تشکیل دو قطب متضاد در شورای همکاری خلیج‌فارس!

تشکیل دو قطب متضاد در شورای همکاری خلیج‌فارس! بحران شورای همکاری خلیج‌فارس که از حدود ۶ ماه پیش آغاز شده، وارد مرحله عمیقی از تضاد مواضع دو طرف شده است. به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه القدس‌العربی، نشست سران شورای همکاری خلیج‌فارس که اخیراً در کویت برگزار شد، نقطه عطفی در تاریخ این شورا […]

تشکیل دو قطب متضاد در شورای همکاری خلیج‌فارس!

بحران شورای همکاری خلیج‌فارس که از حدود ۶ ماه پیش آغاز شده، وارد مرحله عمیقی از تضاد مواضع دو طرف شده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه القدس‌العربی، نشست سران شورای همکاری خلیج‌فارس که اخیراً در کویت برگزار شد، نقطه عطفی در تاریخ این شورا بود؛ شورایی که تا چند وقت پیش الگوی درخشانی در منطقه محسوب می‌شد. کاهش سطح نمایندگی برخی کشور‌ها در این نشست نشان‌دهنده استراتژی روشمندی است که ابوظبی و ریاض با ایجاد یک نظام رقیب آن را در پیش گرفته‌اند از طریق مواضع عربستان و امارات در قبال این نشست و تلاششان برای به شکست کشاندن آن به رغم تلاش‌های امیر کویت قصد و نیت واقعی این کشور‌ها مشخص شد.

عدم مشارکت پادشاه عربستان در نشست و مشارکت برخی مسؤولان رده پایین کشورهای محاصره‌کننده حقیقتی را روشن کرد مبنی بر تشکیل دو قطب متضاد که اولی شامل کویت، قطر و عمان است و دومی شامل کشورهای عربستان، امارات و بحرین است.

نشست ۹۰ دقیقه‌ای سران کوتاه‌‌ترین و سریع‌‌ترین نشست در تاریخ این شورا بود اما ابعاد آن عمیق‌تر از مدت زمان دیداری بود که جزییات و ابعاد بحرانی را که محمد‌بن‌سلمان، ولیعهد عربستان و محمد‌بن‌زاید ولیعهد ابوظبی برای برهم زدن ثبات منطقه به راه انداخته‌اند، فاش کرد.

نشست سران اولین و آخرین حساب باز کردن ریاض و ابوظبی برای تحمیل قیمومیت خود بر کشورهای منطقه نبود. این کشور‌ها همین روش را با کاهش سطح نمایندگی‌شان در نشست سران همکاری اسلامی در استانبول در پیش گرفتند با این‌که این موعد برای نشان دادن مواضع فوری در قبال بحران قدس اهمیت داشت.

همزمان با این نشست محمد‌بن‌سلمان و محمد‌بن‌زاید نشست مشترکی را برگزار کرده و آشکارا مواضع‌شان را نسبت به تحولات کنونی منطقه اعلام کردند تا به این ترتیب از اجماع حاصل درباره مسایل سرنوشت‌ساز امت اسلام دورتر شوند.

نشست استانبول نیز آخرین گام رهبران ریاض و ابوظبی برای تعمیق شکاف در شورای همکاری خلیج‌فارس و جهان عرب و اسلام نبود بلکه بعد از آن نیز اقدامات و مواضع زیادی اتخاذ شد که برنامه‌هایشان را برای تقویت نفوذشان فاش کرد.

اخیراً این دو با تلاش برای جذب جریان اصلاح یمن به عنوان آخرین تلاش برای ترتیب اوضاع در این کشور به نفع خود تلاش کردند.

تعمیق بحران و تحریم مردمی

کشورهای محاصره‌کننده دیگر تنها به بعد سیاسی در بحران قطر اکتفا نمی‌کنند بلکه اقدامات زیادی را اتخاذ کرده‌اند و دشمنی‌شان با قطر تمامی ابعاد را دربر گرفته است.

رسانه‌های زیادی از برکناری رییس فدراسیون فوتبال امارات بعد از دیدار کوتاهی با همتای قطری خود در تایلند خبر داده‌اند.

این خبر خشم بسیاری از اماراتی‌‌ها را برانگیخت. این موضع جدید از رهبران ابوظبی شکافی را که علاج آن به راحتی ممکن نیست، عمیق‌تر کرد و نشان داد که محاصره به تحریم مردمی نیز رسیده است.

کشورهای محاصره‌کننده تنها به این میزان از اقدامات اکتفا نکرده و اخیراً مخالفتشان را با شرکت در جام قهرمانی شورای همکاری خلیج‌فارس اعلام کردند.

کویت، دوحه، مسقط، بغداد و صنعا مشارکتشان را در این مسابقات اعلام کرده‌اند اما ریاض، ابوظبی و منامه با شرکت در این مسابقات مخالف هستند.

تحولات و مواضع اخیر کشورهای محاصره‌کننده نشان می‌دهد که روند آشتی وصیت‌نامه خود را امضا کرده است و دیگر تلاش بسیاری از کشور‌ها از جمله کویت نتیجه‌ای نمی‌دهد.

تصمیمات اخیر ریاض و ابوظبی خنجر سمی را در قلب شورای همکاری خلیج‌فارس فرو برد و در عین حال نیز به شکل واضح پرده از ائتلاف‌های موجود برداشت.

کشورهای متضرر از سیاست‌های عربستان، بحرین و امارات آماده‌اند تا با وضعیت جدیدی تعامل کنند. دوحه به این نتیجه رسیده که روند خود را به دور از دیکته‌ها و فشار‌ها تکمیل کند و بعد از این‌که طرح‌های هدفمند برای برهم زدن ثبات در کشور را پشت سر گذاشت، اکنون برای اجرای طرح‌های هدفمند خود جهت تحقق تغییر فراگیر، تلاش می‌کند که این کشور را به یک قطب استراتژیک در سطح منطقه و جهان تبدیل کند.

 

مسؤولان قطری بار‌ها اعلام کرده‌اند که از محاصره عبور کرده و صفحه محاصره را با حرکت به سمت آینده با اعتماد و عزم به دور از هرگونه فشار بسته‌اند.