیط‌زیست و عضو کمپین پرواز نیز در این رابطه می‌گوید: در منطقه از تیراندازی پرهیز می‌شود چون صدای شلیک آرامش منطقه را به هم می‌زند و احساس امنیت را از پرندگان دور می‌کند. تالاب‌های فریدونکنار، ازباران و سرخرود مانند کف شور یک استخر همیشه آب دارند و این باعث می‌شود تا پر از پرنده باشد.

وی همچنین اظهار کرد: در این میان بازاری که در کنار جاده اصلی فریدونکنار شکل گرفته، روزانه چند هزار قطعه پرنده را در خود می‌بلعد که خود یک انگیزه رقابتی ایجاد کرده است تا هر فردی در هر آب‌بندی به شکار پرنده مشغول شود.

این فعال محیط‌زیست تأکید کرد: یک اردک ۵۰هزار تومان و یک غاز ۲۰۰هزار تومان در این بازار عرضه می‌شود که تمام اینها به بهانه معیشت است، اما وقتی روزانه چند صد میلیون تومان پول در این بازار جابه‌جا می‌شود، دیگر صحبت معیشت نیست بلکه طمع و سوءاستفاده است.

ا…قلی اظهار کرد: مناطق فریدونکنار، ازباران و سرخرود شامل ۵ دامگاه است که هر کدام در داخل خود به قسمت‌های کوچک تر تقسیم می‌شوند که اجاره داده می‌شوند و اجاره آنها به‌طور متوسط در یک فصل بین ۱۵ تا ۳۰ میلیون تومان است.

وی ادامه داد: اگر فردی چنین مبلغی برای اجاره نداشته باشد، سماک منطقه این مبلغ را در ازای شکار پرنده به وی قرض می‌دهد، چنین تجارتی قطعا مقرون به صرفه و بیش‌تر از نیاز برای معیشت است.

 

این فعال محیط‌زیست گفت: گفته می‌شود ۲۲۰ امتیاز دامگاه در منطقه وجود دارد و هر دامگاه حداقل ۳ دام گذر و کرست دارد که می‌تواند در یک زمان ۴۰۰ پرنده را شکار کند، مسأله این است که در منطقه با فرایند شکار و صید مواجه نیستیم بلکه با گوشت فروشی مواجه هستیم.