بیمه‌شدگان تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی ۱۸ درصد به زیر فقر رفته‌اند!

پژوهشگر اقتصادی بیمه‌شدگان تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی ۱۸ درصد به زیر فقر رفته‌اند! یک مدرس و پژوهشگر اقتصادی به تحلیل روند فقر در کشور اشاره کرد و گفت: بر مبنای درآمد و هزینه خانوار، فقر در ایران روند فزاینده‌ای داشته است. به گزارش مهر، داوودسوری در نشست فقر در ایران افزود: از سال ۸۴ تا […]

پژوهشگر اقتصادی

بیمه‌شدگان تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی ۱۸ درصد به زیر فقر رفته‌اند!

یک مدرس و پژوهشگر اقتصادی به تحلیل روند فقر در کشور اشاره کرد و گفت: بر مبنای درآمد و هزینه خانوار، فقر در ایران روند فزاینده‌ای داشته است.

به گزارش مهر، داوودسوری در نشست فقر در ایران افزود: از سال ۸۴ تا ۹۴ در مطالعاتی که انجام شده روند تغییر رفاه در خانوار را تحلیل کردیم و مشخص شد که رفاه با سیاست‌های تدوین شده چه ارتباط و تأثیری داشته است.

وی با اشاره به این‌که با گذشت دو سال از دولت نهم، با افزایش قیمت نفت روبه‌رو شدیم، گفت: پس از آن نیز موضوع هدفمندی یارانه‌ها به وجود آمد و سپس درگیر تحریم شدیم و در نهایت دولت یازدهم با رویکردی جدید روی کار آمد که با کاهش قیمت نفت و رفع تحریم‌ها مواجه شدیم.

سوری در مورد نرخ رشد اقتصادی در کشور اظهارداشت: طبق تحلیل‌های انجام شده در مورد توزیع درآمد خانوار‌ها می‌توان گفت که در روستا‌ها و شهر‌ها توزیع درآمد مناسب‌تر شده اما متوسط و میانگین آن کاهش یافته است. همچنین کاهش هزینه‌های خانوار نیز در این مدت ایجاد شده و متوسط سن خانوار از ۲۷٫۹ به ۳۲٫۱ سال رسیده است و سن سرپرستان خانوار نیز از ۴۵٫۷ به ۴۹٫۶ تغییر پیدا کرده و برعکس بُعد خانوار‌ها در حال کوچک شدن است.

این مدرس و پژوهشگر اقتصادی با اشاره به این‌که در این بازه زمانی متوسط درآمد نان آور کم شده است، گفت: این موضوع نشان می‌دهد اقتصاد ما نتوانسته تولید درآمد کند.

وی با تأکید بر این‌که نیازمند اندازه‌گیری خط فقر هستیم، گفت: برای خط فقر تعاریف مختلفی مطرح شده اما در هر صورت باید از استانداردهای لازم برخوردار باشد و در این تحلیل، خط فقر پایین و بالا را در نظر گرفتیم.

سوری با اشاره به این‌که براساس فقر بر مبنای درآمد و هزینه خانوار در طول سال‌های عنوان شده، فقر روند فزاینده‌ای داشته، گفت: از سال ۹۰ به بعد فقر شتاب بیش‌تری گرفته، در حالی که نابرابری در جامعه کاهش یافته است.

وی به فقر چند بُعدی نیز اشاره کرد و افزود: در فقر چند بعدی مانند آموزش، دارایی، درآمد و مسکن تحلیل‌هایی صورت گرفت و مشخص شد که دو معیار برای فقر آموزش وجود دارد، اول این‌که خانوار‌ها فرزند در سن مدرسه و بازمانده از تحصیل نداشته باشند و دوم این‌که افراد بزرگسال حداقل تحصیلات ابتدایی داشته باشند و در مورد شاخص دارایی نیز دسترسی به وسایل ارتباط جمعی، حمل و نقل و وسایل زندگی بررسی شد و در شاخص فقر از لحاظ درآمد نیز اولین نشانه، تأمین کالری خانوار و تأمین حداقل غذای موردنیاز در نظر گرفته شد.

به گفته سوری، فقر از لحاظ درآمد مربوط به این می‌شود که چه میزان از درآمد ثابت و چه میزان از محل هدفمندی و کمک خیریه‌ها تأمین می‌شود و از لحاظ مسکن نیز تسهیلات محل و مساحت آن مورد بررسی قرار گرفت.

وی ادامه‌داد: از نظر فقر چند بعدی جزو کشورهای نسبتاً خوب محسوب می‌شویم و وضعیتمان چندان بد نیست و در زمینه‌هایی مانند آموزش، بهداشت و مسکن که دولت باید سرمایه‌گذاری می‌کرد، در رتبه پایین هستیم. البته کم‌تر خانواری را داریم که دسترسی به برق و آب نداشته باشند که البته در کشورهای دیگر هنوز این موارد جزو چالش هستند.

سوری با تأکید بر این‌که چیزی که فقر را در کشور ما پررنگ می‌کند این است که درآمد نداریم، گفت: در حالی افراد توانمند و سالمی تربیت می‌کنیم که آنها قادر نیستند برای خود درآمد ثابتی به دست آورند که این موضوع به وضعیت و شرایط اقتصادی کشور برمی‌گردد که باعث می‌شود نیروی توانمند ما هدر رود.

وی همچنین به وجود زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و افزود: وجود این افراد احتمال فقر را افزایش می‌دهد و با افزایش سطح تحصیلات، از میزان فقر کاسته می‌شود اما با افزایش بُعد خانوار، میزان فقر بیش‌تر می‌شود.

این مدرس دانشگاه با تأکید بر این‌که فقر در تمامی گروه‌های سنی زن و مرد افزایش پیدا کرده است، گفت: در بسیاری از موارد فقر از خانواده به فرزندان منتقل شده است.

 

سوری به وضعیت افراد تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی نیز اشاره کرد و اظهارداشت: طی بازه ۱۰ ساله عنوان شده درصد فقر میان کسانی که هیچ بیمه‌ای نداشتند، نسبت به بیمه‌شدگان تأمین‌اجتماعی ۴۸ درصد بیش‌تر شده و بیمه‌شدگان تحت پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی نیز ۱۸ درصد به زیر فقر رفته‌اند.